Stockholm Rollerski 2013 the story

Jag långspurtslår Samuel

Jag långspurtslår Samuel

Resultat Stockholm Rollerski finns här. Bilder finns här.

Annika Löfström

Annika Löfström imponerade genom att slå Sandra Hansson och Nina Lintzén

Vilken häftig upplevelse att åka rullskidor i centrala Stockholm! Och vilken bra form!

Den första upplagan av Stockholm Rollerski, som är en av tre tävlingar i Stockholm Challenge, blev en succé med 140 anmälda åkare där de flesta åkte 47 km K. Man startade på Medborgarplatsen med masterstart bakom motorcykel en kilometer innan farten blev fri. Efter 2 km kom man till Globen där tre varv på en 15 km-bana skulle avverkas. Det var lite knixigt vissa delar, men för det mesta bestod banan av breda, platta och raka cykelbanor.

Det fanns inga svåra nedförsbackar, men två uppförsbackar värda namnet som båda kom i slutet av varvet.

Robin Norum har vunnit många segrar i rullskidsvärldscupen

Robin Norum har vunnit många segrar i rullskidsvärldscupen

Söndagsåkning första milen
Första milen av loppet försökte jag sätta upp bra fart direkt, men det var ingen som var dragvillig i klungan. Jag lyckades i alla fall decimera gruppen till 10-15 personer, men jag ville att någon annan skulle hjälpa till att hålla hög fart. Så efter att jag tagit några rejäla förningar utan att någon annan ville gå upp att hålla fart (Mattias Westman undantagen) så blev jag lite irriterad. Självklart ska man vara taktisk för att vinna masstartlopp, men jag tävlar för jag tycker att det är roligt och jag har inte åkt 40 mil till Stockholm för att dricka sportdryck i klungan med A1-puls.

Efter ca en mil höjdes äntligen farten. Robin Norum gjorde en rejäl stöt och bara Marcus Johansson och Emil Ekman orkade följa. Jag själv satt rätt när han ryckte, men jag har helt enkelt inte det slätdraget. I backen några kilometer senare flög Emil av täten och det bildades två klungor: Marcus och Robin som körde ett imponerande lagtempo och vann överlägset, samt Emil, Samuel Norlén, Erik Silfver och jag.

Marcus Johansson, Ulricehamns IF

Marcus Johansson, Ulricehamns IF

Ryckte hela tiden
I vår klunga kände jag mig stark, tog hårda förningar och halvvägs in i loppet flög Erik Silfver av. Eftersom min spurt är obefintlig insåg jag att jag var tvungen att trötta ut Emil och Samuel för att nå 3:e-platsen. Så jag körde lite Aukland-taktik genom att göra massvis med 30 s-ryck som de andra var tvungna att täcka. Allt för att trötta ut dom inför spurten. I backarna körde jag max och fick ofta lucka, men för liten så de åkte ikapp utför. Så det avgjordes inte förrän sista 500 m som går svagt uppför. Jag låg perfekt på hjul och gick ut i rätt ögonblick och kunde kontrollerade hålla Samuel och Emil bakom mig.

Jag är jättenöjd med 3:e-platsen, vilken också innebär att jag ligger 3:a i Ski Team Sweden ROLL Cup (Sverigcupen i rullskidor). Arrangemanget var jättebra och jag hoppas verkligen att det här blir en återkommande klassiker! Att inte tillåta tävlingshjul känns rätt. Jag åkte på årets Elpex-2:or med Team 610 alustomme. Jag hade backspärr bak och hade aldrig plockat isär och trimmat hjulen. Samuel och Emil som åkte på 2012 års Skigo-2:or hade kanske lite bättre rull, men skillnaden var inte så stor. De som hade vanliga Swenor-2:or klagade dock lite på dåligt rull, till exempel Patrik Karlsson.

Utrustning (delar av den):
Rullskidor: Elpex Team 610 med 2:or
Stavar: Oneway Premio 157 cm (jag är 187 cm)
Skidskor: Salomon kombiskor
Camelbak: Linne med plats för vätskeblåsa (funkade skitbra)

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Stockholm Rollerski 2013 the story

  1. M skriver:

    Grattis till en bra insats!
    Åkte Westman på Eagle 2or? Och hur gick dom i jämförelse?
    Mvh /M

Kommentarsfältet är stängt.