Gästinlägg: Ditt hjärta skiter i var du är någonstans

Gästbloggaren Johan Palmér levererar här ett inlägg som inkluderar lite småländsk nutidshistoria.

Ett ständigt problem är att den här världen utgörs av ett överflöd av schabbelbabbel. En matta av ljud ifrån 500 tv-kanaler, reklamradiokanaler, Twitter och Facebook. Bröt och stök. Man får slåss som en vilde för att få sig lite lugn och ro. Om man ska ge sig själv chansen till produktiva prestationer i livet så måste man försöka begränsa det ständigt pågående överflödet av intryck. Man får bli en hänsynslös vilde som slår vilt omkring sig för att hitta sina vägar genom livet. Välja och vraka.

Det är dom rätta prioriteringarna som kommer göra våra liv framgångsrika. Man får söka efter det ineffektiva och döda det. Jag har själv ingen tv och jag läser, hör eller tittar aldrig på nyheter i nyhetsform. Det är för mig schabbelbabbel. Jag läser någon bok i något ämne som intresserar mig, läser krönikor och följer ett par bloggar. Folks slutsatser och idéer intresserar mig mer än nyhetsflödet om jämmer och elände.

Johan Palmér SkiErg i vår källare

Johan Palmér SkiErg i vår källare

Nyckelpasset är SkiErg-intervaller med styrka
I rastsamtalen på bygget är nyhetsflödet redan filtrerat och mer relevant. När det gäller mitt byggande av den fysiska prestandan så har ja en deadline på 5 tim/vecka. Skulle jag passera den gränsen så ser ja det som ett hån mot allt annat jag tycker om att göra. Nyckeln är att använda dessa timmar på ett maximalt effektivt sätt. Jag har minimala ställningstider med SkiErg. Löptränar utanför dörren. Nyckelpasset är SkiErg intervaller med styrka helt utan vila. Ex 400 m SkiErg, 10 Burpees, kettlebellswing, armhävningar, situps i 20 min. Med uppvärmning så har du endorfiner och 30 min på kontot.

När kvoten av prestandabygget är klart berikar jag livet med annat och för det vill ja delge ett citat ifrån legenden Herb Elliott. ”Poesi, musik, skogar, hav, ensamhet – det var sådana saker som gjorde att man utvecklande en enorm andlig styrka. Med tiden gick det upp för mig att man måste bygga upp sin själ inför ett lopp lika mycket eller mer som man bygger upp den fysiska formen.” Herb Elliott sprang 1500 m på 3.35,6 och sprang drömmilen (eng mil sub 4 min) 17 gånger. Han hade liksom fattat poängen.

Snö på Borås skidstadion nyårsafton 2009

Så här ser det inte alltid ut i Götaland på vintern

Sebastian Backlund och Kristian Karppinen
För att trösta er alla som förbarmar er över att det inte är svinkallt ute (själv har jag inte åkt rullskidor sedan oktober då jag inte gillar elände) vill ja ge er ett citat ifrån Stefan Håmås. ”Ditt hjärta skiter i var du är någonstans”. Det var december för 10 år sedan nere i guldbyn (skid-o-världsmästaren Peter Arnessons hemby Älgaryd) i västra Småland. På en liten åkerlapp kunde man skymta tendenser till snö och ett helt skidgymnasium köra skejtintervaller. Kristian och Sebastian höll tätt och det muttrades lite om dåliga förutsättningar. Då hördes Håmås stämma och med marshorder: ”Bara KÖR!”

Den 29 Mars 2008 under det svenska mästerskapet i Orsa Grönklitt så skejtade Sebastian Backlund ifrån Daniel Richardsson, Jens Eriksson och Daniel Tynell för att nämna några av många. Den 10 november 2012 lyfte Kristian Karppinen 322,5 kg i marklyftGrabbarna fattade poängen.

/ Johan Palmér

”Den första principen är att man inte får lura sig själv och det är den lättaste personen att lura.” Feynman

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Gästinlägg: Ditt hjärta skiter i var du är någonstans

  1. Bevakarn skriver:

    Bra gästinlägg, adressen till Palmérs blogg önskas. Alltid läsvärda reflektioner.

  2. Stefan Palm skriver:

    En kille i min smak. ”Skogsliv vid Walden”, någon?

Kommentarsfältet är stängt.