Sa Calobra och Piggen – cyklisters paradis

På cykelturer på 4-8 timmar hinner man prata mycket. Martin och jag har börjat avslöja en massa hemligheter för varandra. Tjejerna där hemma skulle bara veta...

På cykelturer på 4-8 timmar hinner man prata mycket. Martin och jag har börjat avslöja en massa hemligheter för varandra. Tjejerna där hemma skulle bara veta...

Martin och jag sitter i hotellets Wifi-område och studerar fulla svenska ungdomar och pinsamma engelsmän i övre medelåldern. Helt OK underhållning. Skillnaden mellan britterna och våra egna är att britternas hy i 9 fall av 10 är rosa. Om det beror på skillnader i pigmentets gener eller solskyddsmedelanvändning vet jag inte. Just nu strömmar sliten spansk popmusik ut ur högtalarna, men några gånger om dagen får man höra “Sultans of Swing”. Att få lyssna på Dire Straits på ett spansk budgethotell känns lyxigt.

Idag hade vi återigen en helt underbar dag på sadeln i Mallorcas vackra bergskedja Tramuntana. Det är som ett paradis här. Min favorit är Sa Calobra. Byn ligger vackert vid havet och längs stranden finns både lummiga olivodlingar och outforskade grottor. Stigningen nerifrån Calobra upp till huvudvägen är enligt mig Mallorcas finaste och den mest brutala: ca 600 höjdmeter på 10 km. Vägen byggdes 1932 då Sa Calobra endast hade 20 invånare och är ett stycke ingenjörskonst. Väl uppe på toppen har man en vacker utsikt över alla 27 hårnålskurvorna man precis har besegrat.

Sa Calobra

Sa Calobra. Fotomaskinen på turerna är Martins och mina mobilkameror. Men på detta foto fuskar vi och lånar en bild av ferntv.blogspot.com.

Bra för fegisar
När jag var här 2008 med skidskyttelandslaget maxade jag stigningen på 31.07 min från absoluta botten av bilvägen i Sa Calobra till toppen ca 30 m efter passkylten. Det är nog min bästa prestation på en cykelsadel, med en hyrcykel i aluminium dessutom. Vid vanliga cykeltävlingar tycker jag det är lite läskigt med alla kurvor, nedförsbackar och masskrascher. Det har sin tjusning det också, men det passar inte mig så bra.

Idag körde vi uppför Kobran i distansfart på 38 min. Det var betydligt behagligare. Sedan tog vi en Hawaiipizza med majs på i Lluc och cyklade tillbaka till Magaluf. Så här såg turen ut:

  • Magaluf-Genova-fotbollsstadion-Sollervägen precis norr om Palma-Soller-Piggen-Sa Calobra t o r-Lluc (50 min fika)-Inca-Santa Maria-Palmanyola-Sollervägen-Magaluf
  • 167 km
  • 6h 18 mil
  • Snitt 26,5 km/h (det går inte fort i bergen)
  • Medelpuls 116, max 159
Martin visar upp Z:s gamla Borås CA-kläder vid botten av Sa Calobra.

Martin visar upp Z:s gamla Borås CA-kläder vid botten av Sa Calobra.

Igår hade vi vilodag med endast en träningstimme. Jochen och Martin sprang, jag stakade på rullskidorna. I morgon är det sista cykeldagen.

Här start stigningen mot Puig Major, Mallorcas högsta berg. "Piggen" är 13,9 km lång och stiger ca 800 mete

Här startar stigningen mot Puig Major, Mallorcas högsta berg. "Piggen" är 13,9 km lång och stiger ca 800 meter.

Martin lyssnade på Kent och tog bilder när han cyklade uppför Piggen.

Martin lyssnade på Kent och tog bilder på samma apparat när han cyklade uppför Piggen.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Cykel. Bokmärk permalänken.

1 svar på Sa Calobra och Piggen – cyklisters paradis

  1. Ida skriver:

    “Martin och jag har börjat avslöja en massa hemligheter för varandra. Tjejerna där hemma skulle bara veta..” Vad?? Jag blir jättenyfiken!

Kommentarer är stängda.