Åre Swix Open 2015 the story

Thomas Northug och Erik Wickström. Han till höger vann spurten. Foto: Per Bränning, Sweare.com

Thomas Northug och Erik Wickström. Han till höger vann spurten. Jag körde sista två milen utan mössa. Lite väl optimistiskt i 5-6 minusgrader och vind. Foto: Per Bränning, http://www.sweare.com

John Northug, pappa till Petter, Thomas och Even var på plats vid Åre Swix Open 2015

John Northug – pappa till Petter, Thomas och Even – var på plats vid Åre Swix Open 2015

Resultat Åre Swix Open 2015 finns här.

Gustaf Berglund, en av killarna som håller i trådarna för Åre Swix Open

Gustaf Berglund, en av killarna som håller i trådarna för Åre Swix Open

The short story: Jag blev 9:a, 4.04 min bakom täten, efter att ha spurtslagit Thomas Northug.

The long story: Så var tävlingspremiären avklarad. Det är lätt att glömma bort den sköna känslan som infinner sig efter en 2 timmar lång tävling. Den behagliga utmattningen, muskler som småvärker, ”prologhosta” (torrhosta som sitter i ett par timmar efter en rejäl ansträngning, framförallt i kallt väder) och den positiva feedbacken. Tack för alla gratulationer i olika kanaler!

Åre Swix Open avgjordes som fyra varv på Björnens milspår, som enligt min klocka var 9,8 km. Första varvet var lite kortare då starten gick på en myr med uppskattningsvis 8-10 spår i bredd.

Tog starten
Märkligt nog så tog jag starten, eller jag var åtminstone i delad ledning med Jerry Ahrlin efter ca 200 m. Snacka om hybris! Det hade varit halv snöstorm under natten och det blåste fortfarande en del. Och det låg ett par centimeter nysnö i spåret. Det hindrade inte Jerry att bomba på nästan direkt. Han drog hårt i 2 km innan han klev åt sidan. Men ingen annan ville då dra hårt första varvet, vilket nog berodde på nysnön och vinden. Så efter några hundra meter med lusig fart tryckte Jerry till igen, och låg sedan ca 25 meter före övriga klungan i uppskattningsvis 5 km. Sedan var den samlad.

Jesper Johnsson gjorde ett grymt jobb som speaker vid Åre Swix Open 2015

Jesper Johnsson gjorde ett grymt jobb som speaker vid Åre Swix Open 2015

Fram till och med ca 15 km var det ungefär 15 man i klungan. Visst gick det lite lugnt ibland, men jag tyckte jag fick ligga på ganska bra för det mesta. Jag trodde nog första varvet skulle bli ett sällskapsvarv, men det gick i högre tempo än väntat. Ut på andra varvet drog Brink ganska hårt och vid ca 15 km tryckte Kjølstad till och kom loss lite grann i en lång slagmota. Där splittrades klungan. Jag orkade inte hänga med täten och kom i en femmannaklunga med placeringarna 8 till 12 tillsammans med Jerry Ahrlin, Thomas Northug, Johan Persson och Patrik Tallbom.

Piggnade till vid 25 km
Från 15 till 25 km kände jag mig trött och drog inte så mycket. Sedan piggnade jag till väsentligt och sista 15 km var nog mest aktiv förutom Jerry. Jag tycker faktiskt jag har ganska bra koll på lagtempokörning. För mig är det en självklarhet att jobba ihop för att eventuellt komma ikapp framförvarande, i vårt fall Tore Berdal som låg solo mellan oss och tätgruppen på sex man.

Åre Swix Open 2015

Åre Swix Open 2015

Ett bra lagtempo på fem man tycker jag betyder jämnhårda förningar på ca 30 s, max 1 minut. Den som inte orkar dra lägger sig sist och skippar förningar ett tag och den som är stark tar lite längre förningar (istället för att dra hårdare). Känner man sig betydligt starkare än övriga i gruppen tycker jag man ska stöta ifrån med ett rejält ryck istället för att dra halvhårt i flera minuter. Ungefär så har åtminstone jag lärt mig från tiden på jag tränade och tävlade mycket i landsvägscykling och jag tycker det funkar bra.

