Billingeracet på söndag

Jag grät en skvätt igår kväll. Cykelleverantören ringde och gav mig jobsposten att min långlopps-MTB inte kommer förrän nästa vecka. Alltså inte i tid till Billingeracet i Skövde på söndag.

En kub med runda detaljer. Min cykel i söndagens Billingerace.

En kub med runda detaljer. Min cykel i söndagens Billingerace. På bilden årets modell, Robbans har några år på nacken.

För att rädda situationen ringde jag till min skidåkarvän Martin Ewaldsson. Han har en riktigt fin hoj som blir lättare för varje månad. Hur den kan bli det är svårt att förstå, men när han berättar om sina nya lättviktshjul, kolfiberstyren och delux-däck inser jag att han öppnat plånboken för att pressa ned den under 10 kg. Tyvärr hade cykeln blivit så fin att han inte vågade låna ut den längre. Jag förstår honom.

Istället vände jag mig till min triathlonkompis Robert Malmgren, och fick napp direkt. Så nu står en heldämpad CUBE där hemma redo att ta sig an knappt 8 mil på Billingen. Cykeln väger drygt 13 kg (lite för mycket) och är egentligen för liten för mig, men jag evigt tacksam att jag kunde få låna den med så kort varsel. Robban började snacka en massa om fram- och bakdämpning, låsning och pumpning av gaffeln. Jag förstod inte så mycket, utan kommer att köra med stel ram och variera framgaffeln mellan dämpning eller icke dämpning. Två lägen.

Vill sitta kvar på cykeln
För mig som landsvägare är det verkligen en ny värld med mountainbike. Ny geometri, nya slangar, mindre utväxlning, dämpning och antagligen mycket teknisk körning. Mitt primära mål inför söndag är att kliva av cykeln färre än 10 gånger. Mitt sekundära mål och att komma i mål mindre än en timme efter segraren.

Bontrager RL MTB

Bontrager RL MTB

Apropå kliva av cykeln, jag köpte precis ett par nya MTB-skor med broddar på undersidan för lerlöpning. Jag är stammis på Henrikssons Cykel i Borås och Henke hjälpte mig att hitta ett par. Henke är min prylcoach på cykel. Han kan allt jag vill att han ska kunna och är ingen typisk försäljare. Ofta säger han typ: “Nej du Erik, den här gaffelpumpen behöver du inte köpa, du kan komma in och låna av oss istället”, eller “du behöver inte byta bromsbelägg än, de håller ett tag till”. Sånt uppskattar jag och får mig att återvända till butiken och köpa prylar där istället för aningen billigare på nätet.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Cykel, Prylar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Billingeracet på söndag

  1. Nille skriver:

    om det någon gång krisar igen och du behöver en cykel får du alltid låna min. jag har en vit cresent av dam modell. komplett med cykelkorg fram (du vet den stora modellen som rymmer fyra vinare och en medvurst) och pakethållare bak. går som en klocka mellan himmet och järnvägsstationen varje dag. hör av dig, nille

Kommentarer är stängda.