Scientizing performance in endurance sports: The emergence of ‘rational training’ in cross-country skiing, 1930-1980

När jobbade som doktorand i Uppsala 2007-2009 gick jag på ett tiotal disputationer med efterföljande fest. Trevliga tillställningar. Jag har inte varit på någon disputation sedan dess, men jag var bjuden på en fredags som jag tyvärr fick tacka nej till.

Det var trevlige Daniel Svensson som försvarade sin avhandling Scientizing performance in endurance sports: The emergence of ‘rational training’ in cross-country skiing, 1930-1980.

Daniel Svenssons avhandling. Filosofen Sverker Sörlin var handledare. Jag har tidigare haft lite kontakt med Sverker. Intressant snubbe. Med på filosofiska rummet i P1 ibland.

Daniel Svenssons avhandling. Filosofen och skidåkaren Sverker Sörlin var handledare. Jag har tidigare haft lite kontakt med Sverker på mejl. Intressant snubbe. Med på filosofiska rummet i P1 ibland.

Daniel är skidfantast och har skrivit i Vasalöparen. Vi har också suttit i en panel ihop en gång på Dalarnas Idrottsmuseum i Falun för att prata om skidåkning. Jag blev även bjuden till en ny panel med honom och några andra vältaliga i januari, men det var den enda dagen jag var hemma på kvällen den veckan så då tackade jag nej.

Om avhandlingen
Jag fick ett ex av Daniels avhandling skickad på posten, men jag inte läst den än. Så jag citerar istället inledningen av den svenska sammanfattningen.

Dagens elitidrottare använder specialiserade, vetenskapliga träningsmetoder och vetenskapens växande roll inom idrotten är uppenbar. Vetenskapliga metoder och utrustning har även letat sig in i vanliga motionärers träningspraktik, exempelvis i form av pulsklockor och fysiologiska tester. Utvecklingen från erfarenhetsbaserade, personliga träningsmetoder under 1900-talets första hälft till de vetenskapliga träningsmetoderna på 1970-talet, visar på ett skifte i synen på träning och på den idrottande kroppen. Detta skifte är kärnan i föreliggande avhandling.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Scientizing performance in endurance sports: The emergence of ‘rational training’ in cross-country skiing, 1930-1980

  1. Stefan Ekman skriver:

    Fick den jag också. Kul med ett samhällsvetenskapligt perspektiv på idrotten, det behövs! Alltid lika kul att få en avhandling, stort arbete bakom. Gäller bara att hinna läsa!

Kommentarer är stängda.