Det kallas inte otur!

Jag gillar verkligen att se på skidor på TV. Men det blir inte så ofta att jag ser det live eftersom jag många gånger tävlar själv eller är borta på jobb på vinterhelgerna. Och när jag är hemma blir det ofta att vi gör andra grejer med familjen än att titta på längdåkning.

Hanna Falk

Hanna Falk vid en sommartävling i Torsby

Men igår hände det. Barnen och jag satt och byggde med lego på vardagsrumsgolvet när jag kom på att sprinten gick på SVT Play. Så jag satte på Apple TV:n som är kopplad till TV-skärmen och såg delar av heaten. Härligt drag. Jag fick Astrid och Maj att ropa ”Heja Hanna, heja Hanna”, när min klubbkompis Falk åkte. Kul att det går så bra för henne denna säsong.

Överanvänd inte ordet otur!
Det var dock en grej som provocerade mig oerhört mycket. Som provocerar mig oerhört mycket. Det är alla reportrar, journalister, kommentatorer och skribenter som inte verkar veta vad ordet otur betyder. Det är så ofta, så ofta jag läser, ser och hör de använda ordet otur vid stavbrott, fall, sjukdomar, skador etc.

Igår tyckte kommentatorerna att Jennie Öberg hade otur när hon föll i kvarten. Hon hade inte otur. Hon tog en chansning att ta en innerkurva där man inte borde ha gjort det. Hon låg efter och chansade (vilket nödvändigtvis inte var fel). Det kunde gått, men det gjorde det gick inte. Det kallas inte otur.

 • Det kallas inte heller otur att bli sjuk om man t ex sover lite, stressar mycket och hånglar med någon som är förkyld.
 • Det kallas inte heller otur om man bryter staven om man är stimmig i en masstart.
 • Det kallas heller inte otur om man bryter stavspetsar i Alliansloppet om man inte har hyfsad koll på vilka stavspetsar som har duglig metall och vilka som inte har det.
 • Det kallas inte heller otur om man skadar sig i vaden om man under vårens första löppass dunkar tusingar på bana.

Nu fick jag sagt det.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Det kallas inte otur!

 1. Niklas Solsjö skriver:

  Booom👊👍😉

 2. Stefan skriver:

  Inte för att jag inte håller med dig Erik, men! För att vara lite akademisk, när du nu ”rasar” mot över/felanvändning av ordet/begreppet otur av diverse yrkesgrupper så måste du nog själv definiera ”otur”. Nu har du beskrivit vad som INTE är otur, jag tolkar det som att du menar att i dina exempel så är det som hände ett inte allt osannolikt utfall, därmed kan det inte definieras som otur. Kan otur bara handla om sannolikhet? Språkvetenskapligt kanske det handlar om ett begrepp som används i meningen om händelser som är svåra att förutse men i idrottssammanhang kanske ”överanvändningen” kanske snarare ska förstås som att vi har en förhoppning om att allt ska gå bra även om man utmanar gränserna. Såldes hade Jennie otur utifrån en förhoppning, en förhoppning som kanske var orealistisk eller i alla fall långt ifrån statistiskt 100-procentigt säker. Svårigheten är förstås att definiera ett vardagsbegrepp utifrån statistisk sannolikhet. Men i sak håller jag ju med dig.

  • Erik Wickström skriver:

   Härligt svar 🙂 Jag gillar när man tar det ett steg längre. Semantik är vackert. Visst finns det otur med att Jennie föll. Och visst finns det otur med att jag inte vann Vasaloppet i vintras. Och vad är tur.

Kommentarsfältet är stängt.