Peter Arnesson mot Vasaloppet för Ulricehamns IF

Peter Arnesson, Hallbys bästa åkare.

Peter Arnesson, här i Hallbys kläder. Jag tror jag tog bilden i premiären i Bruksvallarna 2010.

Peter Arnesson och jag var klubbkompisar i Hallby för några år sedan. Jag gillar Peter. Han håller låg profil, men kan komma med kvicka kommentarer när man minst anar det. Här avslöjar jag i en ”exklusiv intervju” (5 min på telefon) att Peter dels inleder en satsning på långlopp, dels glädjande nog byter till Ulricehamns IF.

Peter Arnesson mot Vasaloppet för Ulricehamns IF

Skidorienteraren Peter Arnesson, med bland annat fyra VM-guld och 17 världscupsegrar, kommer i vinter att satsa på långlopp. Han byter klubb till Ulricehamns IF och målet blir att förbättra sin 39:e-placering i Vasaloppet från 2010.

Med fyra VM-guld, sex EM-guld, tolv SM-guld och 17 världscupsegrar har smålänningen Peter Arnesson satt avtryck som skidorienterare.

Som skidåkare har Peter blivit topp 15 på SM några gånger och i Vasaloppet 2010 gled han in som 39:a.

Peter Arnesson från guldbyn Älgaryd

Peter Arnesson i samband med Jönköping Open Rollerski 2013

Bankjobb och husrenovering
Efter över tio år i exil i Borlänge har Peter nu flyttat hem till Älgaryd på gränsen mellan Småland och Västergötland och självmant klivit ur skidorienteringslandslaget (men utesluter inte en comeback VM-året 2017).

– Jag kommer att flytta in i min farmor och farfars gamla hus och renovera det. Jag ska också börja på ett vanligt jobb, som rådgivare på Ulricehamns Sparbank. Så visst blir det en omställning.

Även om skidorientering är en liten sport krävs mycket träning för att bli bäst i världen. Peter har i många år tränat över 800 timmar om året.

Peter Arnesson

– Nu kommer det att bli betydligt mindre, men jag hoppas kunna leva lite på den träning jag gjort genom åren. Dessutom är vi skidorienterare relativt bra på att staka, eftersom vi ofta åker på skoterspår där det är för smalt för vanlig skejtåkning.

Svenska långloppscupen och Vasaloppet
Peter tog en ganska rejäl paus efter säsongen och har inte riktigt kommit igång med rullskidsträningen än, men det är inget som oroar.

– Nej, jag ska nog hinna träna upp mig och ser fram emot säsongen. Det känns bra att tävla för Ulricehamn med tanke hur deras långloppssatsning ser ut. Jag kommer att köra den svenska långloppscupen samt Vasaloppet och målet är att slå min bästa placering i Vasaloppet.

Läs mer om Peter här: www.peterarnesson.wordpress.com
Läs mer om Ulricehamns IF härhttp://www2.idrottonline.se/UlricehamnsIF-Skidor

 

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.