Finnmarksturen 2011 the story

Oskar blev 19:e man i elit, jag 16:e. Båda nöjda.

Oskar blev 19:e man i elit, jag 16:e. Båda nöjda.

Resultat Finnmarksturen 2011/Marathon-SM i MTB finns här.

Jag sitter framför datan hemma i Borås och bråkar med Lars Bleckur. Inte direkt med Lars – han är jättesnäll – men med en videointervju. Efter varje deltävling i långloppscupen springer jag runt med en systemkamera i ena handen och en iFån 4 i andra handen för att dokumentera. Jag spelar in en kort intervju med herr- och damsegraren på 1-2 minuter som jag lägger upp här. Problemet denna gång är att iFånen spelar in i HD-kvalitet och intervjun med Lars blev lite lång. Och 167 MB är för stort. Nu har jag grejat med appar, komprimeringsprogram, konverterare och annat smått och gått i tre timmar. Mysig söndagsförmiddag! Ta det inte personligt Lars, men jag var lite irriterad emellanåt.

Det var med blandade känslor jag åkte upp till Ludvika med Oskar Lund för att cykla Finnmarksturen. För en gångs skull hade jag tränat MTB, inte bara landsväg och rullskidor, sedan den förra tävlingen. Med fem pass (varav tre i hög fart) i benen senaste veckorna var jag bättre förberedd för skogen. Men jag var lite trött och sliten och var nervös för att få pisk av Oskar. Vi hade 1-1 i möten inför denna tävling. Vi laddade upp Eurotechno från 90-talet i bilen och somnade gott på golvet i Peter Arnessons lägenhet i Borlänge efter en hämtpizza och några glas rött från sommarens sista bag and box.

Angelica Edvardsson vann Finnmarksturen och kan titulera sig svensk mästarinna i marathon-SM på MTB.

Angelica Edvardsson vann Finnmarksturen och kan titulera sig svensk mästarinna i marathon-SM på MTB.

Startfålla 1
När vi kom till Ludvika kändes det lite avslaget. Ingen minimässa! Det var faktiskt lite trist inramning vid målområdet. Det känns som tävlingen led av ”vi har varit stora med 3000 deltagare för tio år sedan”-komplex, vilket till viss del genomsyrade organisationen. Nu har man 600 deltagare och bör nog inse att dagens idrottare kräver lite mer än bara en bra bana. Men som vanligt var det jättekul att träffa alla och det kändes extra speciellt i starten för mig. Jag fick nämligen starta i fålla 1 för första gången. Det gjorde att man kunde värma upp på cykeln istället för att lägga in den 1 timme i förväg. Det gillade jag! Och så var det ballt att få stå jämte finåkarna.

Hela loppet gick skitbra från start till mål, ett nära perfekt lopp för mig. Efter mastersstarten bakom motorcyklar ett par kilometer på asfalt bar det uppför. Jag hade tappat lite på tätklungan, men lyckades maxa 1 minut och få kontakt. Syran sprutade, men jag tänkte att får jag rygg här blir det en behaglig resa ett tag. Och det blev det, i ca 1 mil hängde jag med innan det spreds ut. Sedan låg jag i olika mindre klungor till 2 mil före mål, då jag för det mesta endast hade sällskap med SMACKs Jesper Andersson. Vi samarbetade riktigt bra, tack Jesper. Jag avancerade successivt och körde med 3 km kvar till mål förbi skidåkaren Rikard Tynell. När jag kom bakifrån i ett glädjerus på koffein och endorfiner ropade jag ”Nu kommer jag Rikard”. Han såg minst sagt butter ut när jag passerade honom, han hade lite kedjestrul. Jag körde förresten även om den trevlige mannen Jesper Hjortsberg, som klagade på en uppfuckad rygg.

Eurotechno är fantastiskt. Vad sägs om låtarna på denna samlingsskiva från 90-talet?

Eurotechno är fantastiskt. Vad sägs om låtarna på denna samlingsskiva från 90-talet?

