Vasaloppet 2011 the story

Jag känner mig lite grann som Emil Jönsson gjorde efter sitt VM-brons. Det är naturligtvis en aning förmätet att jämföra sig med Årsundaexpressen, men på TV-bilderna var det som om hans känslouttryck vittnade lika mycket av glädje som av lättnad. Jag känner likadant.

Erik Wickström efter Vasaloppet 2011.

Erik Wickström efter Vasaloppet 2011. Se fler bilder nedan.

Det känns så fantastiskt att äntligen få lyckas i Vasaloppet. Att jag i min första Vasaloppsstart i riktigt vältränat tillstånd få allting att fungera bra och göra ett bra resultat smakar fint. Naturligtvis kunde det ha blivit bättre. Jag tappade onödigt mycket positioner i tätklungan mellan Smågan och Mångsbodarna och när fältet drogs ut efter Tennäng låg jag långt bak. Hade jag legat längre fram hade det kunnat gå annorlunda. Det är lättare att åka i en klunga på tjugo personer än tre personer. Och visst hade det varit roligare att bli på plats nummer 50 än plats nummer 52.

Men det skiter jag i ganska stenhårt idag. Igår blev jag 52:a i ”the” skidloppet och det kommer ingen att kunna ta ifrån mig. Brinner bostaden ner, jag blir rånad och en tsunami sveper in över Borås kommer jag att förlora många ägodelar. Men min 52:a-plats i Vasaloppet blir svår att komma åt. Hade jag misslyckats igår hade rullskidsträningen i maj känts mindre motiverande.

Eriks Vasaloppsdygn
03.55: Klockan ringer i Hallbys stuga, 17 km öster om Malung.

04.00: Normalportion gröt med banan.

04.15: Avfärd.

05.00: Två dubbelmackor och kopp kaffe.

05.30: Parkerad vid vägövergången, sista biten gick långsamt, men långt ifrån köer. Passerar Fiskarheden (där vägen från Mora ansluter) vid 05.12. Sitter kvar i bilen ganska länge.

Erik spurtar

Erik spurtar

06.30: Testar skidor på båda sidor om vägövergången. Väljer mellan mina egna med bra fäste och Oskar Lunds med bra glid. Det blir Oskars. Ingen uppvärmning förutom själva skidtestningen.

07.45: Går in i elitledet. Joggar en del. Normalt är det cirka fem rader till höger i elitledet, men någon har lämnat en plats i tredje raden, så jag kan lägga mina skidor där istället. Snacka om en himla tur!

08.00: Starten går skitbra och jag ligger ca 30 både vid vägövergången, i backen och på toppen av backen.

08.20: Det går långsamt mellan toppen av backen och Smågan. Jag positionerar mig bra och ligger faktiskt tvåa i loppet vid 7 km. Kanske min största skidmerit. En norrman har stuckit, men jag leder klungan och har en lucka på ett tiotal meter. Andraskotern filmar och jag vinkar, men tyvärr kom det inte med i TV. Attans. Många av mina icke-skidåkarkompisar (jo, hela mitt sociala nätverk är inte insnöade i pulskurvor och mellantider) tjatar alltid på mig att jag ska synas i TV vid Vasaloppet. Nu såg jag att chansen fanns att göra det med under 160 i puls, så det var synd att producenten valde att visa trängseln vid start istället. Nästa år bjuder jag på mer Bizze!

08.30: Passerar Smågan som 24:a i en tätklunga på ca 70 pers.

09.02: Passerar Mångsbodarna som 67:a nästan sist i klungan. Tappar onödiga placeringar och skulle inte sparat på mig så mycket. I Tennäng nedanför backarna höjs farten och jag tappar placeringar. Oskar Svärd bryter staven strax innan Tennäng och får en ny strax efter, men jag orkar inte hänga på när han avancerar i Risbergsbackarna. Han ropar ”STAV” så det ekar i hela skogen. Jag är ett stort fan av Oskar och har jobbat en del med honom. Tyckte verkligen synd om honom så jag började också ropa.

