Mentalt säsongsklar – men ett lopp kvar

Jag laddar ganska hårt mentalt inför de skidlopp jag verkligen vill prestera bra. Det har har inte förstått förrän på senare år, då jag inte haft så mycket kvar i mig att prestera med efter Vasaloppet.

Jag och Emil Ekman efter Årefjällsloppet förra året

Jag och Emil Ekman efter Årefjällsloppet förra året

När jag tänker tillbaka så var det likadant när jag var junior. Då var det två ofta två JSM-distanser: långa på 20/30 km och korta på 10 km, båda med individuell start. Först gick långa distansen och ett par dagar senare den korta. Eftersom jag redan då var bättre ju längre det blev var 20/30 km alltid mitt huvudmål för säsongen. Och i princip varje år gjorde mitt bästa eller ett av mina bästa lopp på den långa distansen och ett av mina sämsta lopp på den korta distansen. Jag kunde helt enkelt inte ladda om. Jag hade laddat så länge inför mitt stora mål, och när jag sedan lyckades hade jag ingen mental (och kanske inte heller fysisk) kraft och åka bra två dagar senare, trots att det var säsongens näst vikigaste tävling.

JSM:s roll togs sedan över av NCAA (collegemästerskapen) under fyra år i USA och där var mönstret liknande. Nu är det Vasaloppet jag vill åka bra på och när jag lyckas bra där har jag väldigt svårt att ladda om. Det på gott och ont. Gott för att jag vet att det hjälper mig att prestera bra i det för mig viktiga loppet, mindre bra för det tar några veckor innan jag är mentalt redo igen.

Efter Vasaloppet är det många som åkt Birken i Norge eller SM-femmil i Kalix, och innan dess åkte några elitledsåkare 7-mila. Jag är väldigt nöjd att jag bara har en tävling efter Vasaloppet: Årefjällsloppet, som avgörs på lördag. Nu har det gått några veckor sedan Vasaloppet, så hade det varit lite tidigare under säsongen hade jag nog mentalt hunnit ladda om . Men efter att ha varit i skidåkar-mode under januari och februari har nu skidtänket släppt lite grann. Jag har varit mer med familjen, tvättat händerna mindre, varit mindre noggrann med att hålla mig frisk, sprungit en del med joggingvagnen istället för att åka skidor och i allmänhet inte levt som någon elitledsåkare. Jag har dock fortsatt att träna ganska bra och hoppas kunna prestera bra i Årefjällsloppet (formen är nog OK), men det är intressant  hur man mentalt i princip avslutat säsongen.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.