Uppdrag granskning om längdåkares blodvärden

Blodprov (laktattest) dagen innan Engadin Skimarathon år 2001

Blodprov (laktattest) i mitt öra dagen innan Engadin Skimarathon år 2001

Så har jag sett Uppdrag granskning för andra gången i mitt liv. Det är lyx att kunna kolla på TV varje dag här i lägenheten! Särskilt Uppdrag granskning, eftersom jag gick i samma gymnasieklass som Janne Josefssons son ett år i Borås.

Det blev en sekundär nyhet redan innan programmet sändes och hela dagen har  medier rapporterat om vad som komma skulle.

Så här tycker jag:

 • Ja, jag tror att det fanns många dopade skidåkare på 90-talet.
 • Ja, jag är blåögd och tror inte att svenskarna och norrmännen dopade sig. De är för naiva och ”paragrafryttiga” för sånt. Jag tror ABSOLUT inte att systematisk bloddopning förekom i Sverige eller Norge bland skidåkarna.
 • Källan som journalist Hasse Svens verkar vara så stolt över och vifta glatt med hela tiden kommer från tremilen i Lahti 1997 (världscuptävling, se resultat här). Den har han fått av Kari-Pekka Kyrö, Finlands tidigare landslagstränare, som åtalades i samband finländarnas dopningskandal i Lahti-VM 2001. Kyrö är känd var att bittert anklaga bland annat norrmän för dopning (läs kort artikel här). Hur trovärdig är Kyrö som källa?
 • Hasse Svens största och främsta källa är alltså ett papper han har fått en tidigare åtalad finländare, ett papper med resultat från en hemoglobinscreening som genomfördes 1997 med en portabel utrustning.
 • Hb-värden på 19 dl/g och högre är naturligtvis skyhöga och helt onaturliga. Men att som dansken säga (något överdrivet) att allt över 14 är för högt haltar lite. Bara för att 14 är normalt på populationsnivå betyder inte det att 14 är normalt för elitidrottare inom en konditionsidrott. Många av de som når toppen är de som har naturligt högt hb-värde, eftersom det är en fördel. På samma sätt som många av basketspelarna som når världseliten är längre än medellängden på populationsnivå. Jag har massvis med kompisar med höga hb-värde som INTE är dopade.
 • Jag tror som sagt att hb-värdena var höga på 90-talet och att många var dopade, men de naturliga variationerna (och mätinstrumentens variationer och felkällor) kan vara stora. Det vet jag själv från mina blodvärden. Jag är kanske blåögd, men jag tror bestämt att svenska och norska skidåkare är och var rena. Min vän Jonas Colting skriver i Aftonbladet idag och ifrågasätter istället svenskarna.
 • Uppdrag granskning program är på många sätt ihåligt och jag tycker Norges skidförbunds Erik Röste ger bra svar till en överenergisk Janne Josefsson i slutet av programmet.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Uppdrag granskning om längdåkares blodvärden

 1. Hallå Erik,

  Vill bara dra en paralell till Floyd Landis och trovärdighet vs Kari-Pekka Kyrö och trovärdighet.
  Det är ju en och annan som fått svälja ett och annat när väl armstrong erkände, och genom detta erkände att Landis har haft rätt hela tiden. bara som en parantes =)

  //Fritz – http://www.cykelbloggar.se

 2. Hej Erik
  om vad handlade det första avsnittet av uppdrag granskning som du såg?

 3. Bumbi "skejtarn" skriver:

  Dock störande att hb värden och dopingtester är konfidentiella. En sanningskommision vore det bästa för att endra rentvå dom anklagade eller att sätta dit dom?
  Självklart har både norska och svenska skidåkare dopat sig, fan tog själv en snus i ÖSM…. 😉 Nä men seriöst, det är så lätt att dopa sig utan att någon får reda på det och det lockar många. Jag är övertygad om att det fortfarande är mycket mer utbrett än vad man tror, tyvärr. Och det suger, så fort någon mindre välkänd kör ovanligt bra, tex Jessica Diggins i Team sprinten, så misstänker jag direkt doping.. Och det förtar så mycket!! Jag tror inte hon är dopat men vet att risken finns… Jag blev superstokad på hennes bedrift, en stav, sjukt tempo osv men hade blivit ännu mer glad för hennes skull om jag kunde vara säker på att hon inte var dopad.
  Ärligt talat så skiter jag i vad som hände på 90-talet, det är historia nu, jag bara hoppas att antidoping sidan hinner ikapp med dopingsidan (se vetenskapens värld http://www.svtplay.se/video/1040003/del-6 )
  Tror inte längdskidor är något undantag, säkert minst lika utspritt som i cykling med doping….

 4. Fredrik skriver:

  Du satte ord på hur jag tänkte när jag såg detta. Bra!

 5. Donald skriver:

  Jag kan tycka att det är märkligt att i stort sett alla toppåkare hade höga blodvärden för att sen samtidigt få se sina blodvärden sjunka som en sten när testerna blev tillförlitligar. Sen kan man ju även idag dra paralleller med dåtid när det gäller bloddoping eftersom det inte finns något tillförlitligt test (än) att avslöja bloddopningsfuskarna. För varje lopp som Norge vinner överlägset ökar min misstänksamhet. Idagens professionella värld kan det inte vara möjligt att någon nation kan vara så överlägsen BÅDE på dam och herrsidan över så lång tid. Det är helt enkelt orimligt att på naturlig väg bli så överlägsen. Det faller på sin egen orimlighet. Alla vet idag hur kroppen fungerar när det gäller träning, kost, söm you name it, att då Norge år efter år kan vara så överlägsna? Nej, jag tror lika lite på det som jag trodde på Armstrong under åren då han vann allt, det kan inte stämma!

 6. På nedåtgående skriver:

  Till att börja med så vet vi ju inte om Svens bara sitter på ett dokument från Kyrö. Kameran berättar ju inte hela verkligehten. Han kan ju ha fler dokumnet från nämnda Kyrö eller från andra som han väljer att hålla på för att först låta stormen i efterspelet till onsdagens program lägga sig. Låta korten spelas ut så att säga, och sedan slå till. Han säger sig ju ha jobbat med detta i fyra år–naturligvis inte heltid men ändå–och då förväntar man sig nästan mer än vad som hittils visats.

  Till att avsluta med så är det trovärdighetern på det/de (inte hen va?) dokument som Kyrö överlämnat som ska bedömas, inte Kyrös trovärdighet. Om det däremot enbart skulle handla om utsaga från Kyrö så hade man väl anledning att ta med hans trovärdighet i sin bedömning.

 7. Erik Wickström skriver:

  Det är mycket möjligt att ni har rätt. Jag är dock fortfarande en naiv och blåögd svensk som verkligen inte tror att systematisk bloddopning har förekommit i det svenska skidlandslaget.

Kommentarer är stängda.