09.30: Passerar Risberg som 63:a, 2.28 min efter täten. Har inte haft så bra fäste uppför och stakar i stort sätt hela vägen från Risberg till Mora. Diagonal i stort sätt ingenting, men kan stakning med frånskjut uppför. Ligger ihop med Patrik Karlsson, Jonatan Thoresson och en norrman.

10.06: Passerar Evertsberg som 61:a, 5.38 min efter täten.  Speakern tror att jag är skidorienterare, han blandar ihop mig med Hallbys Peter Arnesson. Kör nu med Jonatan, Fredric Uusitalo och Patte K.

Fredic Uusitalo spurtar mot Håkan Löfström.

Fredic Uusitalo spurtar mot Håkan Löfström.

10.44: Passar Oxberg som 60:a, 9.20 min efter täten. Även här har jag två EM-guld i skidorientering. Är Peter och jag så lika? Mellan Evertsberg och Oxberg går det mindre bra. Jag åker i klungor på 3-5 pers från Tennäng till Läde och jag gör helt klart min beskärda del av dragjobbet. Men här i mitten av loppet är det ingen som kan dra i bra tempo och jag själv känner mig lite sliten när jag stakar med frånskjut uppför Lundbäcksbackarna. Åker med Patte K och Uusi.

11.12: Passerar Hökberg som 59:a, 11.56 min efter täten. I Gopshus vänder det. Nu känns det bättre. Jag tömde 1,5 dl sportdryck med en ”liquid” (eller kanske ”gel”) ipressad. Hallby hade 18 drickastationer och allt funkade perfekt. Jag missade bara en station. Vi hade Enervits sportdryck första halvan och andra halvan hade vi liquid ipressad på varannan station och hälften red bull på varannan. Jag brukar inte dricka så mycket (drack totalt 4 dl på mitt bästa löparmarathon) och slarvade nog i början av loppet igår. Drack bara typ 0,5 dl av de 1,5 dl vi hade i flaskorna. Åker fortfarande med Patte K och Uusi och stämningen är hela tiden kamratlig.

11.41: Passerar Eldris som 56:a, 14.02 min efter täten. Har kört om några killar som väggat. Jag känner mig riktigt pigg efter att ha blivit påhejad av Mora-Nisse (han ser så förbannat snäll ut) vid Hökbergskontrollen och drar hårt på platten efter nedförsbackarna. När jag släpper upp Uusi drar han dock ännu hårdare och trots att jag känner mig pigg blir jag tvungen att släppa med ca 15 km kvar till mål. Han och en norrman är de enda som kör om mig från Tennäng till Mora. Uusi kör mycket utanför spåret. Jag gör det en del, men det går bara marginellt snabbare och det kan vara svårt att hålla skidorna i styr. Nu tömmer jag alla flaskor på drickastationerna och aldrig har sockerdricka (red bull) smakat så gott. Åker med Patte K, men han går på max och har i stort sätt inte dragit sedan innan Hökbergsbackarna.

Snygge Marcus nöjd med sin 42:a-plats.

Snygge Marcus nöjd med sin 42:a-plats.

12.06: Mål i Mora som 52:a, 15.00 min efter täten. Sista biten går riktigt bra. Patte K har flåsat som en 400 m-löpare efter målgång sedan Hökbergsbackarna och jag fattar inte hur han orkar. Riktigt imponerande hur den grabben pressar sig! Till slut släpper han i alla fall och jag känner mig ännu starkare. Åker även om Rikard Tynell och Markus Leiijon som har tappat mot slutet. Med tre kilometer kvar ser jag två åkare några hundra meter framför mig. Jag blir nästan sur. I två mil har jag planerat min målgång, nämligen att göra som Northug med sladd strax innan mållinjen. Jag gillar den showen, verkligen inte förnedrande mot Hellner. Tvärtom. Nu blir det ingen målgest för jag lyckas gå ikapp herrarna vid Auklandsbron med 600 m kvar. Jag stakar helt max uppför de två broarna och en av dom släpper, Jens Arne Svartedal. Men den andre, en finnländare, hänger på och jag blir tvungen att långspurta för att komma först.

