Fredrik Byström blir heltidsproffs

Intervjuserien som jag gjort med Lager 157 SKI TEAM går vidare. Idag publiceras texten om Fredrik Byström, som fortsätter i samma lag och trappar upp sin satsning.

Fredrik Byström blir heltidsproffs

Den 30 april slutade Fredrik ”Bysse” Byström sin halvtidstjänst på Intersport i Mora. Nu satsar Lag 157 SKI TEAM-åkaren på att förbättra sina två 13:e-platser från Ski Classics i vintras.

Fredrik Byström. Foto: Lager 157 SKI TEAM.

Fredrik Byström. Foto: Lager 157 SKI TEAM.

I vintras gjorde Fredrik ”Bysse” Byström sin bästa säsong någonsin. Men han missade årets höjdpunkt.

– Veckan innan Vasaloppet var jag ute på ett A2-pass och plötsligt small det till ryggen. Jag kom knappt hem. Redan då insåg att det nog var kört med Vasan, men jag ringde en massa folk, fick behandling och gjorde allt jag kunde med rehaben för att komma till start.

På fredag eftermiddag fick dock Bysse ta det tråkiga beslutet att inte ställa upp i Vasaloppet. Det gick ett par veckor med rehabstyrka två gånger om dagen – samt en del träning inomhus på en Bråsterk – innan Bysse återigen kunde ställa sig på startlinjen och avsluta säsongen med en 24:e-plats i Årefjällsloppet. Som alltid senaste säsongerna utan fästvalla under skidorna.

– Jag har en diskutbuktning som jag känt till i fyra år. Det händer ganska ofta att jag känner av det, men det har tidigare aldrig varit så illa som i vintras. Nu håller jag skadan i schack med rehabstyrka och McKenzieövningar.

Vill förbättra uthålligheten
Vid sidan om sin skidsatsning jobbade Bysse halvtid på Intersport i Mora fram till 30 april. Nu är han heltidsproffs.

– Det känns spännande och häftigt att få möjlighet att bara åka skidor. Nu kan jag både höja träningsmängden och förbättra återhämtningen, så det kommer helt klart öka möjligheterna att prestera bra i skidspåret.

Förutom att höja träningsdosen ett par hundra timmar kommer Bysse att jobba på uthålligheten, med fler lugna A1-pass och mindre andel stenhårda intervallpass.

– Jag tycker jag kan bränna mig vid för mycket fart.

Fredrik Byström

Född: 26 mars 1982, uppvuxen i Mellansel
Bor: Orsa
Yrke: Skidåkare
Familj: Fru Julia Limby (tidigare elitskidåkare) och dottern Greta, född juni 2012
Klubb: Orsa SK (tidigare Mellansel IF och Sollefteå SK)
Team: Lager 157 SKI TEAM
Träningsdos: Ungefär 600 timmar förra året, siktar på cirka 800 timmar i år. Har varit uppe i nästan 750 timmar tidigare.
Meriter: 13:e i både Jizerská och König Ludwig Lauf 2015. 13:e Årefjällsloppet 2014. 4:a sprint-SM 2005 (vann kvalet 2004). Två SM-guld i team sprint med Robin Bryntesson. 9:a 15 km F SM 2005.
Styrka som skidåkare: Snabbheten
Svaghet som skidåkare: Uthålligheten
Mål Ski Classics 2015/2016: Topp 10 inför varje lopp
Drömföre på Vasaloppet: Hårt och lätt, bra stavfäste
Det gör jag tio år: Liver livet med familjen och har ett roligt och varierande jobb.
Sociala medier: www.lager157skiteam.com och fredrik_bystrom på Instagram

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.