Hufvudstaden idag

Ungdomsträning med Ulricehamns IF

Ungdomsträning med Ulricehamns IF

Klockan är 05.54 och jag sitter på fakirtåget som via ett stopp i Herrljunga ska ta mig till Stockholm. Jag åker till hufvudstaden över dagen fyra gånger per år för redaktionsmöte med Vasalöparen, men den här gången är det i ett annat ärende. Jag ska träffa Christer Norström, som varit med och utvecklat en app för rörelseanalys på skidor/rullskidor. Det ska bli spännande att testa och utvärdera, t ex hur många procent av träningspasset som var diagonalåkning och hur staktekniken ser ut. Man kan också få reda på sin frekvens och annat smått och gott.

Thomas Wassberg är fortfarande en hängiven funktionär i Åsarna och var närvarande hela helgen.

Thomas Wassberg

Kul att träffa ungdomarna
Igår deltog jag på min klubb Ulricehamns IFs ungdomsträning. Det var jättetrevligt att se alla glada och snabba 11-16 åringar åka runt på konstsnöslingan som fortfarande håller någorlunda bra. Efteråt hade jag en föreläsning på 45 minuter där jag pratade om ungdomsträning och signerade sedan böcker. En av grejerna jag ville förmedla var att de skulle satsa på konditionsträning framför styrka i unga år. Det är en hjärtefråga för mig och jag är starkt kritiskt till att det tränas allt för mycket styrka före och under skidgymnasietiden. Det kan man träna upp sen. Det går inte på samma sätt med konditionen. Thomas Wassberg uttryckte det bra när jag intervjuade honom en gång:

Jag hade väldigt bra syreupptagningsförmåga och det är trots allt det viktigaste. Styrka går alltid att träna upp senare. Många som börjar på skidgymnasiet har alldeles för dålig syreupptagnings-förmåga och de hinner inte ta igen det. Ungdomar borde prioritera konditionsträning i unga år och satsa mer på styrkan lite senare.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Hufvudstaden idag

  1. Löwet skriver:

    Bra inlägg om vikten av konditionsträning i unga år motsvarande diskussion finns inom rodden!

Kommentarer är stängda.