Genomslagspunktering på mountainbike…

…kan generera svordomar. Särskilt om man får två stycken på två tävlingar. På två SM-tävlingar.

I lördags körde jag SM-stafett vid Kransmossen i Borås. Min cykelklubb Borås CA mönstrade följande lag: Mattias Brolin, Erik Wickström och Henrik Lord. Alla körde 2*4,2 km och Mattias frapperade på första sträckan genom att växla som fyra. Till mig. Jag fick tidigt släppa förbi två tätt bakomvarande lag, men sedan höll jag min 6:e-plats till 1,5 km före mål, då jag fick punktering. Faaaaaan. Jag hojtade invektiv så det ekade i skogen.

Eftersom det var stafett cyklade jag på fälgen sista biten (förlåt Merida) för att inte sabba alltför mycket för laget. Men jag tappade ändå flera minuter och växlade över som typ 9:e man. När alla tre sträckor var körda kunde vi konstatera att vi blivit 10:e lag i 2011 års SM-stafett i mountainbike.

Den här videon om mountainbike-SM i Borås hittade jag på YouTube.

Eftersom detta är min första MTB-säsong blev jag tvungen att höra mig för efter loppet för att förstå varför jag fick två punkteringar nu, när slang och däck hade hållit hela säsongen dittills. På långloppen tycker jag ca 1,8-2,0 bar har varit lagom i mina 29-tumsdäck (de tål lägre tryck), men där är det inte lika stenigt som på Borås trialbanor. I lördags hade jag 1,8 bar på uppvärmningen, men då jag halkade på alla rötter och stenar släppte jag ut lite luft, men det gjorde att jag fick ett par genomslag per varv. På ett av genomslagen small det. Tydligen är slang och stenig bana en dålig kombination. Finåkarna pratade om tubeless, typ någon tätning och tätningsvätska. Jag fattade inte riktigt, men konkluderade att jag ska skita i förbannade teknikbanor och hålla mig till långloppen.

Deltagarantalen vid SM var pinsamt låga. Vid fredagens individuella tävlingar kom 17 herrar i mål i elitklassen. Och 9 damer. Ett tips till förbundet: GÖR LITE ENKLARE BANOR!!! Det behöver inte vara grusvägskörning, men för att locka den breda massan funkar det inte att skrämma bort alla elitmotionärskonditionsidrottare. Det finns många som gillar att cykla i skogen, men som tycker att det är sådär kul att släpa runt en cykel bland stenar och rötter.

Resultat MTB-SM Borås finns här. Återigen varnar jag för en fruktansvärt ful hemsida.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Cykel och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Genomslagspunktering på mountainbike…

  1. mikael mayer skriver:

    Tack för en kul och intressant blogg. Är själv en ny MTB tok men en aning äldre än dig .-) Hoppas kunna vara med i några långlopp nästa år.

    /mikael

Kommentarer är stängda.