Tack!

Kl 07.20 igår fredag gick jag “i mål” efter 438,575 km stakning på en bana på 412 meter i Vålådalen. Att det fanns ett visst intresse för eventet anade jag då det blev ganska stor respons i mina egna kanaler, samt någon radiointervju och ett par tidningsartiklar.

Men responsen efteråt hade jag faktiskt aldrig kunnat ana. Förstasidan på Text-TV, förstasidan på Aftonbladet.se, huvudnyhet på NRK, nyheter i massvis med tidningar i Sverige och utomlands, radionintervju med ett par P4-kanaler och även en intervju i TV4 Sport idag. Jag har inte läst eller lyssnat på så mycket av det än. Väldigt nytt för mig med en sådan uppståndelse. Expressen ringde för övrigt och frågade om det var ett aprilskämt, efter att de fått den typen av respons från deras läsare när de lade ut nyheten.

Erik Wickström 24 h. Foto: Magnus Östh.

Erik Wickström 24 h. Foto: Magnus Östh.

Det känns lite overkligt. Jag har gått igenom hela mejlkorgen nu, det var ca 150 mejl. Och alla kommentarer på bloggen. Bloggen betyder jättemycket för mitt skidåkande och det är tack vare er läsare! Facebook har jag inte gått igenom än, det kommer ta en stund. En trevlig och roligt stund tror jag. Jag kommer att läsa alla kommentarer och jag är otroligt tacksam över era peppande ord.

The story dröjer nog ett par dagar, men här kommer i alla fall några stolpar.

 • Första tio timmarna gick det lite upp och ner, men sista 14 timmarna gick i princip allt jättebra. Jag kunde bara mata på. En helt surrealistisk känsla. Aldrig känt någon liknande. Inte en enda fysisk eller mental svacka sista 14 timmarna. Visst mattades jag av lite grann, men inte så mycket. Snittet för dygnet var 18,3 km/h (Vasaloppsfart 4.55 timmar), snitt sista 3 timmarna var 17,1 km/h.
 • Jag hade två par Polar V800 och det blev tre olika pass lagrade. Total snittpuls blev 124 (ca 66 % av max), högre än jag trodde.
 • Swix vallade skidorna perfekt och jag bytte ca var 45:e minut. Det blev alltid en höjning att byta. Jag åkte på fyra olika par Madshus Redline, varav ett par skejt.
 • Skips sportdryck, barer och geler funkade kanon. Utöver det åt jag Tobias kladdkaka, cashewnötter, russin och ostmackor.
 • Erik Wickström 24 h. Foto: Magnus Östh.

  Erik Wickström 24 h. Foto: Magnus Östh.

  Första tre timmarna fick jag stanna och kissa tre gånger. Genomskinligt kiss. Det tar tid att kissa. Därefter började jag lyssna på törstsignaler istället. Kissade totalt tre eller fyra gånger efter första tre timmarna. Drack ca 1,5 dl per timme sista 21 timmarna. Blev nog ca 4 liter vätska på hela dygnet, en siffra som nog låter ganska låg för många. Kanske det, men det funkade för mig.
 • Jag åkte med Staffanstaven första gissningsvis 5-6 timmarna. Den gillar för den är skonsam mot axlar och handleder och den kommer jag fortsätta att åka med på rullskidor och långpass på skidor. Men mina handleder gjorde riktigt ont så jag bytte till Kraftstaven med en böj längst upp på staven. Och det funkade bättre. Den är 10 cm längre än en vanlig stav, så lustigt nog åkte jag med en stav som är en dm längre än vad jag åker med annars, i 18 timmar.
 • Sista 12 timmarna hade jag vissa krampkänningar, bl a baksida lår, men det gick att hålla i schack. Det var dock ett orosmoment. Sista tre timmarna insåg jag att jag har kontroll på rekordet, men ville inte ta ut något i förskott, främst pga krampkänningarna.
 • Många kom förbi och hejade, tack för det! Hela Team Santander moonade för övrigt när vi åkte förbi och Team United Bakeries kom när till spåret innan frukost för att se målgången.
 • Längsta pausen var ca 1,5 minut, den tid det tog att kissa. 

Sista varven när jag visste att jag skulle slå rekordet kunde jag inte hålla tårarna tillbaka längre utan grät när jag åkte, vilket jag även gör nu när jag skriver detta. Det beror inte på att jag åkte långt på skidor i ett dygn, utan för att mina nära och kära och jag gjorde detta ihop. Detta har varit ett stort projekt, många personer har ställt upp enormt för mig och vi grejade det. Jag är djupt tacksam för det.

