Norrøna fjørå Shorts och fjørå Aero100 Jacket recension

Norrøna fjørå Shorts

Norrøna fjørå Shorts

Jag har fått den äran att testa ett par produkter från det norska Outdoor-märket Norrøna. Det är “fjørå Shorts” och “fjörå aero100 jacket“, som båda främst är framtagna för cykling och en aktiv livsstil.

Om man tittar på promotionbilder så verkar syftet vara att locka MTB-cyklister som sysslar med freeride och som gillar att ta sig fram på små stigar i skogen. I den nyutgivna tidningen Pedal syntes Norrønas fjørå-serie både på flera bilder och ett antal annonser från diverse e-handelsbutiker. Det verkar vara mode!

Mellan träning och vardag
Detta är lite nytt för mig. Jag är inte riktigt den typen av cyklist. När jag cyklar MTB så får det gärna vara stig, men i så fall en bred sådan så man blir rejält trött och där man är tvungen att ofta stå upp i pedalerna för att hålla fart i branta partier och över krönen. Därför kände jag min till en början inte riktigt bekväm i shortsen. Som variation både sprang jag och åkte rullskidor ett par pass, men jag gillade inte riktigt att de gick över knäna.

Norrøna fjørå Aero100 Jacket

Norrøna fjørå Aero100 Jacket

Men när jag sedan satte mig på cykeln och “cruisade” lite mer kändes det plötslig helt rätt. Med den matchande jackan kände jag mig hurtig och snygg, i gränslandet mellan träning och vardag. De ljusa färgerna och den sportiga looken passade mig bra, i kombination med mina sneakers till cykelskor. Cykla till stan på cykelbanor med Astrid i cykelvagnen var bra användningsområde.

Shortsen har jag använt mycket och det verkar riktigt slitstarka. De tål 40-gradig tvätt utmärkt och håller färgen (jag avskyr träningskläder som kommer med tvättrådet 30 grader). Det finns ingen “blöja”, men ska man cykla långt så finns det gott om plats för cykelbyxor under. Dragkedjan på sidan är välbehövlig i det soliga boråsvädret, det fläktar skönt när det är varmt. Med fyra fickor får man plats med nycklar, plånbok och telefon, men jag önskar att dragkedjorna inte var så horisontellt lagda. Mer lodräta dragkedjor gör att de lättare går att öppna och stänga med en hand.

Norrøna fjørå

Norrøna fjørå

Lätt att ta med
Jackan kom för bara en vecka sedan, så den har jag inte testat lika mycket. Förra cykelpasset hade jag en t-shirt under den tunna jackan, men det blev klibbigt av svett på underarmarna i värmen. Till vardagscykling funkar jackan utmärkt, men för hårt träningscykling ser jag den mer som en överdrag som är lätt att ta med i fall det blir kallt/regnigt. Den väger bara 108 gram och går utmärkt att knöla ned i cykelfickan.

Sammantaget så tycker jag prylarna hamnar i precis den kategorin som Norrøna vill ha dem, nämligen aktiv livsstil och MTB-åkning i fin natur med inte alltför hög puls. Ett stort plus är att shortsen känns så slitstarka och att jackan är lätt. Och inte minst att kitet är så matchande och snyggt!

Norrøna fjørå shorts finns att köpa på t ex Addnature för 1295 kr: https://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=NORRONFJOROSHORTS_S10

Norrøna fjørå aero100 jacket finns att köpa på t ex Cycloteket för 1500 kr: http://www.cykloteket.se/norrona-fjora-aero-100-jacka/22254/produkt.html

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.