Aclima Woolnet Singlet – schysst nätlinne i ull

Alla som varit på skidläger med mig vet att jag är tokigt förtjust i ullkläder. Sedan jag fick testa min första merinounderställströja för ett par år sedan har jag varit helt såld på ull. Det är helt enkelt hundra resor bättre som material närmast kroppen jämfört med syntetiska motsvarigheter. Merinoull andas bra och blir inte tungt eller kallt om man skulle klä sig alldeles för varmt och börja svettas. Det ger dessutom lagom värme både uppför och utför, så man slipper frysa om man till exempel kör upp- och nerför Kläppen i Bruksvallarna. En bonus är att det inte luktar svett, trots att man använder kläderna varje pass ett helt träningsläger.

Aclima Woolnet Singlet

Aclima Woolnet Singlet

Naturmaterialen genomgår en veritabel renässans. Det finns många tillverkare som börjat satsa på underställ och andra kläder i merinoull. Trots det lite högre priset tar de marknadsandelar från Craft, Newline och andra stora märken som säljer underställ i syntet (polyester, polyamid etc). Jag har testat en handfull märken som gör plagg i merinoull och är mest nöjd med Icebreaker, Ullmax och Aclima. Smartwool anser jag behöver jobba på passformen och de tenderar att bli blöta och säckiga vid hård träning.

Luft isolerar
Det senaste ullplagget jag har varit med att testa är ett nätlinne från norska Aclima i  Woolnet-serien. Luftlagret i nätet ventilerar när man åker och isolerar när man stannar upp eller kommer till nedförsbackar. Både linnet och helkroppsunderstället är lätt och behagligt att bära och har ribbstickade fält för bättre elasticitet. Plaggen har genomgått en Total Easy Care-behandling som gör att de inte kliar som ull ibland kan göra.

Jag tycker Aclimas Woolnet-serie är det bästa man kan ha under skidkläderna på vintern. Det ger lagom värme genom hela passet och jag behöver aldrig ha mer än ett lager under skidjackan, även ifall det är -25 grader. Crafts 3-lagersprincip tycker jag är helt förkastlig. Man bara svettas i onödan om man följer den.

Linnet i nät som jag testat tycker jag fungerar perfekt att ha under tävlingsdressen lite varmare dagar, då man inte vill ha långärmat under underdelen, men ändå ett funktionsplagg närmast kroppen istället för IF Hallby SOKs tajta lycra.

Aclima logo

Funkar dåligt på gym och krymper en aning
Nackdelen med ull är att det blir för varmt att ha under träningskläder under barmarkssäsongen. Och nackdelen med nätvarianterna är att de kan upplevas som lite osexiga på gym. Då funkar konventionella linnen/t-shirtar bättre.

Understället rekommenderas att tvättas i 40 grader med flytande tvättmedel, eftersom pulver ibland kan klumpa sig och “fräta” sönder ullen. Jag har dock tvättas massvis av merinounderställ i 40 grader med pulver utan problem. Men en del modeller tenderar att krympa något, vilket Aclimas modeller också gör en aning.

Linnet kostar 449 kr och finns bland annat att köpa på nätet eller i butiken Friluftsfabriken i Borås.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Prylar, Skidor. Bokmärk permalänken.