Ingen höjdarform – 23 s från per på 5000 m SkiErg

I hissen på Electrolux

I hissen på Electrolux

Bujar Bunjaku på Electrolux satsar på sub 6 i Vasan

Bujar Bunjaku på Electrolux satsar på sub 6 i Vasan

Stort tack till Electrolux och Totalförsvarets forskningsinstitut för igår. På den ena föreläsningen pratade jag på engelska om att komma igång med träningen samt om träning för loppen i Klassikern för drygt 50 personer. På den andra pratade jag mer om längdåkning och allt runtomkring denna fina idrott (på svenska) för en lite mindre grupp.

På Electrolux fick jag reda på att de hade rekordlistor i gymmet på 5000 m SkiErg, 5000 m löpning och 5000 m roddmaskin. Dessutom kunde man köra “Electrolux-klassikern”, alltså alla distanserna i ett svep. De tyckte jag skulle pröva. Eftersom jag hade ett par timmar över innan jag skulle till Kista tackade jag naturligtvis ja.

17.47 min är 23 s från personbästa på 5000 m SkiErg. Det är tyvärr ganska mycket.

17.47 min är 23 s från personbästa på 5000 m SkiErg. Det är tyvärr ganska mycket. Lite låg frekvens också, brukar ligga på 55. Körde på 10, men borde köra på 6:an eller 8:an.

5000 m SkiErg + 5000 m löpband + 5000 m roddmaskin
För att få en så bra totaltid som möjligt vore det nog klokt att lägga sig ca 30-60 s över pers på varje gren, men jag ville testa formen på SkiErgen, så jag körde helt max på den efter 5 min uppvärmning.

SkiErgen var nya modellen, dock fristående istället för väggfast vilket kanske gör att tiden blir 5 s långsammare? Hur som helst blev det 17.47 min. 23 s från pers, vilket är ganska mycket. Formen är inte på topp, vilket jag jag känt under en tid.

Därefter 1 min vila och upp på löpbandet. Jag var rejält groggy och grejade knappt 4 min-fart första kilometern. Men sedan kom jag igång successivt och kunde hålla 3.10-fart på slutet, dock utan lutning på bandet. Tiden blev 18.13 min, en snittfart på 3.39 min/km.

Sedan drygt 1 min vila igen och upp på roddmaskinen, men då var jag helt slut. I utvilat tillstånd kan jag nog fixa runt 18 min på en Concept 2, men nu vinglade jag in på 19.25 min. Sedan 5 min nedvarvning på en testcykel.

Ett riktigt bra pass på 1 timme och 10 min varav 58 min med hög puls.

Leif KG Persson siktar på Nordenskiöldsloppet på 22 mil

Leif KG Persson på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut siktar på Nordenskiöldsloppet på 22 mil

Inomhusträning är fina grejer

Inomhusträning är fina grejer

Electroluxklassikern

Electroluxklassikern

 

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.