Gästinlägg: Johan Palmér om SkiErg-VM

Idag skriver gästbloggaren Johan Palmér om helgens SkiErg-VM.

För att jag kan och andra inte
Stakmaskinen har fått sitt genombrott. Eländet med hällregn och +4 grader är borta. I helgen avgjordes VM på sprintdistansen 1000 m. Det här är verkligen en subkultur i dess perfektion. Stakfrekvensen var enorm runt om på jordklotet. Tänkte titta lite i resultatlistan och se vad den säger. 719 (407 herrar, 312 damer) gick i kamp med sig själva och omvärlden.

Johan Palmér i samband med Jönlöping Open Rollerski

Johan Palmér i samband med Jönlöping Open Rollerski

Resultat efter åldersklasser
0-12
Flest deltagare (137 i båda klasserna) vilket kan ses som att tillväxtpotentialen existerar.

13-18  En tysk skidskytt vinner herrklassen på 3.39. Vilket inte är en topp tid. Dagens ungdom hänger hellre på skjutvallen än plöjer intervaller i slalombacken kanske.
19-29 Aaron Fondry från Lyndonville US vinner på höga 3.05. Enligt ryckte började allt med att hans far slängde in honom på brottningsmattan som en slags start i livet. Det följdes av brasiliansk jujutsu och han hamnade till slut slagandes för glatta livet i en metallbur i en sport kallad MMA(mixed martial arts). På frågan om varför han ständigt vill slå folk på käften svarade han ”För att ja kan och andra inte”. Alla kan inte ta/ge hur mycket stryk som helst. Men jag kan det och däri hittar vi själva bekräftelsen. På plats sju hittar vi grevens pojk Bergengren. Han går ifrån klarhet till klarhet verkar det som. Efter flytt till Borås och allt. Undertecknad hamnade på plats nio. Måste börja träna nu om ja ska spurta ner Bergengren på Rallarloppet i år igen. Jag har ett hemligt vapen. Anländer ifrån Stockholm i helgen.
30-39 Två svenska världsmästare från Göteborg. Madelen Carlzon och Daniel Netz. På sjunde plats hittar vi Landsjön runt-segraren Daniel Olsson s.k. ”Camelbackmannen”. Att Erik Wickström här noterar en tid 0,3 sek efter min ser jag som bränsle till den eld av träningslust som brinner.
40-49 VM:s snabbaste tid noterades av Thomas Johnson, Orlando på 3.05,4. Thomas Andersson från Skövde tog silver.
60-69 Svensk världsmästare Samuel Forslund, Uppsala Vasaloppsklubb.
70-79 Två deltagare i både herr och dam. Tid finns alltså alltid.

Vi drar vidare och syns på Facebooks SkiErg-grupp.

Johan Palmér, 9:a på VM.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Gästinlägg: Johan Palmér om SkiErg-VM

 1. Mattias skriver:

  Har vi inte väntat alltför länge på viktklasser i SkiErg-sammanhang? Ålder förklarar inte ens hälften av prestationen i jämförelse med kroppsvikten. Inte för att jag skulle gynnas av det, men ändå.

 2. Johan Palmér skriver:

  Ser helt ärligt ingen större glädje i att blanda in bastubantning m.m i Skierg sammanhang. Enkelheten är stor del av charmen. Det är bara att dra liksom. Ålder är dock något att förhålla sig till.

 3. Erik Wickström skriver:

  Visst spelar vikten är jättestor roll. Att väga 90 kg istället för 70 kr gör att man relativt sett vanligtvis är BETYDLIGT bättre på SkiErg än skidåkning.

 4. Johan Palmér skriver:

  Snabba tider på Skierg betyder att man just är snabb på Skierg. Skidåkning är för mig en annan sport med många andra moment.

Kommentarsfältet är stängt.