Bra casting i En Klassiker

Hamza Bougmza

Hamza Bougmza i Rinkeby. Foto: SVT.

Eftersom jag har varit redaktör för Klassikermagasinets två senaste upplagor (kommer en gånger om året) känns det som ett måste att gå in på SVT Play och se En Klassiker, där man följer en handfull deltagare som genomför de olika loppen.

Det är verkligen ingen betungande uppgift. Första säsongen tyckte jag var otroligt bra. Fem välproducerade avsnitt med bra vinjettmusik och bra interaktioner mellan deltagarna. Den då svårt cancersjuke och nu framlidne Anders Gyhlenius gjorde stort intryck på många med sin obotligt positiva inställning, trots en obotlig sjukdom.

Jessica och Alexander

Jessica och Alexander dagen innan Lidingöloppet. Foto: SVT

Andra säsongen tyckte jag var lite sådär. Konceptet var inte längre nytt och jag tyckte inte de hade lyckats helt bra i castingen, det blev liksom aldrig den där härliga gemenskapen mellan de 4-5 deltagarna.

Gött gäng
I år – då fyra av fem avsnitt av den tredje säsongen har sänts – tycker jag produktionsbolaget Road Runner har lyckats alldeles ypperligt med castingen. En bra blandning av individer. Thaiboxaren Hamza Bougmza från Rynkeby har en härligt avslappnat attityd, Jessica representerar en person många kan identifiera sig med, Alexander visar upp hela sin personlighet och Gyllene skor-Richard Herrey tar på sig ledarrollen. Det blir bra.

Jag skulle vilja dela ut en känga till alla som tävlar med musik i öronen. Det gör att uppmärksamheten inte blir den samma och det kan störa medtävlande. Foto: SVT.

Jag skulle vilja dela ut en känga till alla som tävlar med musik i öronen. Det gör att uppmärksamheten inte blir den samma och det kan störa medtävlande. Foto: SVT.

Eftersom jag är blödig som få fäller jag några tårar vid varje avsnitt, men det får man väl göra! På måndag sänds sista avsnittet med Vasaloppet och det finns att se här (via länken finns även tidigare avsnitt).

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Bra casting i En Klassiker

 1. Gitarrmartin skriver:

  Så har det hänt! Vi är oense om ett TV-program.
  Jag håller med om att formatet och de tekniska arbetet med klippning, musik osv håller toppklass, men tycker nog att castingen är till detta program är lite konstig i år. För även om det på det hela är mycket sympatiska deltagare som många kan antingen identifiera sig själv eller någon i sin omgivning med, så hade jag önskat att det fanns lite mer erfarenhet inblandat. För en sån som mig som tränar hyfsat och har lite ambitioner så blir det lite tröttsamt att ingen av deltagarna är förberedd ordentligt för någonting.

  Hade hellre sett en säsong där varje deltagare hade fått välja sitt fokuslopp av de fyra och fått professionell coaching för just det loppet med hög träningsmängd och ett team bakom sig. Sen får han/hon löka sig igenom de andra tre om det är valet personen gör. Då hade man i alla fall vetat att för varje program finns det någon som inte ojar sig över hur jobbigt och hemskt det skall bli, utan faktiskt är taggad och spänd på ett positivt sätt, så som man själv ofta är. Vidare så blir det lite mer identifieringsfaktor för många om man har med någon som t ex gör Vasan på 6h, eller Vättern på 10-11h.
  Att man i år har med en deltagare som är positiv till loppen och tränar på är berömvärt, men när den stora satsningen man gjort visar sig vara 3h på Lidingöloppet så faller det lite. Visst är 3h en respektabel tid, men ändå.

  Vi hörs!
  //M

 2. Patric skriver:

  Jag saknar verkligen någon som är riktigt duktig i gänget. Någon som kan prestera bra i alla grenar! Det blir ju ett helt annat upplägg på en sån person.

 3. Anders skriver:

  Har sett alla säsonger och alla avsnitt. Tycker att program idén är toppen, men tycker att sista säsongen har blivit lite tjatig. Lite för mycket återklipp som blir tjatiga, samma klipp om och om igen i alla avsnitten. Hade varit mycket roligare om vi fick följa mer i respektives träningar, planering etc… Håller också med om tidigare kommentarer, hade varit skoj att ha med någon riktigt duktig, du kanske själv kan vara med till nästa säsong ;).
  Nu ser jag fram mot sista avsnittet med Vasaloppet :).

Kommentarer är stängda.