VINCO Marathon – annan typ av högfluorpulver

Min kompis Johan Kask, som är starkt engagerad i Karlslunds IF och Team Sysarb/Oneway, är numera jobbarkompis till min boråsaren Per Forsberg på Örebro Universitet. Båda är ekonomer och har publicerat för många vetenskapliga artiklar för deras eget bästa. Johan och jag jobbade tillsammans med skidport.com och tidningen GLID för det begav sig och få är lika seriösa och intresserade av något de ger sig in på som Johan. Vi är ganska dåliga på att avsluta samtal, för vi brukar kunna prata oavbrutet ganska länge varje gång vi träffas.

VINCO Marathon fluorpulver

VINCO Marathon fluorpulver

För ungefär en månad sedan var Per och Johan nere i Borås och fick komma till oss för lite mat och dryck. Johan hade då med sig Team Sysarb/Oneways ”hemliga vapen”, som jag aldrig hade hört talas om tidigare. Så här står det om VINCO Marathon, ett lite annorlunda pulver som används i långloppsvärldscupen:

När ni provar att lägga på pulvret kommer ni upptäcka att det vid invärmning inte uppför sig helt som traditionella flourpulver. Det är inte ni som gör fel, utan det ska vara så och beror på sammansättningen. Då ytan ”blir som betong” när det värms in är vår rekommendation att använda plastsickel för att avlägsna överflödigt pulver innan belaget borstas blankt. Börja polera med mjuk bronsborste och avsluta med fin tagelborste (eller nylon).

 • Temperaturspann: ca -10 till +10 grader (har gått bra i ännu kallare förhållanden vid hög luftfuktighet)
 • Vår rekommendation är att underliggande paraffin sicklas av ”halvdåligt” så att det ligger kvar ett tunt lager på skidan när pulvret läggs på (dvs pulvret läggs utan att belaget först borstas rent från paraffinrester)
 • Värms in 1-2 gånger. För bästa resultat jämna ut med naturkork mellan första och andra invärmningen.
 • Temperatur på vallajärnet: 140-150 grader.
 • Flourpulver får inte värmas över 180 grader. Använd skyddsmask och/eller bra ventilerade utrymme. Undvik direktkontakt med ögon och hud.
 • Innehållsmängd: 50 gram/burk
 • Rekommenderat pris: 1350 kr/burk, Webbpris på Vincowax.com 850 kr/burk.
 • 500 kr rabatt gäller endast på beställningar via hemsidan!

 

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Prylar och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till VINCO Marathon – annan typ av högfluorpulver

 1. Mattias skriver:

  Ligger redan i vallaboxen! 🙂

Kommentarer är stängda.