Tranemoloppet 2016 the story

Konstsnö är vackert

Konstsnö är vackert

Emil Ekman och Dan Moberg efter avslutat lopp

Emil Ekman och Dan Moberg efter avslutat lopp

Resultat Tranemoloppet 2016 finns här. Jag blev 3:a, 12.3 s efter segraren Dan Moberg.

Erik Thiberg

Jag samåkte till loppet med Erik Thiberg, som jag spelade i band med på högstadiet (Harpuntus hette vi)…

Det var kul att vara tillbaka till Hagatorpet för att köra Tranemoloppet, som 1994 var min första skidtävling förutom Barnens Vasalopp och liknande. Då i H11-12, förmodligen med Linus Davidsson som vinnare eftersom han vann det mesta när jag var liten. Jag själv nådde sällan pallen i ungdomstävlingar på distriktsnivå.

Loppet i förrgår på 13,8 km K var den första tävlingen med individuell start jag kört på nästan två år. Det är lite annorlunda än masstart och har helt klart sin charm!

Starkt av Martin Damm
I AXA i söndags tyckte jag det var lite segt. Nu kändes det bättre, men fortfarande var det lite som att det inte gick att lägga i högsta växeln förrän sista 3 km.

Vi skulle köra sex varv och när jag hade kört mitt första startade en gubbe som skickade på som om det inte vore någon morgondag. Han körde ifrån mig ett tiotal meter i början, men sedan kom jag ikapp. Vi växeldrog sedan 3,5 varv. Inte förrän efter ett helt varv insåg jag att det var Martin Damm, som bor i Borås och som jag tränat en handfull pass med i höst. Väldigt trevlig grabb som gjort stora framsteg till den här säsongen, kul!

Mikael Ragneheim

…och Mikael Ragneheim som bjöd på en riktigt bra eurotechno-spellista på ditvägen. På vägen hem var det någon modern smörja.

Bra slutvarv
När det var ca 3 km kvar fick jag höra av Henrik Jutterdal från Vreta att jag låg 16 s efter Daniel Nordebo. Då blev jag pepp, eftersom jag trodde jag skulle ligga längre efter. Jag fick bra fart och äntligen kändes det riktigt bra. Damm drog bara ett 50-tal meter efter det och flög på mitt sista varv. Jag lyckades ta in halva försprånget på Nordebo och körde fortare än Moberg också (man kunde se var man möttes varje varv).

Att jag kunde växeldra lite med Damm var såklart en fördel. Vad som inte var en fördel var att de stavarna jag skulle ha var inlåsta, så jag fick åka med stortrugor trots stenhårt före. Hade jag åkt igen hade jag nog också åkt mer utanför spåret, men jag tycker det är lurigt för skidorna far gärna åt olika håll och det känns inte alltid helt bra stilmässigt.

Uppvärmningsspåret var ungefär lika långt som en simbassäng, men det gick bra ändå. Till höger i bild Johannes Andersson, IF Ski Team Skåne

Uppvärmningsspåret var ungefär lika långt som en simbassäng, men det gick bra ändå. Till höger i bild Johannes Andersson, IF Ski Team Skåne, som åkte betydligt bättre i Tranemo än i AXA i söndags.

Fina skidor
En mycket positiv del av loppet var att mina skidor gled riktigt bra. Jag har svårt att avsätta ordentligt med tid för skidtester, skicka iväg skidor på slip tillräckligt ofta etc och därför är kanske mina skidval inte alltid optimala (trots rätt valla). Därför är jag glad att jag kör på Madshus, eftersom jag tycker de håller en jämnhög kvalitet och jag har aldrig rent dåliga skidor. Men det är ibland utmanande för mig klå de bästa på nationella tävlingar i glid, eftersom de har en större skidpark och testar mycket mer. Många gånger tjänar man på att lägga några timmar på att paraffinera skidorna likadant och testa igenom sin skidpark i olika fören istället för att träna, men det är lättare sagt än gjort. Jag ska skärpa mig på den fronten!

I onsdags kändes skidorna kanon i loppet och när jag och fyra till gjorde ett snabbt och mycket ovetenskapligt glidtest gled jag faktiskt längst. Jätteroligt och inte alltför vanligt. Det var på årets modell av Madhus Redline, som jag egentligen inte testat mot mina övriga par utan vallade upp som enda par för att tvingas tävla på nya skidor. De bästa glidtest görs på tävling tycker jag. De är slipade med en LJ02 av Lars Tallbom i Östersund. Jag slipar mina skidor hos honom samt Joakim Augustsson i Mora.

Fina spår i Tranemoloppet 2016

Fina dubbelriktade spår i Tranemoloppet 2016

Vallade med bravur gjorde Jan Flodin på Längdskidspecialisten i Borås och detta lade han på:

  • Paraffin: Start H10 + Rex HF21
  • Pulver: Rex 342
  • Rill, tre stycken: 1) Red Creek snedhuggen -5 till -10. 2) Skimateria rak fin. 3) Skimateria rak grov

Vallan är viktig, men precis som alla experter anser jag att skidor, slip och rill spelar störst roll. Viktigt tycker jag också är att ha rätt slip, inte bara slipa alla skidor med fin struktur och sedan rilla. Stort tack till Jan för valla och rill. Vädret minns jag inte exakt, men jag skulle säga klart, ca 5 till 8 minusgrader och relativt finkornig konstsnö.

Sammanfattningvis
Jag är jättenöjd med att bara vara 12 sekunder ifrån att vinna en tradtävling i bra motstånd och framförallt är jag glad över att jag äntligen fick bra flås sista 3 km. Och kul att de nya skidorna verkar bra.

According to Polar V800 (siffrorna är justerade för att jag startade klockan lite innan start)
Längd: 13,6 km (flera Suuntoanvändare hade längre)
Tid: 36.33 min
Snittfart: 22.2 km/h
Totalstigning: 135 meter
Puls: Hade inte pulsband

Christian Olsson, som jobbar stenhårt och stenbra med konstsnön i Tranemo, tillsammans med min Stefan Palm, som inte fått till det i år än

Christian Olsson, som jobbar stenhårt och stenbra med konstsnön i Tranemo, tillsammans med Stefan Palm, som inte fått till det i år än

 

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor, tävling (sedan juli 2012) och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Tranemoloppet 2016 the story

  1. Stefan skriver:

    Bra kört! Intressant med Skimateria till. Körde du den efter vallning, rullande eller låst?

  2. mattias skriver:

    Jag är chockad! Publiceras det fullständiga officiella resultatlistor för nioåringar i längdåkning? En sådan sport har tyvärr dåliga förutsättningar att växa på sikt i Sverige. Många ”sena” talanger kommer missas. Det befrämjar varken elit eller bredd på sikt.
    (jag vet, off topic, men jag tittade in på resultatlistan och måste kommentera. Förs det någon diskussion inom skidförbundet?)
    Tack för en trevlig blogg

    • Erik Wickström skriver:

      Kul att du uppskattar bloggen! Jag känner inte till någon sådan diskussion. I fotbollen diskuteras ju det flitigt, men inom konditionsidrott (då man inte blir bänkad från ett lag i tidig ålder på samma sätt) verkar man inte prata så mycket om det. Intressant ämne. 8-åringarna får ingen resultatlista, men det får 9-åringarna. Det är svårt att veta exakt ålder där det är lämpligt.

  3. Pingback: Spellistan | Erik Wickström – Konditionskonnässör

Kommentarer är stängda.