Vilken träningsdag!

Ingen vanlig syn. Jag i bassängen. Här igår på Alidebergsbadet, vars ute-50:a öppnade igår. Jag gillar 50 m-baljor, inte minst pga att jag inte kan göra voltvändningar. Men någon voltvändning behövs varken i triathlon, swimrun eller open water.

Ingen vanlig syn. Jag i bassängen. Här igår på Alidebergsbadet, vars ute-50:a öppnade igår. Jag gillar 50 m-baljor, inte minst pga att jag inte kan göra voltvändningar. Men någon voltvändning behövs varken i triathlon, swimrun eller open water. Foto: Elin Lilja, som för övrigt simmar riktigt bra.

För första gången på väldigt länge har jag det ganska lugnt på jobbet. Visst finns det en hel del att göra, men från nu till augusti ser det ut att finnas betydligt mer tid till träning än senaste åren. Kul med mer tid för barnen och träning, även om jag trivs med att mycket omkring mig.

Det beror delvis på jag nu i maj skrivit klart mitt bokmanus, endast 1-2 dagar återstår. Tyvärr blir formgivaren på förlaget inte ledig förrän i augusti, så utgivning blir nog i slutet av augusti eller början av september. Men det blir nog bra, för kommer den ut mitt i sommaren när alla solar och badar är det inte helt optimalt. Att det är lite mindre att göra beror också på att jag tackat nej till en del uppdrag under stressiga tider. Nu finns det gott om luft, så åtminstone ett tag framöver blir det ”ja” till det mesta som känns relevant. Är förresten någon intresserad av en rullskidslektion så hör av er!

Tack Josef för badmössan! Jag glömde min.

Tack Josef för badmössan! Jag glömde min.

Mellan
Igår hade jag en klart annorlunda träningsdag, som såg ut så här.

 • 30 min SkiErg på motstånd 6 på nya maskinen. 15 min i 2.05-fart (ca 65-70 % av maxpuls), 15 min i 2.00-fart (ca 80-85 %. 5 min paus innan cyklingen.
 • 30 min Monark testcykel. 2 st 6 min-intervaller på 300 watt (3 kp, ”normalmotstånd”) + 1 st 3 min-intervall på 310 watt (4 kp, tungt motstånd). 1:a int 84 procent snitt/88 procent max. 2:a 88/93. 3:e 88/92. 45 min paus innan simning
 • 30 min simning. Totalt 1900 m. 500 m insim, 10 st 50 m start 1.10 (snitt ca 49 s), 400 m avsim. 2 tim paus innan löpning
 • 1.19 h löpning på kuperade stigar på Rya Åsar med Martin Ewaldsson, 13,8 km. Enligt hans klocka, jag glömde min då den låg på laddning.

Detta var såklart en stor träningsdag, med nästan 3 timmars träning. Även en del pulsnivåer högre än planerat. Det var också en spretig träningsdag. Men kul. SkiErgen vill jag hålla igång 30 min i veckan nu när jag inte åker rullskidor. Testcykeln var en slags formavstämning utan att maxa. Med samma intensitet klarade jag för två år sedan att hålla runt 340 watt i 6 minuter jämfört med 300 watt nu. Det är en bit kvar.

Det blev två dopp igår. Vi drog med familjen och badade i Hälasjön och åt medhavd middag. I Hälasjön prövade jag SUP för första gången, för två år sedan. F ö klart underskattad badplats.

Det blev två dopp igår. Vi drog med familjen och badade i Hälasjön och åt medhavd middag. I Hälasjön prövade jag SUP för första gången, för två år sedan. F ö klart underskattad badplats.

Simpasset blev årets första. Jag har kört ungefär 30 simpass i mitt liv, varav typ sju stycken senaste fem åren, inklusive tävlingar. Planen är att panikträna simning tre dagar i veckan nu inför Borås Triathlons halvironmandistans om 2,5 veckor. Simning är nog den konditionsidrott jag är sämst på. Har en del jobb att göra med tekniken.

Löpningen var trevlig. Jag siktar på att främst springa lugnt i juni, även om det gärna får gå lite flåsigt uppför på stigar. Jag måste väl också köra något lite snabbare flackt pass inför Borås Triathlon, även om målet är att hålla mig löpstark och skadefri till Ultravasan.

Svårt att motstå
Triathlontävlingen stör Ultravasan lite grann. Jag har en långsiktig plan att bygga mig stark i löpning. Nu ska jag springa 21 km på grus och asfalt om 2,5 veckor. Men jag har betydligt mer mil i benen nu än inför Göteborgsvarvet, så det känns mer safe nu. Dessutom är det 2,5 veckor kvar.

Finns det en halvironmandistans i Borås, initierad av Jonas Colting, är det svårt att avstå. Så lång har ingen av mina två tidigare triathlontävlingar varit.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vilken träningsdag!

 1. Joakim skriver:

  Ska du vara med på simclinic med Jonas på Måndag?

  • Erik Wickström skriver:

   Nej, vi ska besöka några kompisar i Mölnlycke som precis blivit föräldrar. Misstänker att du ska vara det? Kör hårt i så fall! Räkna med att Jonas kommer säga till att ni ska veva som väderkvarnar med armarna 🙂

Kommentarsfältet är stängt.