Gästinlägg om Jönköping Open Rollerski

Gästbloggaren Johan Palmér, som skrev ett par inlägg inför Landsjön Runt i våras, kommer här med en krönika inför Jönköping Open Rollerski (se trailer här), som avgörs 10 augusti. Observera att skribentens åsikter inte nödvändigtvis stämmer överens med mina.

Rullskidor: den moderna människans skidåkning
Nästa lördag 10/8 står Ski Team Syd och Hakarpspojkarna som värdar för en riktig batalj på Jönköpings gator. Stan har dukat för fest och kommer visa upp sig ifrån sin allra vackraste sida. Helgen bjuder på sport i mängder däribland svenska mästerskap i triathlon. Kröningen av kvällen är Jönköping Open Rollerski med masstart i klassisk stil. En fartfylld historia på 45 minuter + 2 varv. Med spurtpris vid 15 min och 30 min så det kommer bli en rafflande tävling.

Liared Open Race utanför Ulricehamn förra året. Jag först i klungan med rosa hjälm. Arrangör och fotograf: Martin Eckervad.

Liared Open Race utanför Ulricehamn förra året. Jag först i klungan med rosa hjälm. Arrangör och fotograf: Martin Eckervad, Ski Team Syd.

Ett fall framåt i utvecklingen av statstävlingar är att man gör som i motocrossen att sätta en tidsgräns som följs av 2 varv istället för xx antal varv som någon stackare ska lyckas hålla koll på. Nu kan deltagarna själv lätt hålla koll på vart i loppet man befinner sig med hjälp av klockan istället för att räkna varv. Det är ju bara att erkänna att med logiskt tänkande så har ju rullskidåkningen förutsättningar som utklassar skidåkningen med hästlängder. FIS har arbetat hårt under många år för att få längdskidåkningen fylld av stora klungor som är samlade hela loppet igenom. Masstart på 5-milen, sprintstafetter och spektaklet skiathlon, allt för att folk gillar att se på rafflande spurter.

Jämnt i SM i Halmstad i juli

Jämnt i SM i Halmstad i juli

Det TV-sända rullskidsloppet under SM-veckan i Halmstad bjöd på den mest rafflande spurten jag kan tänka mig med hög fart och dramatik. Saken blev ju inte sämre att 80-åriga Agda med rullator korsade banan precis när klungan passerade i 40 km/tim. Vi skriver mediasuccé sådant är helt enkelt bra tv. Något annat folk gillar att se på tv är ambitiösa idrottsmän tampas med extrema berg. Backrace med masstart på rullskidor skulle bli bra tv underhållning.

Sen kan man ju tänka på allt det praktiska i livet genom att tävla på rullskidor jämfört med skidor. Mindre av nerkylda bilar, klister, dåliga spår, konstsnötillverkning,milda vintrar, vallahysteri och 3-lagersprinciper. Satsar man på rullskidor kan man börja träna hårt i april i takt med att solen åter skänker hopp om liv och lust. Tävla kan man göra i maj och juni, ta det lugnt i juli, tävlaa augusti och september och några avslutningslopp med bankett i oktober. Under november kan man lata sig och resten av vintern blir träningsläger på Mallorca och man kan åka skidor om vädret är bra annars kan man stanna på gymet och dra sig trött till förbannelse på SkiErgen. Istället för att lägga pengar på att åka till Bruks, Östersund eller Gällivare kan man åka till södra Europa och njuta av god mat och tävla.

Rullskidåkning är den moderna skidåknings framtid!

Krönikör
Johan Palmér – vi syns i Jönköping

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.