Det här rankar jag som min största idrottsprestation och jag är otroligt glad att vi fixade det tillsammans.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

28 svar på Tack!

 1. Gitarrmartin skriver:

  All uppståndelse är välförtjänt! Till och med de mest icke-idrottsintresserade diskuterade din insats på morgonfikat på jobbet igår, så visst har det fått stort genomslag, både lokalt och på riksnivå!

  Vi ses!

  //Gitarrmartin

 2. Micael skriver:

  Fantastisk prestation!!
  Hört att även vissa ultralöpare kan uppleva känslan av “flow” i slutet på loppen. Kroppen kanske slutar att kämpa emot?

 3. Solin skriver:

  Grymt imponerande!

 4. Peter Sprigg skriver:

  Oerhört imponerande Erik 😊👍🎿

 5. kallewick skriver:

  Fullständigt fantastiskt! Vilken inspirationskälla du är!

 6. annjoh95 skriver:

  Stort grattis till en helt otrolig prestation Erik Wickström!!! Du åker inte bara längdskidor jäkligt bra, utan inspirerar som få andra. Superkul att följa dig. Ett stort tack ska du också ha!

 7. Fredrik skriver:

  Följer din blogg och gillar den på alla sätt. Grymt imponerande att hålla för 24 timmars kontinuerlig åkning. Att sedan göra det i ditt tempo är smått otroligt.

 8. Olle & Agneta skriver:

  Hej Erik!
  Jag vart väldigt tårögt när du gick i mål och glad över din fantastiska resa! Du har skrivit historia!
  Stort Grattis!
  Detta kommer trigga många skidåkare världen över att planera och slå ditt rekord.
  Vi har följt hela loppet med stor spänning!

 9. Catarina skriver:

  Det är ju helt tokigt men galet bra…stort grattis till dig och till alla omkring dig som supportat ditt rekordförsök! Stort 🙂

 10. M skriver:

  Stort grattis, och mycket respekt + en smiley 😉

 11. Tomas J skriver:

  Fantastisk prestation!
  Fortsätt blogga och inspirera!

 12. Per-Axel Lundin skriver:

  Stort grattis Erik. Fantastisk prestation!

 13. Peter Nilsson skriver:

  Helt enormt starkt. Stort grattis.

 14. dollablog skriver:

  Jadu Erik. Det här är ju så galet imponerande! Stort grattis till både dig och ditt team:)

 15. lonesomeingc skriver:

  Mycket imponerande. Var det stakning hela tiden?
  Eller blandade du med diagonal?

 16. Emil Folkesson skriver:

  Kung Erik!!!

 17. Jonas skriver:

  Stort grattis till en fantastisk prestation! Du är en grym inspirationskälla!

 18. Erik Wickström skriver:

  Tack! Jätteroligt att ni följde oss och kul att kunna inspirera!

 19. Melin skriver:

  Grymt Erik. Otroligt imponerande! Vilken snittfart!!!!

 20. Stein kleiven skriver:

  Riktigt bra jobbat och stort grattis till dig och de som har hjälp dig
  Grattis
  /Stein

 21. Edvin skriver:

  Grym prestation. Så sjukt imponerande. Trodde inte att det var möjligt för någon att staka så länge och så fort. Väldigt intressant läsning. Väntar med spänning på mer info och detaljer.
  Grattis till rekordet!

 22. Erik Wickström skriver:

  Tack! Angående Nordenskiöldsloppet så åker jag nog upp dit, men kommer troligtvis inte att åka. Visserligen är det förkortat till 18 mil, men jag är nog ändå ganska nöjd. Vi får se.

 23. Richard Lindberg skriver:

  Det finns ingen som bloggar som du gör! Sjukt imponerand av hur du kan få ihop teknik, tips och känslor i text!
  Stort grattis igen för ditt världsrekord! Underbar familj du har som stödjer dig som de gör!
  Tack för dit bloggande!
  Richard/Östersund

 24. Jonathan Flod skriver:

  Du är en sann inspiratör. Även om många har gjort liknande bedrifter så rankar jag din högst, delvis för att du är ödmjuk med framförallt för att du gör det samtidigt som du är egenföretagare, förälder och make. Fortsätt inspirera, vi behöver dig! Tack!

  /Jonathan

 25. Joakim Isendahl skriver:

  Grattis Erik!

  Otroligt bra kämpat därute. Ser fram emot att få höra “allt” (kanske kan korta ner historian något från de ursprungliga 24 timmarna 😉 ) vid tillfälle!

  Vila nu upp dig ordentligt!

 26. Erik Wickström skriver:

  Tack ska ni ha! Ska försöka skriva the story inom ett par dagar!

Kommentarer är stängda.