Karl Zeitz

Karl Zeitz

Tröga skidor för Jerry
Med cirka 5 km kvar flög Tallbom av, men var ganska nära hela tiden. Med cirka 1,5 km kvar tryckte Jerry till rejält då jag satt som fjärde gubbe. Hade jag legat i rygg hade jag kanske kunnat gå med lite grann, men det är tveksamt. Jerry gjorde en stabil avslutning. Bakom honom gjorde jag och Thomas upp. Vi växeldrog bra en kilometer för att komma ikapp Jerry, men vi lyckades inte. Starkt av Jerry, som hade sämst glid i vår femmannaklunga.

Jag kom först in på upploppet, men direkt kom Thomas upp nästan jämsides. Mirakulöst nog lyckades jag dock spurta ner honom på det korta upploppet. Thomas är lillebror till Petter och var i VM-final i sprint i Falun i vintras. Thomas har även vunnit en världscuptävling i sprint.

Senaste åren har jag blivit mycket snabbare och från att ha förlorat 98 procent av alla spurter vinner jag en hel del nu. Bland annat mot Lars Suther i Intersportloppet förra året.

Lina Korsgren vann Åre Swix Open 2015

Lina Korsgren vann Åre Swix Open 2015

Summering
Efter en träningsskral höst har det blivit mer timmar senaste månaden och jag känner att några veckor med 10-12 timmar varav en stor andel på snö har givit mycket bra effekt. Nu blev jag 9:a i ett starkt startfält, 4.04 min efter täten. Dock i mjukt före och snöfall, mitt favoritföre. Och självklart inser jag att Northug och Teodor Petersson (15:e man) inte direkt hade sina livs dagar i skidspåret.

Det kändes bra, men inte som ett superlopp och det finns en del att jobba på. Och det var lite ovant och kantigt med alla förberedelser med fix med skidor, dricka, uppvärmning etc. 

Stort tack till Åre Swix Open för ett mycket trevligt, personligt och jordnära arrangemang! Och tack till Lars Tallbom för bra skidslip och bra vallning! Tack även till ni fyra jag åkte i klunga med större delen av loppet.

According to Polar V800 (siffrorna är justerade för att jag startade klockan lite innan start
Längd:
38,7 km
Tid: 1.59.14
Snittfart: 19,5 km/h (inte direkt ett före som påminner om 2:or på rullskidor)
Totalstigning: 520 meter
Puls: Hade inte pulsband

Varvning

Varvning

Utrustning:
Skidor: Årets Madshus Redline, första gången jag stod på dem
Slip: Lars Tallboms J2, slipade dagen innan
Valla: Ingen aning, Tallbom vallade. Ingen fästvalla. Jag var nöjd med glidet.
Drickabälte: Skip sportdryck i Salomon Insulated Hydro Belt Set. Funkade bra, men det blev lite kallt. Drack enbart ur det, hade ingen langning och drack inte av arrangören.
Övrigt: Madshusskor, Lillsport-handskar, Ulricehamns klubbkläder, Aclima syntetunderställ.

Resultat Åre Swix Open 2015

Resultat Åre Swix Open 2015

Nöjd efter Åre Swix Open 2015. Foto: Per Bränning, www.sweare.com

Nöjd efter Åre Swix Open 2015. Foto: Per Bränning, http://www.sweare.com

Här ligger jag precis bakom Oskar Svärd vid varvning. Foto: Per Bränning, Sweare.com

Här ligger jag precis bakom Oskar Svärd vid varvning. Foto: Per Bränning, Sweare.com

Swixkillen som är "känd från Vasalopps-TV"

Swixkillen som är ”känd från Vasalopps-TV”

Jörgen Brink efter Åre Swix Open 2015

Jörgen Brink

Johan Kjølstad efter Åre Swix Open 2015

Johan Kjølstad

Patrik Tallbom efter Åre Swix Open 2015

Patrik Tallbom

Lars Tallbom vid Åre Swix Open 2015

Lars Tallbom

Jens Kirk som jag har hjälpt med träningen är alltid trevlig att träffa!

Jens Kirk som jag har hjälpt med träningen är alltid trevlig att träffa!

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Skidor, tävling (sedan juli 2012) och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Åre Swix Open 2015 the story

  1. Niklas skriver:

    Hur funkar vätskebältet tycker du? Starkt kört!

    • Erik Wickström skriver:

      Tack! Det var riktigt bra ur de flesta aspekter. Förutom att vätskan blev kal trots isoleringl. Att blåsa tillbaka mellan zipparna är inte att tänka på, pulsen är för hög för det. Det man nog ska tänka på är att dricka ofta, så den inte hinner bli för kall.

Kommentarer är stängda.