Oneways nya stav – styv och mysig

Jag fick nästa års Oneway-stav för test i torsdags morse och körde på den vid jaktstarten på SM i Sundsvall. Den ska tydligen vara 30 % styvare än årets modell. Och visst funkade den bra.

I år har kör jag med toppmodellerna från KV+ och Oneway, samt Swix CT1. Av dessa tre stavar gillar jag Oneway bäst, helt klart. Jag har ingen Swix Triax, så den kan jag inte säga något om. Men KV+ och CT1 tycker jag är jämbördiga, möjligen är KV+ lite styvare. Oneway däremot känns både betydligt lättare och har bättre pendel än konkurrenterna.

Egenskaper nästa års Oneway-stav:

Handremmen – ny färg och lite ny design, som är gjord till det bättre. Den veckar sig mindre nu. Dock lider fortfarande Oneway av problemet att remmarna blir slappare med tiden. Trots att jag tryckte ned ”pluppen” hårt förlängdes remmarna en aning på bara 20 km åkning.

Trugan – liten racingtruga som sjönk ned lite på 3:e och 4:e varvet då många hade åkt i de klassiska spåren. Varför det finns ett hål på skaftet av trugan vet jag inte. En annan racingtruga – som är utvecklad på Vintersportcentrum – sitter inte på den nya staven. Läs mer om den trugan i Vasalöparen som kommer om en vecka.

Nästa års modell och Oneway är ännu styvare än årets, det märks till viss del, men jag kände inte någon jättestor skillnad vid detta första tillfälle. När jag testar den på riktigt kommer jag sätta samma trugor på alla stavarna och ta hjälp av fler teståkare för att ge ett korrekt omdöme.

Helt klart är i alla fall att ju längre man är, desto större är behovet av en styv stav. Helt klart är också att stavar som flexar minimalt kan ge armbågsbesvär på rullskidor.

Rodel är läskigt
Efter träning och före jobb igår tittade vi på lite SM-sporter i Sundsvall. På Gärdehov avgörs bl a SM i boxning, trial, curling, skoter och rodel. Jag fick pröva på rodel i en liten backe. Oskar fångade det på film, och även i alla fall det ser lite mesigt ut kan jag lova att jag var livrädd före, under och efter turen.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Prylar, Skidor. Bokmärk permalänken.

3 svar på Oneways nya stav – styv och mysig

 1. Jonas Colting skriver:

  Nu när jag ska bli skidproffs istället för triathlonproffs (är så förbannat trött på pungskav) så vill ja ha sådana stavar! Jag tycker nämligen, i mitt lekmannaperspektiv, att det här med handrem och “plupp” känns extremt underutvecklat. Som att inget hänt sedan Mora-Nisse stakade sig fram.
  Dessutom vill jag gärna ha flera par skidor som man kan byta med när vallan blir för tjock under; på mitt enda klassiska par har jag inte tagit bort valla sedan 2009 och nu hugger det lite ibland.

  • Erik Wickström skriver:

   Pungskav suger. Själv ger jag mig in i den branschen nu. Jag ser fram emot din handremsutveckling, jag är väldigt kräsen.

   Du Jonas, jag tror du ska bygga ut din skidpark och anställa en vallare. Dina insatser hittills på den fronten har varit misär. Som atlet däremot tror jag mycket på dig i skidspåren med din nya, fina stakteknik.

   Måns: Kul att du har hittat till världens bästa sport!

 2. Måns Bergenzaun skriver:

  Tjena Erik!
  Jag kom över ett par Oneway till ett schysst pris nu när jag köpte mig ett komplett skidset i början av januari. Har inte mycket att jämföra med men är riktigt nöjd. Mitt begynnande skidåkande har resulterat i Västgötalopp och Öppetspår-anmälan. Kul som f*n 🙂

Kommentarer är stängda.