Tävlingshelgen som gick

Här är Fredrik "Bysse" Byström närmast min fars kamera vid JSM-finalen i sprint i Östersund 2001. Övriga i final Andreas Domeij och Martin Henricsson.

Här är Fredrik ”Bysse” Byström närmast min fars kamera vid JSM-finalen i sprint i Östersund 2001. Övriga i final Andreas Domeij, David Andersson och Martin Henricsson.

Det var flera stortävlingar i helgen. Tyvärr ser jag inte så mycket av TV-sändningarna från varken världscupen eller Swix Ski Classics. Det brukar vara svårt att få till på dagarna på helgen. Däremot följer jag noga med på langd.se och sweski.com, samt ser en del av loppen och en del klipp på SVT Play på kvällarna.

 • Morten Eide Pedersen vann ungdomströjan och dominerade även under kvällen.

  Morten Eide Pedersen vann ungdomströjan i Swix Ski Classics 2013.

  Jizerska. Morten Eide Pedersen fick för första gången kliva upp på pallen i en Swix Ski Classic-tävling, och kunde till med vinna efter att ha glidit ifrån Petter Eliasen (sambo med Sigrid Aas, som jag studerade tillsammans med i Alaska) på väg in mot stadion. Morten är en kul kille jag träffat ganska många gånger senaste åren. Han tränar väldigt mycket (en rejäl bit över 800 timmar om året vill jag minnas), men har samtidigt en ganska avslappnad attityd och gillar att skämta med sig själv och andra. Han höll ett legendariskt tal efter Årefjällsloppet 2013 och jag har även några spännande bilder på honom från den kvällen, men de ska nog helst inte ut på nätet. Kul för AXA-vinnaren Bysse som blev 13:e!

 • Tour de Ski. Det fanns många höjdpunkter, men två av de största tycker jag är: 1) Smålandstenar-tjejen Maria Rydqvists fantastiska insatser. Total-12:a! Att hon kan skejta och framförallt klättra visste vi, men inte att hon kunde åka så bra i år även i klassiskt och sprint. Kanske långloppssatsningen i Skistart.com/Bergslagen gett lite överkroppsmuskler. 2) Det Daniel Richardsson gjorde för Calle Halfvarsson i den klassiska masstarten näst sista dagen är bland de snyggaste jag skådad i världscupen. Calle låg bra i sammandraget och när Daniel såg att han var sliten körde han upp i tät och försökte dra ned farten. Sedan backade han ned till Calle och hjälpte honom hela vägen in i mål. Trots att Daniel hade en bra dag och chans till bra placering. Stort av Daniel! Jag är stolt över att ha ätit middag med den mannen efter att ha sett det!
 • När jag blev 10:a i JVM-testet i Torsby 2000 var det mitt dittills bästa skidlopp. Överlägset. Även första gången på Cera. Jag vet inte säkert om det var Lasse Jonsson eller Per Wiik som vallade, men jag tror det var den senare.

  När jag blev 10:a i JVM-testet i Torsby 2000 var det mitt dittills bästa skidlopp. Överlägset. Även första gången på Cera. Jag vet inte säkert om det var Lasse Jonsson eller Per Wiik som vallade, men jag tror det var den senare.

  Skandinavisk cup i Falun. Min klubbkompis Hanna Falk – som lär vara klar för VM nu – diskad för skejt på upploppet i finalen. Jag tror inte Hanna gjorde värre saker än vad jag såg med egna ögon i La Sgambeda, vad jag sett med egna ögon i andra lopp eller vad Martin Johansson såg Poltoranin göra i touren. Det är dags för FIS och Swix Ski Classics att sätta sig ner och verkligen ta tag i det här. Hur frekventa spårbyten är tillåtna, hur mycket får man trycka i en sväng och hur får man spurta utanför spåret när skidorna åker i sidled? Det tjuvskejtas på tok för mycket vilket är ett stort problem, men jag är rädd för att Hanna fick klä skott för andra. Även om hennes skidor gled i sidled tror jag inte att hon tryckte ifrån. Jämför med Staffan Larssons spurt som han förlorar mot Peter Göransson i Vasaloppet 1998. Kalla hade för övrigt tydligen riktigt dåliga skidor främst på söndagen, hon hade garanterat inte blivit 4:a annars. Speciell intervju efteråt.

