Bra form!

Det är inte ofta man får chans att ta kanot till rullskidsträningen

Det är inte ofta man får chans att ta kanot till rullskidsträningen.

Senaste två veckorna har jag glädjande nog gjort några bra träningsresultat. Eftersom vår stuga ligger nära Karl-Johan Westbergs föräldrahem har en del av passen blivit med honom.

 • Bröderna Westbergs ryssgym

  Bröderna Westbergs ryssgym

  10 juli körde Kalle och jag ett hårt stakpass på 3:or i Aplared som inleddes med ett testlopp på 8 min med 55 m stigning. Vi hade likvärdigt rull och jag satt med hela vägen och med ca 1,5 min kvar attackerade jag t o m och låg först någon minut, innan han lätt spurtade ner mig och var 2 s före i ”mål”. Kalle har vunnit rullskids-SM två år i rad och det kändes kul att kunna hänga med (även om han drog) på hans testrace eftersom då vet man att han kör max. På efterföljande intervaller på totalt ca 30 min satt jag med hela vägen och där drog han ca 2/3 och jag 1/3.

 • 13 juli sprang jag 3000 m på 9.21 min, vilket är min bästa tid på distansen sedan jag persade med 9.10 min i februari 2007 (under en period då jag bara sprang och inte åkte skidor).
 • 16 juli deltog jag på ett rullskidspass i samband med Borås SKs läger i Borås. De körde dubbla pass måndag till fredag den veckan och jag var inbjuden, men med tanke på att vi har semester valde jag att bara delta på två träningar, 3000 m och rullskidsintervallpasset. Gänget jag körde med bestod av Kalle Westberg, Gustav Nordström, Markus Jönsson och Erik ”Bygg” Johansson. Alla hade 3:or som var ganska likvärdiga förutom Bygg, som hade tvåor. Passet var på 2 timmar med två intervaller á 25 min. Eftersom vi var någorlunda jämnstarka tänkte jag mig ett lagtempo där de som var pigga tog lite längre förningar, men att få vissa skidåkare att förstå hur ett lagtempo fungerar kan ibland få en att sucka djupt! En P10-cyklist skulle ha kunnat varit konsult. Hur som helst blev det en bra första intervall i kontrollerat tempo. På andra intervallen visade Gustav varför han fått en plats i utvecklingslandslaget. I början av intervallen var Gustav, Markus och jag aktiva, men andra halvan var det Nordström show (han har tydligen fått stakteknikhjälp av Mats Larsson). Det var precis att det gick att hänga med, jag fick ligga på max sista 5 min. Kalle släppte faktiskt, men det kan varit pga att han sparade sig för O-Ringen. Markus och jag var ganska jämnstarka, möjligtvis var han någon halvprocent bättre. Mycket bra pass i trevligt sällskap. Tack Borås SK för att jag fick vara med!
 • Alexander Westbergs ölodling

  Alexander Westbergs ölodling

  19 juli körde jag mitt standardpass på SkiErg, som tar 30 min: 5 min uppvärmning, 5 st 1000 m-intervaller på motstånd 10 med 1 min vila, 3 min nedvarvning. På gamla SkiErgen körde jag alltid tokmax sista 300 m på sista intervallen. Senaste året har jag sparat några procent, så även om det är väldigt hårt har jag lite, lite kvar på sista intervallen numer. Inte minst mentalt för att veta att det finns mer att ge, vilket jag gör på testloppen. Vanligtvis snittar jag 3.27-3.28 min på nya SkiErgen, nu hade jag 3.26 min. Efter många olika utvärderingar har jag för övrigt kommit fram till att nya SkiErgen är ca 5 s snabbare per 1000 m jämfört med gamla. Mitt snittpers på gamla är 3.31 min, så det jag gjorde i söndags var nog tangerat det bästa jag dragit på en SkiErg.

Jag, Erik "Bygg" Johansson, Gustav Nordström och Karl-Johan Westberg hos Kalles föräldrar

Jag, Erik ”Bygg” Johansson, Gustav Nordström och Karl-Johan Westberg hos Kalles föräldrar

5 st 1000 m-intervaller på SkiErg med 1 min vila, 3.26 min i snitt

5 st 1000 m-intervaller på SkiErg med 1 min vila, 3.26 min i snitt

 

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bra form!

 1. Den där ”bygg” får börjastaka lite trögt 🙂

Kommentarsfältet är stängt.