Längre stavar vid stakning?

Ronnie Lööf har långa stavar.

Ronnie Lööf har långa stavar. Han är 183 cm och hans stavar var 180 cm när vi tampades i Cascatabacken i Marcialonga 2012. Han fick 9:e split, jag fick 10:e. Helt OK av oss med tanke på att vi blev 41:a/42:a.

I vinter har jag fått väldigt mycket frågor kring stavlängd i olika kanaler. I den internationella långloppscupen Visma Ski Classics har man kunnat se att många av världens bästa långloppsåkare har stakat med betydligt längre stavar än tidigare.

För klassisk åkning rekommenderar många 30 cm under kropplängd. Själv brukar jag säga 83-85 procent av kroppslängd, för 30 cm under kroppslängd blir lite skevt att både säga till någon som är 155 cm och någon som är 195 cm.

För den som åker med fästvalla tror jag runt 83-85 procent är den mest optimala längden, eftersom jag anser att det blir väldigt uttröttande för överkroppen att diagonala med överlånga stavar. Jag gick upp 2,5 cm säsongen 2013 för att jag nästan bara åkte långlopp, men då använde jag fortfarande fäste och för mig funkade det inte med så långa stavar.

2,5 till 10 cm längre?
Om man däremot enbart stakar blir frågan mer intressant och när jag har hört mig för är det väldigt många i långloppseliten som har gått upp 2,5-10 cm i längd, de flesta kanske någonstans däremellan. Uppför är det helt klart en fördel. Jag har själv kört två rullskidsäsonger på den böjda Kraftstaven, då man har en ca 8 cm (varierar) längre stav. Då upplevde jag en stor fördel uppför. Minns särskilt att jag stakade Pichlbacken i Ramsau på tid och kom upp utan att vara speciellt trött i överkroppen.

Kraftstaven funkar jäkligt bra på rullskidor.

Sommaren 2012 åkte jag med den böjda Kraftstaven (ca 8 cm längre stav) på rullskidor, både med och utan frånskjut. Här från starten av King of the Hill i Partille.

Det finns faktiskt en hel bok (obs, väldigt nördig) om att ha längre stavar, som jag läste för ca 5 år sedan. Så här bloggade jag innan jag läste den och så här bloggade jag efter att jag hade läst den. En anteckning jag har är: Han förespråkar upp till 93 % av kroppslängd, vilket motsvarar 174 cm för mig som är 187 cm lång.

Längre än skejtstavar alltså. Lite väl långt kanske.

Testar till nästa säsong
På platten är jag osäker på om längre än 83-85 procent är det bästa, men jag kan ju såklart inte blunda för vad världseliten gör. Jag själv har inte experimenterat tillräckligt mycket för att ha gått upp i längd. Och ska jag göra det vill jag träna upp de musklerna innan tävling. Så i Vasaloppet på söndag kör jag med 157,5 cm, jag är 187 cm.

Resten av denna säsong och till rullskidsäsongen kommer jag säkerligen att såga till ett par som är 5 cm längre och se hur det funkar i maxfart, på riktigt långa pass etc. Det är nog stor sannolikhet att jag kanske har längre stavar till nästa säsong, om jag efter utvärderingar känner mig säker. Det beror ju också lite på hur man är skapt, vilken teknik man har etc. Och även banprofil och längd på lopp.

För mer input om långa stavar vid stakning, läs vad Lager 157 SKI TEAM och vad Optima Ski har skrivit.

Dubbelstakning - Längdåkning i klassisk stil. Författare: Johnny Nilsson.

Dubbelstakning – Längdåkning i klassisk stil. Författare: Johnny Nilsson. Klicka på bilden för att komma till försäljningsställe.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Längre stavar vid stakning?

 1. Emil Folkesson skriver:

  Finns många frågor i detta intressanta ämne. T ex: var mäter du längden, reminfästningen?
  Vilka muskelgrupper är mer viktiga med långa stavar?
  Annan stavisättning?

  • Erik Wickström skriver:

   Nästan alla fabrikanter mäter märkligt nog hela staven och inte infästningen, så det gör jag också. Stavisättningen blir en bit längre bak, svårt att säga hur mycket per cm längre stav. Gällande muskelgrupper passar jag för att inte göra bort mig 🙂 Men det borde jag skriva om någon gång med hjälp av läkare/sjukgymnast.

 2. Bobby skriver:

  Hej,
  Du har en klubbkamrat som är kung inom området. Skidorientering började med stakning samt köra på blanka skidor i början på 90 talet. Själv så tycker jag det funkade bäst med stavar som går mellan hakan och näsan för att staka uppför samt att köra klassisk stil alt italiano ( som bryntesäger). En fråga?
  Staffan Larsson i alla ära. Men var det inte Clas Berglund ( gammal skidorienterare) som stakade till flera topp 10 placeringar på Vasaloppet, långt innan någon annan.

  • Erik Wickström skriver:

   Intressant. Clas Berlund kände jag inte till. Det är något att kolla upp. Kom gärna med underlag om du har, vore kul att lyfta upp!

Kommentarer är stängda.