Föreläsningar

Föreläsningar

Se exempel på föreläsningar på ca en timmes styck nedan. Naturligtvis skräddarsyr jag innehåll och tid efter era behov, men här kan ni få en uppfattning. Med klubbar och företag kombinerar jag ofta föreläsningar med tekniklektioner inom skidåkning, rullskidåkning, löpning eller skidgång. Det går också att kombinera föreläsningar med träning en kväll, heldag eller helg.

Komma igång med konditionsträning
Hur använder jag min tid bäst för att få ut mest av min konditionsträning? Och hur kommer jag igång? Du kommer få de bästa tipsen om hur du ”lurar” dig själv att börja träna, även om motivationen inte finns där för tillfället. Du kommer också få gott om tips för skidåkning, löpning och cykling.

Vasaloppsträning
Hur använder jag min tid bäst för att få ut mest av min träning mot Vasaloppet? Få vet bättre än Erik Wickström hur man tar till vara på träningstiden med familj, jobb och hus. Låt dig inspireras av en föreläsning om träning, teknik, taktik, fysik, träningsupplägg, utrustning, kost och hur man balanserar träningen i vardagen. Du kommer också få de bästa tipsen om barmarksträning, träning på stakmaskin, hur man ska göra med vallning, vad man ska tänka på i val av utrustning och hur du ska träna de sista två månaderna inför Vasaloppet.

Träna för En svensk klassiker
Hur använder jag min tid bäst för att få ut mest av min konditionsträning? Få vet bättre än Erik Wickström hur man tar till vara på träningstiden med familj, jobb och hus. Låt dig inspireras av en föreläsning om träning och hälsa ur ett helhetsperspektiv: teknik, taktik, fysik, träningsupplägg, utrustning, kost och hur man balanserar träningen i vardagen. Du kommer också få de bästa tipsen för de olika loppen i En svensk klassiker.

24 timmar på skidor
31 mars till 1 april 2016 stakade Erik Wickström 43,8 mil på 24 timmar. Det är längre än någon annan åkt skidor på ett dygn. Han gjorde det dessutom på en rundbana på endast 412 meter, i Vålådalen i Jämtland. Hör om hans spännande fysiska och mentala resa inför, under och efter kraftprovet. Du kommer också att få gott om tips för din skidåkning som motionär, med Vasaloppet i fokus.

Träningspass/träningsdagar för arbetsplatser och klubbar

Nedan finns förslag på träningspass, halvdagar och heldagar. Naturligtvis anpassar jag upplägget utifrån behov.

Längdskidåkning
Skidlektion där vi går igenom de olika åksätten, gör teknik- och balansövningar, samt tränar spårbyten och andra nyttiga färdigheter för skidåkning. Individuell feedback på tekniken åt alla vid upp till tio personer. Ett liknande upplägg går också bra på rullskidor.

Längdskidåkning med föreläsning

  • Vallagenomgång och vallahjälp för de som behöver. Valla finns som räcker till alla. Kom gärna med skidorna i ordning, men har du inte möjlighet till det vallar vi på plats.
  • Skidlektion där vi går igenom de olika åksätten, gör teknik- och balansövningar, samt tränar spårbyten och andra nyttiga färdigheter för skidåkning. Individuell feedback på tekniken åt alla vid upp till tio personer.
  • Dusch eller fri åkning medan filmerna förbereds.
  • Filmvisning. Vi tittar på er teknik som filmats under skidåkningen och alla får individuell feeback. Under tiden bjuds det på kaffe, te, frukt och ostmackor.
  • Föreläsning om Vasaloppsträning, prylar, förberedelser inför lopp mm.
  • Avslutning och frågestund för de som vill stanna kvar längre

Exempel på träningsdag för företag och klubbar
– 09.00 Samling och träningspass med teknikfokus. Alla deltekniker. Är det skidåkning får alla hjälp med vallningen. Samtliga får individuell feedback på tekniken och filmas.
– 11.00 Dusch eller fri åkning
– 11.30 Lunch
– 12.00 Filmtitt. Alla får individuell feedback på tekniken.
– 12.45 Föreläsning om konditionsträning i allmänhet och skidåkning (eller löpning, rullskidor etc) i synnerhet
– 14.00 Träningspass med balansövningar, teknikbanor, snabbhetsträning styrketräning ”i fält” etc
– 15.30 Dusch
– 16.00 Summering och avslutning

Skidgång
Är du sugen på att förbättra konditionen samtidigt som du sätter både ben- och överkroppsmusklerna på prov? Häng med Erik Wickström på ett skidgångspass där du både kommer att ha roligt och att bli trött (på ett positivt sätt). Och självklart får du massvis med teknik- och träningstips! Ta gärna med stavar som är cirka 10 cm kortare än de du använder för klassisk skidåkning på vintern. Har du bara ett par så ta med dem. Vintertruga är mer lämpligt än rullskidsspets.

Löpteknik
Tekniken i löpning är inte lika betydelsefull som inom exempelvis inom simning och längdskidåkning. Men med rätt fotisättning, avstamp, vinklar på benet, frekvens och kropphållning kan du göra stora framsteg som löpare. På det här passet får du också bra tips på övningar för spänst och löpskolning.

Lunchpass på gymmet
Har du ett välutrustat gym på din arbetsplats finns det goda möjligheter att få till bra träningspass på 20-45 minuter på lunchrasten. Nu har du chans att få en bra guide till hur du bäst kan träna kondition och styrka för att nå dina mål i till exempel löpning eller längdskidåkning. Utifrån hur väl utrustat gymmet är kommer du att få tips på lämpliga styrkeövningar, träningsupplägg och bra pass på olika stationära konditionsredskap som löpband, roddmaskin, spinningcykel, crosstrainer och stakmaskin. Du får också tekniktips för både styrkeövningarna och konditionsredskapen.

Pufftext om Erik

Förslag på text om Erik för att puffa för föreläsningen på jobbet eller i föreningen:

Erik Wickström jobbar som föreläsare, längdskidinstruktör, personlig tränare, skribent och fotograf och är chefredaktör för tidningen Vasalöparen. Han har även skrivit de populära och kritikerrosade böckerna Längdskidåkning för dig (2013) och Smart konditionsträning (2016), samt medverkat i ett par andra böcker om längdskidåkning och En svensk klassiker. På Eriks meritlista finns en seger i Engelbrektsloppet 2014 och en tjugofemte plats i Vasaloppet samma år, samt en tolfte plats i Lidingöloppet 2006. Han har även tillhört svenska landslaget i rullskidor, duathlon och vintertriathlon. I april 2016 stakade han 43,8 mil på skidor – längre än någon annan åkt skidor på ett dygn – i Vålådalen på en bana på 412 meter. 

Eriks specialområde är träningsoptimering för motionärer och han har på senare år blivit en eftertraktad coach och föreläsare. Detta delvis tack vare att han själv lever ett familjeliv med jobb och hus och varken tränar eller vilar som proffsen, men ändå kommit långt i sitt idrottande.

 Följ Erik på www.erikwickstrom.se !