Tempo-SM 2012 the story

Jag i starten. Foto: Niklas Sandström, www.n1klass.se

Jag i starten. Foto: Niklas Sandström, http://www.n1klass.se

Resultat tempo-SM 2012 finns här. Bilder tempo-SM 2012 finns här och på Niklas Sandströms sida här.

Så har jag kört mitt livs första tempo-SM på landsvägscykel. Det var kul och jobbigt! En dryg timme mot klockan svider fint i benen. Målet var att hålla 43 km/h i snitt och det klarade jag med min tid 1:09:46 om banan var 50 km. Min Garmin visade dock 49.18 km och då blev snittet plötsligt bara 42.3 km/h.

Men jag är ändå nöjd. Banan var inte direkt så platt som jag uppfattade den på uppvärmningsturen, en backe hade t ex 50 höjdmeters stigning, vilket känns. Lite vind och ett kortvarigt ösregn på det gjorde att farten sjönk lite grann.

Jag mot mål. Foto: Niklas Sandström, www.n1klass.se

Jag mot mål. Foto: Niklas Sandström, http://www.n1klass.se

Jag har trots allt gjort min klart bästa tempoinsats någonsin och gjorde det på rätt dag. Mer kan man inte göra. Att jag skulle komma så långt ned i listan som 35:a av 43 trodde jag faktiskt inte. Hade det varit 100 deltagare hade jag kanske fått samma placering, tempo-SM är verkligen en arena för den absoluta eliten numer. De andra verkar inte vilja ställa upp. Glädjande nog åkte jag bättre än den tripple Vasaloppssegraren Daniel Tynell och svenske duathlonmästaren Fredrik Swahn, som både försökte åkte för ett par år sedan. Skidskytten David Ekholm har å andra sidan gjort betydligt bättre insatser i tempo-SM på senare år.

Gustav Larsson kom in 8.55 minuter före mig på en dryg timmes åkning. Det känns mycket, och det är det också. Men jag är trots allt ingen cyklist och har inte tränat speciellt mycket cykel jämfört med övriga startfältet. Skulle jag specialträna ett par månader kanske det skulle bli bättre.

Loggan var ju i alla fall fin

Loggan var ju i alla fall fin

Var fanns SM-stämningen?
Som arrangemang tyckte jag Södertälje lyckades fantastiskt bra med att hålla i riktigt dåliga tävlingar. Det var liksom en bismak överallt som inte smakade gott: svårt att hitta, funktionärer som visste för lite, en kommissarie som var helt snurrig och mycket okunnig, bilar som var i vägen när man tävlade (“man var glad att man inte blev påkörd”, sade bronsmedaljören på prispallen i en sarkastisk kommentar), allmänt dålig speaker med skittråkiga intervjuer, noll stämning och generellt oproffsig upplevelse. Och varför utnyttjar man inte att Gustav Larsson är här? Han har OS-silver i tempo och siktar mot guld i London. Hade man gjort det kanske publiken (utöver ledare och släkt) blivit hela 50 personer.

Det är sådant som får mig, som ligger på gränsen till att börja tävla lite mer i landsvägscykel, att inte vilja åka till fler tävlingar. Men eftersom jag gillar sporten och tävlingsmomenten så vansinnigt mycket kommer jag säkert igen…

Efter loppet åkte Ida, Astid och jag tillsammans med David, Sara och Sigrid till Uppsala och mös i deras lägenhet i Uppsala. Nu ska vi äta Saras magsiska surdegsbröd till frukost innan vi intar staden och sedan återvänder till Borås.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Cykel och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

21 svar på Tempo-SM 2012 the story

 1. Fredrik skriver:

  Bra kört Erik, 42 i snitt på en så lång sträcka skäms inte för sig! Men visst har du rätt, det är otroligt trötta tillställningar med dito speakers. Galet att ett SM får göras så dåligt…gång på gång dessutom! 43 deltagare är nog den lägsta siffran på länge, brukar vara 50-100% fler. Jag tror inte att du (med nuvarande kapacitet) hade varit 35:a med 100 startande, snarare att du hade haft knappa 20% av fältet bakom dig även då. Det finns oerhört många duktiga tempoåkare ute i landet, bara i veteranleden skulle man kunna plocka ihop 30-40 gubbar som blåser hatten av division 3-cyklister som mig och dig 8 dar i veckan. Däremot är det ytterst få som inte skulle göra bort sig helt vid en jämförelse med internationell elit.
  Mitt första och bästa tempo-SM är från 2009: http://iof1.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_3112/cf_74/SM%202009%20HS%20Tempo.pdf
  Då var det 47km, tiden 64.15min Placering 47/62, snitt 43.9km/h, 8.22 efter segraren. Räknar man procentuell tid efter segraren slår du mig dock med 0.3%-enheter…det är kanske den siffran du valt att jobba med? 🙂

 2. Mjölksyra skriver:

  Anledningen till att intresset var skralt är väl pga att det gick på en vardag. Folk med jobb har svårt att komma ifrån. Bl a jag. Anledningen till att fler inte ställde upp är också pga det. Bl a jag som brukar hobbycykla i veteranklass annars.
  I söndags däremot var stämningen på topp, det var rätt mkt folk ute och tittade på linjeloppen som gick då. Bl a jag, då jag ver ledig då :)!

