Högfluor på träning

I måndags kväll kom jag äntligen hem efter att spenderat torsdag till måndag i Italien. Maj hade somnat, men Astrid var fortfarande vaken. Jag dumpade väskorna innanför dörren och sprang direkt in till Astrid för en ganska omfattande puss-, kram- och bussejour. Det är verkligen fantastiskt hur glad man kan bli av att se en 2,5 åring. Ida rynkade lite på näsan över fördelningen i min glädje över se henne igen jämfört med att se Astrid.

Igår fick träning och jobb stå tillbaka till förmån för badhusbesök och annat skôj.

Det var roligt att pröva på lite lokala viner i världens bästa rödvinland

Det var roligt att pröva på lite lokala viner i världens bästa rödvinland

Det känns som jag fått lite arbetsro. Egentligen inte det minsta arbetsro, eftersom jag från nu ändå till 3 februari kommer att ha en intensiv jobbperiod (bl a Klassikermagasinet och Vasalöparens februarinummer) som lär påverka träningen. Men arbetsro såtillvida att jag ”ligger där jag ska”.

Det finns mer
Jag tyckte resultatet i helgen gav mersmak. Det var första tävlingen, jag åkte på nya fabriksslipade skidor som jag inte riktigt hade möjlighet att testa ut pga förseningen med flyget och jag hade inte acklimatiserat mig på höjden som de flesta andra i toppen. Så det känns som det kan bli en rolig säsong.

Det känns skönt att min träning med lite volym och en stor andel A2-stakning på 4:or och SkiErg-intervaller har funkat bra för mig. Det jag kommer förändra nu när tävlingssäsongen är igång är att åka rullskidor på snabba hjul (3:or och 2:or), samt kanske inte pulvervalla, men åtminstone högfluorvalla ett par Redlineskidor för träning.

Trögt på hösten – lätt på vintern
Jag tror att den vägen är bra att gå. Alltså att träna trögt på hösten för att sedan träna mer snabbhet och ”tävlingsglidlikt” på vintern. Om man åker rullskidor på 2:or på hösten och sedan tränar på dåligt glidvallade skräpskidor på vintern tror jag det relativt sett blir för mycket styrkebaserad åkning mitt i tävlingssäsongen. Jag gör hellre tvärtom.

Denna vecka blir det nog tyvärr mindre än 5 timmars träning pga en del att stå i och snö lär jag inte komma på förrän 26 dec inför AXA Ski Marathon. Men formen känns bra och jag känner mig redo för att göra en bra skidsäsong med de två stora målen Vasaloppet och den svenska långloppscupen Bjørn Dählie Ski Challenge.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.