 • JVM-test i Torsby. Ulricehamns IF:s Victor tog tre segrar på tre dagar och supertalangen Ebba Andersson krossar allt motstånd. Guld på JVM i år och snart landslaget?

Apropå tjuvskejt, i klippet nedan med start från 1:48:25 är det inte tjuvskejt. Det är växel ett i skejt som övergår i tvåans växel på krönet. Att nummer 39 (som står som 13:e i resultatlistan, men som borde stå under DSQ) inte blir diskad i La Sgambeda när det syns få tydligt på filmen här är skrämmande. Och ett underbetyg till tävlingsjuryn. Jag själv saxar i princip aldrig när jag åker utan fästvalla, och de få gångerna när jag gör det tappar jag alltid mycket mot andra eftersom jag är noga med att inte glida på skidorna. Så länge det inte är kärv nysnö är det väldigt svårt att saxa utan fäste.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Tävlingshelgen som gick

 1. Niklas skriver:

  Kan inte vara svårt att på åtminstone i världscupen och Skiclassic analysera vilka backar där det kan tänkas skejtas och då placera ut en funktionär med en enkel GoPro kamera. Då behöver det inte diskuteras längre. På tal om Falun I helgen så körde Brandsdal (tror jag) over Fossli på sista krönet så att Fossli kom sist utan åtgärd. Fossli låg tvåa I sista kurvan så han hade grymt bra utgångsläge. Finns mycket att göra inom skidsporten med regler och dylikt nu när sporten delvis gjorts om. Tänker på Calle som blev lite ”punktat” av Sveen o.s.v. Om den utvecklingen fortsätter kommer det här att bli något helt annat än skidåkning tyvärr.

 2. tobias. skriver:

  Håller med, solklar skejt. Åkte ett lopp utomlands förra året och då var det många som hade bakhalt, och skejtade i uppförsbackarna eftersom de inte hade fäste. Vi som saxade tappade massor i jämförelse. Efteråt var det en motionär som sade: ”men vad ska göra om man inte har något fäste?”. Tja, staka eller saxa, varför skulle det vara ok att skejta bara för att missat med fästvallningen. Märklig inställning.

 3. Niklas Solsjö skriver:

  Den tjuvskaten är inte okej! Bedrövligt!

 4. Erik Wickström skriver:

  Ja, hur svårt kan det ha att ha ett gäng kameror ute?
  Man blir ju lätt oroad när man hör uttalanden som ”men vad ska göra om man inte har något fäste?”

 5. Axel skriver:

  Man kanske skulle uppmuntra publiken att filma sånt med sina mobiler? Om det nu är brist på folk hos arrangören dvs.

 6. Mats c skriver:

  Såg det där med när jag kollade på TV. Riktigt bra att du tog upp detta på bloggen.
  Bra med skidnördar som är så på hugget som du.
  Stakar man, stakar man överallt.

 7. Erik Wickström skriver:

  Ja, mobilfilmer är bra. Minns för många år sedan då Helena Söderlunds bror Peters mobilfilm nådde SVT. Han han fångat en ryska på rörlig bild som fuskade genom att en kille åkte och puttade på.

  Tack Mats!

 8. Markus skriver:

  Nu verkar han vara diskad. Eller? Nr 39 i startlistan är LENTSCH URBAN och han finns inte med i resultatlistan, som i och för sig bara innehåller de 30 bästa åkarna. http://www.worldloppet.com/fmcmr.php?aasta=2015&race=1

  Bra i så fall för det där är ju utan tvekan skejt. Det vet även Urban!

Kommentarsfältet är stängt.