  • Erik Wickström skriver:

   Det stämmer delvis. Tisdag kl 15.30 är ingen bra starttid. Och visst var stämningen bättre under söndagen. Jag var på plats och såg de 23 av 120 startande som gick i mål…
   Tycker dock inramningen på sm-tävlingarna ligger långt efter t ex skid-sm och långloppen. Dessutom visade inte flaggvakterna inte alltid rätt väg.

 3. Micke Å skriver:

  En annan orsak till den skrala stämningen kan ju bero på att alla i Södertälje tävlar inom idrott. Ingen hinner dock med att vara åskådare 🙂

 4. Mjölksyra skriver:

  Anledningen till att skid-sm får mer uppmärksamhet är väl också pga pengar och massmedial uppmärksamhet. Skidåkning syns i tv, i vinterstudion etc etc. Trots att skidåkning är dötrist att titta på (och trist att utöva) så får det mer tv-tid, därmed mer uppmärksamhet, därmed mer åskådare osv. Ingen utom inbitna cykelintresserade, samt kanske ngn mer södertäljebo visste om att cykel-sm gick i helgen.
  Det är mkt gamla trötta sportjournalister som styr vad som syns i media. Man uppmärksammar bara gamla traditionella sporter, dvs diverse lagidrotter (fotboll, hockey, handboll, etc), sen friidrott, skidåkning, alpint. Och sen tyvärr lite trav och speedway på det. *Gäsp*.

  • Erik Wickström skriver:

   Visst är skidåkning av större medialt intresse. Men jag tycker ändå att cykelförbundet och/eller arrangörerna har gjorde ett mindre bra jobb. Varför var inte Gustav Larsson och Emma Johansson på skyltarna? Varför skickade man inte ut pressmeddelanden till fler kanaler? Varför hade han inte bättre liveuppdateringar? Varför låter man 23 st av 120 gå i mål på linjet? Varför har man ingen stor skylt som visar var kansliet är? Varför kan inte kommissarien reglerna för måtten på en tempocykel? Varför visar flaggvakter inte vägen tydligare (folk körde fel)? Varför behövde många tävlande trängas med bilar i rondellen vid motorvägsöverfarten? Varför spelades inte lite peppande musik i starten? Varför gjorde speakern så tråkiga intervjuer efteråt?

   • Erik skriver:

    “Varför kan inte kommissarien reglerna för måtten på en tempocykel?”
    Vad upplevde du för problem? De hade en rätt stabil jigg att ställa cykeln i för att snabbt kolla upp måtten. Bättre än de tumstocksförsedda kommisarier jag har stött på tidigare i alla fall.

   • Erik Wickström skriver:

    Kommissarien visste inte hur jiggen fungerade (skandal) och nr jag som novis frgade. Och mtten visste han inte heller och sade “jag vet inte, det str i regelboken”. Man hade kunnat komma undan med typ vilken cykel som helst i tisdags. Det tror jag mnga av de tvlande kan skriva under p.

   • Erik skriver:

    Ok,
    Jag fick i alla fall klara besked om vad som gällde måttmässigt och jiggen verkade de behärska. De hade väl helt enkelt hunnit lära sig (och läsa på).

   • Erik Wickström skriver:

    Du kanske fick hjälp av någon annan än kommissarien? För han visste i alla fall inte hur den fungerade 45 min innan start.
    Bra kört förresten om de var du Erik som kom 23:a. Ni cyklister cyklar imponerande fort 🙂

   • cykelkillen skriver:

    Anledningen till att inte fler gick i mål på linjet var väl pga att de bröt och kanske också pga att vissa låg för långt efter. Ingen idé att låta varvade cyklister fullfölja. Banan var hård och det är ju bättre att den är det, än helt platt och att 100 man ska göra upp i en spurt. Du borde köra ngt eller fler linjelopp för att förstå :)!

   • Erik Wickström skriver:

    För mig som utomstående känns det mycket märkligt att 23 av 128 startande i en tävling tar sig i mål. Men självklart förstår jag att en längre varvbana (vilket lett till att färre skulle bli varvade) skulle innebära både en svårare trafiksituation (vilket för övrigt inte verkar vara Södertäljes starka sida…) med större behov av funktionärer och en mindre publikvänlig bana. Samtidigt håller jag med dig om att 100 personer i en flack spurt inte heller är att föredra. Det ar svårt. Men jag tycker fortfarande det är märkligt att så förskräckligt många cyklister bryter lopp.

    Mina egna linjeerfarenheter är skrala. 6:a i seniorklassen på Kinnekulle 2008 i 2 plusgrader och regn. Riktigt fin och kuperad 13 km-bana. Så jag har inte så stor erfarenhet. Men av Öijers resumé att döma (http://oijer.blogspot.se/2012/06/resultat-rapport-och-bilder-fran.html) och alla jag pratat med så verkar det i alla fall vara fler än bara mig som hade en del övrigt att önska under årets SM-tävlingar. Och jag tycker att en debatt som denna kan hjälpa.

 5. Henrik skriver:

  Kör du med skoöverdrag och korta strumpor blir du ännu snabbare nästa år! Visir på hjälmen ger också snabbare hastighet.

 6. Pingback: jag kunde verkligen inte sagt det bättre själv « mig, jag, mitt, min, me, i, moi.

 7. Pingback: Cyklisterna är efter mig | Erik Wickström – Konditionskonnässör

 8. Pingback: Cyklisterna är efter mig | Erik Wickström – Konditionskonnässör

Kommentarer är stängda.