
Dagens första vinprovning, hos producenten El Pendola. Fantastiskt gott, kul och intressant. Väldigt nära himmelriket.
Efter att ha sett etapp 19 av 21 i Girot stannade vi kvar 2 km nedanför målet i Macugnaga och checkade in på en camping. På 1500 meters höjd är vädret knasigt efter några timmar med typ storm ösregn och tre plusgrader blev det en ny natt i vår Fiat-hyrbil. Det funkar det med, särskilt när man får drömma om alla rosa färger dagen innan. Men det skulle bli ännu bättre! Och massor med sol!
Jag visste att den nyblivne pappan Daniel Tynell körde Marcialongas cykeltävling förra året och stannade kvar vid Gardasjön en vecka, så jag SMSade honom och frågade om några ”inte missa”-ställen vid den stora insjön. Han svarade med ett lyriskt stycke över hur underbart allt är där nere och gav sedan några konkreta tips. Bland annat Sirmione, som låg på vägen mot Valpolicella. Vi stannade till på den halvön som var helt fantastiskt vacker, men aningen turistig för min smak.
Sedan bar det vidare mot Valpolicellaområdet, en av helgens många höjdpunkter. Under lördagseftermiddagen ambulerade vi runt bland alla odlingar och pittoreska byggnader. Totalt provade vi ett femtontal olika viner (alla röda såklart!): Amarone, Ripasso och Valpolicella. Med mina stark begränsande kunskaper på området ligger det generellt till ungefär så här:
- Valpolicella – Ordinära viner i 70-80 kr-klassen, inga storsäljare på Systemet. Inte heller min favorit. Precis som övriga viner från Valpolicella är de primärt gjorda på druvorna corvina, rondinella och molirana. Corvinadruvan har ett tjockt skal och är den mest dominanta.
- Ripasso – Valpolicellavin som hälls på jäst- och sockerresterna från jäsningen av Amaronevin, och får jäsa en andra gång i några veckor. Fantastiskt gott och oerhört prisvärt. Nästan samma smakrikedom som Amarone, men inte lika kraftigt. Finns gott om sorter i 100 kr-klassen på systemet.
- Amarone – Druvorna skördas i september eller oktober och får torka ca fyra månader innan vinifikationen startar, där de får jäsa helt ut i ca 40 dagar (till skillnad från en Recioto, då jäsningen avbryts någon vecka tidigare). Torkningen av druvorna ger ett enormt kraftigt och smakrikt vin som är en megaupplevelse att dricka. Ett glas räcker. Tyvärr ligger Amaronevinerna på systemet från 200 kr och uppåt, så jag har själv bara köpt det en gång i Sverige, blivit bjuden en gång och fått det i present en gång.
Sammanfattningsvis tycker jag att Amaronevinet i stort sätt alltid är bäst, men den betydligt billigare Ripasson kommer inte långt efter. Blandad fakta om vinerna finns på Club Amarone.
- Innan vi lämnade bergen fick vi en sista vinterkänsla.
- Gardasjön är fin som en hel dag och ger medelhavskänsla.
- Sirmione, väldigt fint, men väldigt turistigt.
- Både citroner och chilifrukter är större i Italien.
- Sirmione känns nästan som Venedig.
- Sigge snok?
- Gardasjön är en fin badsjö. Inte så mycket sandstränder, men till synes klart och fint vatten.
- Bildbevis.
- Infart till Valpolicellaområdet, som ligger i provinsen Verona, som ligger i regionen Veneto, som ligger i Italien, som ligger i Europa, som ligger i världen.
- Vårt rum hette corvina, den huvudsakliga druvan i Amaronevin.
- Vinkällare 15 meter från rummet.
- Corteforts druvor (i huvudsak distriktets klassiker: corvina, rondinella och molinara).
- I ägo om 40 år?
- Alla dessa blombilder. Detta är en av typ två tusen.
- Ida gillar rött vin och röda brillor.
- Dagens första vinprovning, hos producenten El Pendola. Fantastiskt gott, kul och intressant. Väldigt nära himmelriket.
- Här växer framtiden. Corvinadruvorna har tjocka skal och skördas sep-okt.
- Allt i Valpolicella är gammalt.
- Masi tar stor plats både i Fumane och på systembolaget.
- Alligrini i Fumane, med anor från 1800-talet.
- Varför autofokuserar kameran på flaskor och inte människor?
- Bonelli i San Pietro, det mest fylliga Amaronevinet vi drack under resan.
- Utsikt över Negrardalen.
- Där vindruvor växer trivs även körsbär.
- Utsikt över Maranodalen.
- Marano, en av många dalar i Valpolicelladistriktet. Två andra storproducerande dalar är Fumane och Negrar.
- GPS:en var utan tvekan på off road-humör.
- Resans träningdos: 30 min styrka, varav plankan i 1 min * 2
- Smala gångar i tornet på Cortefort.
- Valpolicella, Ripasso och Amarone. Så stegras kvalitet och pris.
- Autogrill är typ en komplicerad vägkrok i Italien.
- Coffee to go (eller Americano to go) serveras nästan alltid i plastmugg i Italien. Märkligt.
- Säng på vingården Cortefort i Fumanedalen, resans ända inomhusövernattning.
Rekommenderar en nybyggd galleria i närheten av Denzensano om ni är kvar. En härlig svalkande oas med en stor mataffär som är den bästa upplevelsen. Kika in på deras chark-frukt-avdelning. Massor med viner finns också samlade. Vad avis jag är på er som är i världens mysigaste miljö.
Vi är hemma nu, men tack för tipset! Vi kanske kommer tillbaka.