Marcus Johansson siktar på ungdomströjan

Intervjuserien med Lager 157 SKI TEAM går vidare. Idag publiceras texten  jag skrivit om min klubbkompis snygge-Marcus (döpt av Idas kompis som fick span på honom vid Varbergsloppet 2010).

Marcus Johansson siktar på ungdomströjan

Efter många år som ”lovande skidåkare” fick ulricehamnaren Marcus Johansson sitt verkliga genombrott i vintras, genom att bli 24:a i Vasaloppet och 25:a i Marcialonga. Nu vill han vinna Ski Classics ungdomströja.

Marcus Johansson. Foto: Lager 157 SKI TEAM.

Marcus Johansson. Foto: Lager 157 SKI TEAM.

Marcus Johansson satsade inte så mycket på skidor som ungdom och junior. Istället för att gå på skidgymnasium valde han att bo kvar hemma hos föräldrarna utanför Ulricehamn och studera på byggprogrammet.

Som förstaårssenior började han satsa mer och med sin talang började han snabbt röra sig i resultatlistorna. Ett par år senare fick han värdet 75 ml/kg/min i ett syreupptagningstest på Livi i Falun (ett värde som lär vara ännu högre nu, en ny test är planerad i juni).

Problem med astma

I flera år var konditionen bra, samtidigt som Marcus var stark, snabb och explosiv. Men resultaten i skidspåren fick inte den utveckling som man kunde hoppats på. Det var först i år det äntligen släppte, med två topp 25-placeringar i Ski Classics.

– Det finns nog flera anledningar till att det inte gick bättre innan. Jag har haft en del problem med astma och inte fått tillräckligt med luft när det varit kallt, vilket gjort att jag fått köra många tävlingar med andningsmask. Nu har jag fått mediciner som fungerar bättre, vilket har gjort stor skillnad.

Även materialet har tidigare kanske inte varit helt optimalt för Marcus. Och det fanns en hel del att jobba på med staktekniken.

– Jag har gjort framsteg i stakningen, med hjälp av Anton Järnberg och Lars Ljung i teamet. Men jag har mer att lära. Jag behöver få en bättre träff och åka mer energisnålt.

Charlotte Kalla och Marcus Johansson

Charlotte Kalla och Marcus Johansson vann SM-guld i rullskidor i Halmstad 2013. Foto: Erik Wickström.

Roligare med långlopp
Stödet från Lager 157 SKI TEAM har betytt mycket för Marcus, som gillar det proffsiga upplägget.

– Den här säsongen var den första då jag helt satsade på långlopp och det gick bra. Det har varit lärorikt och kul. På ett sätt känns det mycket roligare med långlopp för att man får hålla på i några timmar, istället för att resa långt för en sprint på 3-4 minuter. Sedan föredrar jag också klassiskt, även om jag fortfarande ibland skejtar på träning.

Förra året vann Marcus rullskidsvärldscupen efter bland annat två delsegrar. Men i år blir det ett annat upplägg på sommaren.

– Jag ska köra svenska cupen, samt eventuellt VM i Val di Fiemme. Jag kommer inte att åka världscupen, för att istället satsa ännu mer mot vintern. Kommande vinter är det sista året för mig att tävla i ungdomsklassen i Ski Classics och jag skulle gärna vilja lägga beslag på den rosa ledartröjan. För att kunna göra det måste jag ta ett eller två steg till, men jag är beredd att göra det. Till vintern kommer jag också för första gången att staka alla lopp.

Marcus Johansson

Född: 1990, uppvuxen i Liared utanför Ulricehamn
Bor: Hos föräldrarna i Liared, men håller på att renovera sitt eget hus för att förhoppningsvis flytta in senare i år
Yrke: Skidåkare och snickare i sin pappas företag på deltid
Familj: Flickvän Victoria. Mamma och pappa, två systrar.
Klubb: Ulricehamns IF
Team: Lager 157 SKI TEAM
Träningsdos: 700 timmar förra året, planerar 800 timmar i år
Meriter: 24:a Vasaloppet och 25:a Marcialonga 2015. Totalsegrare rullskidsvärldscupen 2015. SM-guld i rullskidor 20 km F i Halmstad 2013. Sprang halvmaran Göteborgsvarvet 2015 på 1:12:25.
Styrka som skidåkare: Tjurskallig
Svaghet som skidåkare: Tekniken
Mål Ski Classics 2015/2016: Kriga om den rosa ungdomströjan
Drömföre i Vasaloppet: Vad som helst så länge stavfästet är bra
Det gör jag tio år: Åker skidor på heltid
Sociala medier: www.lager157skiteam.com och maccan90 på Instagram

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.