Vart tog du vägen Oskar Lund?
I mål insåg jag att jag blivit 16:e man i elitklassen och således 16:e man på långlopps-SM i mountainbike. Det är ju skitbra tänkte jag, och det tycker jag än idag. Oskar Lund kom in på 19:e plats, vilket också var en mycket bra insats. Vi låg ihop halvvägs, men jag åkte ifrån uppför. Jag åkte om många uppför, men usch vad jobbigt det var. I slutet fick jag till och med flyktkänslor. Jag ville gå hem, så vild var mjölksyrafesten. Backarna avlösta varandra, men jag var inte sugen på efterfest. Det gick dock bra. Även stigarna gick bra idag, 6 långlopp har givit mig bättre balans, teknik, mod och känsla.

För att ta nästa steg kanske jag ska gå till affären, min cykel väger ju hela 12,5 kg…

Resultat elit: http://langloppscupen.raceweb.se/index.asp?page=1&ar=2011&tavling=63&klass=2

Resultat totalt: http://langloppscupen.raceweb.se/index.asp?page=1&ar=2011&tavling=63&klass=14

Finnmarksturen/SM i Marathon 71 km 27 augusti 2011
Tid
: 2:43:28, segraren Lars Bleckur var 14,31 min före
Placering
: 16:e i elit, 28:a totalt
Utrustning
: Twenty-Nine Lite 1000-D, 29 tums hjul, funkade perfekt. Som vanligt. Däcktrycket var perfekt för mig som väger knappt 70 kg: 1,9 bar. På mountainbike sägs det att man kan ha lite lägre däcktryck på storhjulingar.
Energiintag
: En flaska sportdryck (750 ml) med 1 liquid itryckt + två koffein-geler. Allt från Enervit
Väder
: Ca 26 grader och sol, tidvis blåsigt. Torrt i terrängen, bara några lerhål.
Antal ”löpningar” med cykeln
: 1 (uppför en trappa)
Antal krascher
: 0
Totalt antal ”urklippningar” från pedalerna med fotisättning
: 2 (varav 1 självförvållad)
Betyg för banan
: 9 av 10. Tack Finnmarksturen för en fantastiskt fin bana, den var varierande, kul och passade mig bra. Förkortat från 112 km till 71 km. Andra halvan var både mer kuperad och innehöll stenigare stigar, men det var väldigt få partier där det var riktigt stökigt. De långa grusvägsstigningarna sista 2 milen var som klippt och skurna för mina åkegenskaper, men kanske lite väl tufft för motionärerna, därav betyget 9 och inte 10. Hemsidan sade 11 km asfalt, 25 km stig och resten grusväg. Det stämde nog rätt bra.
Betyg för tävlingsområdet
: 4 av 10. VAR FANNS FÖRSÄLJNINGEN? Jag vill kunna gå omkring på en minimässa och köpa en slang och titta på lite cykelkläder, men det enda som fanns på området var fikastånd och ett litet tält med kosttillskottsförsäljning. After bike-maten bestående av ris, kyckling och currysås var bra. Minus för oändligt lång kö till cykeltvätten (endast 3 st slangar) för de som kom i mål sent. Tack för närheten till allt: parkering, varmvattensdusch, start och mål låg alla inom 300 meter.
Resultatservice
: 10 av 10. Listor anslogs snabbt efter målgång och fanns på internet på kvällen. Dessutom med en mellantid. I like!
Betyg för hemsida
: 2 av 10. En värre 90-talare har jag sällan skådat. Jag vill ha en fräsch hemsida som ger inspiration. Dock fanns lite intressant historia.
Kaffet
: 9 av 10. En varmt och välbryggd mellanrost för en femma.
Citatet
: ”Bra kämpat, nu väntar 2 km uppför”. Jag höll på att börja gråta när en vägvisande funktionär talade om för mig det väntade ännu en uppförsbacke runt hörnet. Mina laktatnivåer låg nog ungefär på 50 mmol.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Cykel. Bokmärk permalänken.

3 svar på Finnmarksturen 2011 the story

  1. Funktionärerna var sköna! Mitt favoritcitat från gårdagen var när det var 25 km kvar och de hejade energiskt med orden: “Kom igen nu, det är bara slutspurten kvar!”

    Alla har vi ju olika syn på det här med slutspurt 🙂 Bra kört!

  2. Pingback: Långloppscupen epilog – 22:a i elitklassen | Erik Wickström – Konditionskonnässör

Kommentarer är stängda.