12.07: Lägger mig i snön och njuter. Så underbart glad att vara i mål och bli emottagen av Ida och pappa. Stort tack till ALLA inblandade. Hallby gjorde ett fantastiskt jobb med ledarna Linus Davidsson och Martin Eckervad i spetsen. Tusen tack Thor-Björn som gjorde att jag fick bra glid i hela loppet på Oskar Lunds skidor och lika många tusen tack till Oskar som lånade ut sina bästa skidor då han själv blev sjuk.

Hallbys vallateam: Micke Johansson och Thor-Björn Lund

Hallbys vallateam: Micke Johansson och Thor-Björn Lund

Valla
Glid: Solda parafin och Solda högfluorpuver
Fäste: Ett lager grön Toko burk invärmt. 2 lager Swix VR 40. 2 lager Swix VR 45. 4 lager Guruvax -2 till -10.

Polarfakta:
Medelpuls
: 152=80 %
Maxpuls
: 175=92 % (Minst 175 i första backen, klockan krånglade i starten. 174 i spurten)
Totalstigning
: 805 höjdmeter, 1055 höjdmeter drop. Ger höjdskillnad i Vasaloppet på 250 m mellan Sälen och Mora.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor. Bokmärk permalänken.

13 svar på Vasaloppet 2011 the story

 1. micke skriver:

  Mycket bra och intressant läsning! Och grymt bra kört Erik

 2. Per K-S skriver:

  Hej Erik!
  Hittade din blogg och följde din framfart igår. Får gratulera till en mycket bra prestation! Lycka till i fortsättningen!

  /Per (En av curlingkillarna från hostlet i Sundsvall)

 3. Markus Johansson (ol) skriver:

  Grymt kört, grattis! Skön läsning dessutom 🙂

 4. Cilla skriver:

  Vilken härlig berättelse! Grattis till prestationen!

 5. JOHN skriver:

  Otroligt läsvärd berättelse! Kul att det gick så fantastiskt bra! Du verkar ju helt klart vara en glad prick med löjligt låg vilopuls. Konditionsbaserad idrott verkar onekligen vara din grej. Stort grattis till den fina placeringen!

 6. Grymt kört Erik! Kul att du fick till det så bra!! Alltid lika trevligt att läsa dina “efter loppet” historier. Ser framemot att vi ska tampas på rullskidor i höst, då lovar jag att försöka bjuda på mer motsånd än på snöskidor 🙂

 7. Johan skriver:

  Bra skrivet Erik, jättebra insats grattis

 8. Phil skriver:

  Sjukt vad bra du är, stort grattis.
  Så kul att se din målgång- den absolut gladaste av de top 100-placerade. Med undantag Brinken.
  Stark spurt oxå!

 9. Erik Wickström skriver:

  Tack så mycket för alla fina ord! Det värmer och stärker inför kommande utmaningar.

 10. Stefan skriver:

  Tjena!
  Bra kört i vasan.
  Såg att du ska köra EM i Östersund.
  Tävlingstips inför helgen (vintertriathlon): http://www4.idrottonline.se/ForeningenNorrkopingTriathlon-Triathlon/Nyheter/Egnanyheter/OppetNorrkopingsmasterskapiVintertriathlon/

  • Erik Wickström skriver:

   Stefan, tack för tipset om vintertriathlontävlingen i Norrköping. Jag kan inte till helgen, annars hade nog ställt upp. Vi ses på SM-femmilen hoppas jag!

 11. Patrik Karlsson skriver:

  Imponerande åkt erik! Hade kramper från Evertsberg. Därför var jag inte så dragvillig efter det:)

 12. manne skriver:

  Du är grym!!!!!! Jag va klistrad framför TV och dator för att hålla koll hela vägen. Ska skaffa barnvakt nästa år så jag kan ha full fokus. Får bli ett pass på sjön imorgon innan jobbet.

Kommentarer är stängda.