Ett redaktörsjobb

Det är väldigt roligt att göra en tidning. Det är så mycket mer än att bara skriva. I själva verket är faktiskt skrivandet en av de minst omfattande delarna. Men en av de roligaste.

Alla texter är klara till Vasalöparen som ges ut 14 september. Nu återstår att rita tidningen, korrekturläsa för tredje gången, placera ut annonser, få fram alla bilder och formge blaskan. Och sedan sedan korrekturläsa för fjärde gången. Samt naturligtvis trycka den och skicka ut den, men på det stadiet är jag inte längre inblandad.

I veckan har jag pillat med vad som ska stå på vilken sida, alltså paginering, eller bryt som det också kallas. Vi kallar det psykbryt efter som det är så svårt att få ihop. Det är mycket som ska klaffa. Rätt antal sålda annonssidor och rätt antal redaktionella sidor. Ibland bokas eller avbokas en annons i sista stund, och då kanske man får pressa ihop, bredda eller stryka en redaktionell text. Till exempel kan Svenne-banan i Säffle som åkt 2000 Vasaloppet bara få 1 sida i tidningen om hans livsverk istället för 2 sidor. Bara för att Casco-Mackan har köpt en skitstor annons av vår reklamkille i sista stund.

Mycket fram och tillbaka
När väl psykbrytet är klart börjar min och formgivarens täta kontakt. Formargivar-Anders heter killen som layoutar Vasalöparen. Rätt text ska till rätt plats, alla bilder ska komma in, de ska vara i rätt format, bildtexter ska hamna på rätt plats, byliner ska stämma, rätt fotograf ska anges och sedan formger Anders sidorna. När han är klar med en artikel mejlar han mig och jag kollar så allt blivit rätt. Hjälper mig där gör projektledare Andreas Danielsson, som bland annat är mycket bättre än mig på att sätta rubriker och skriva bildtexter. Få personer har bättre humor än Andreas, vilket kan vara underhållande när man sitter uppe på nätterna. Ofta gör formgivar-Anders sidorna väldigt snyggt, men det är alltid någon detalj som blivit lite fel som måste ändras. Många mejl skickas fram och tillbaka i dessa tider, ofta tar den delen av arbetet cirka 2 veckor. Det är inte ovanligt att det blir 40 mejl per dag. Men det är alltid kul att se hur duktig formgivar-Anders är på att få ihop det.

Han har faktiskt även ritat min logga, som syns bredvid. Det kostade 6000 kr + moms är och den dyraste investering någonsin jag gjort i mitt företag. Den är faktiskt dyrare än både kameran med objektiv och datorn. Men det är investering jag är mycket nöjd med och aldrig har ångrat.

Torra skidskor
Redan nu, innan nummer 3 är färdigt, har arbetet för nummer 4 startat. Det spånas på artiklar och prylar tas in för pryltester. Jag fick för övrigt hem en skotork i veckan som ska testas. Den är ju underbar, hur har jag som idrottsman klarat mig utan en sådan hela livet. Inga mer blöta skor!

Till sist…
Efter en lång dag i onsdags, då jag höll på att få ett veritabelt psykbryt, gick jag till Onyx på kvällen. De hade lyckligtvis lagat Skiergen. Jag drog 20 000 meter på motstånd 5, nytt längdrekord. Lugnt och fint med en arbetspuls på 120. Det tog 1 h 27 min och snittfarten blev 2.11 min/500 m.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Ett redaktörsjobb

  1. Andreas Lundblad skriver:

    Underbart med ett skotork-test! Eller som jag brukar säga; “Inget läger utan skotork!”

  2. Fia skriver:

    Kul att läsa om ditt arbete med Vasalöparen. Perfekt att ett skotork-test är på gång. Konstaterade senast i förra veckan när mina pjäxor inte hunnit torka till efterföljande pass att det är hög tid att införskaffa en sådan!

  3. Orestig skriver:

    Jag har redan en recension av skotork åt dig klar, julas funkar utmärkt, även med uppsättningsanordningen, har inte ens orkat med justeringen;). http://elitbloggen.wordpress.com/2010/10/24/multitasking-v3-0-2/

Kommentarer är stängda.