EPO-dopning för motionärer

En sådan här rubrik borde vara ett klickmonster. Rubriken är också vad inlägget handlar om.

Skånsk dopingkontrollant

Skånsk dopingkontrollant

Jag fick en artikel från BBC skickad till mig. Där var det en elitmotionär som tränade standardiserat och sedan köpte EPO på nätet för 300 pund (knappt 3400 kr). Han tog 2-3 mikrodoser av EPO per vecka under sju veckor och kände sig otroligt mycket bättre i sin cykelträning. Helt riktgt förbättrade han sitt VO2 max från 58 till 63, en höjning med 9 procent. På sju veckor.

Han dopingtestades också enligt riktlinjerna för hur man testas och får sina värden ifyllt i sitt ”blodpass”. Blodpasset introducerades för att se onaturliga fluktuationer i idrottares blodvärden, bl a hemoglobinvärdet. Denna dopning gick inte att upptäcka, trots att han testades i anslutning till användandet.

Rent vetenskapligt finns det en del att klaga på med experimentet. Men ändå läskigt av tre anledningar. 1) 7 procent på sju veckor är fruktansvärt mycket. 2) Synd att man inte åker fast med de doserna. 3) Kommer vissa elitmotionärer och så kallade age groupers att dopa sig när det är relativt enkelt och billigt att få tag på prestationshöjande medel? Eller är det inget man behöver vara orolig över? Vad tror ni?

Den här insändaren skrev jag till Svensk skidsport 2002, på den tiden Kjell-Erik Kristiansen var redaktör. Han är speaker och driver sweski.com idag. Antidopningsbyrån Wada introducerade blodpass 2009.

Den här insändaren om blodpass (även om jag inte använder den termen) skrev jag till Svensk skidsport 2002, på den tiden Kjell-Erik Kristiansen var redaktör. Han är speaker och driver sweski.com idag. Antidopningsbyrån Wada introducerade blodpass 2009.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till EPO-dopning för motionärer

 1. simonW skriver:

  5/58 är inte lika med 7 %, även om det står så i artikeln, utan snarare 9 %.

  Självklart sipprar sådant här ned till ”elitmotionärer”, i synnerhet när mediebilden ofta är att ”alla de bästa använder det”, och ännu mer synnerligt i sporter som Ironman, där dopningen i praktiken i stort sett är fri.

 2. Håkan skriver:

  Uppskattningsvis 30000 svenskar dopar sig regelbundet (http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/allt-fler-svenskar-dopar-sig)
  Vad får dig att tro att du bara tävlar mot rena skidåkare i tex Vasaloppet? Jag har självklart inga bevis eller fakta (för mig veteligen finns ingen fakta då det inte utförs speciellt många dopingtester) men är helt övertygad om att du skulle hitta ”rätt många” (> 10st) dopade åkare när det kommer till motionärerna i Vasaloppet. Inte helt osannolikt något epofall också. Du behöver inte leta länge för att hitta en nätbutik som säljer epo och det är inte direkt någon hemlighet hur man använder det.

  • Erik Wickström skriver:

   Jag läste texten via länken. Jag tror nog ändå det är oändligt många mer som knaprar steroider för att bli stora och starka än vad det är som dopar sig för att prestera bättre i konditionsidrott. Kanske är jag naiv, men jag har svårt att tro att över tio motionärer dopar sig i Vasaloppet (om man inte räknar mediciner som de tar av annan anledning som är dopingklassade).

 3. Sune skriver:

  Skrämmande

  Tråkigt för rena elitidrottare

 4. Peter skriver:

  Intressant, själv ökade jag mitt testvärde från 55 till 64 på ca 14 veckor. Hemligheten? Jag köpte en Ski Erg och körde intervaller frekvent till skillnad mot tidigare. Så det går utan att dopa sig också med hjälp av att läsa hur du tränar 🙂

 5. Niklas skriver:

  Intressant att du tar upp denna fråga. Även om man gärna vill tro att konditionsidrottare skiljer sig från fitnessutövare, så tror jag personligen att det är en ren önskedröm. Tvärtom så tror jag att många lägger lika stor vikt vid sin tid / placering i t.ex. Vasan eller Lidingöloppet som de som gymmar bryr sig om det som är viktigt för dom oavsett om det är utseenderelaterat eller kopplat till vad de tar i bänkpress. Det ligger nog tyvärr i människans natur att om det betyder mycket för folk att nå ett resultat, så finns det alltid de som är beredda att ta genvägar för att komma dit. Och i fallet elitmotionärer så lägger många som sagt en enorm prestige i sin prestation, och då borde det också finnas ett gäng som prövar doping som en del i att höja sin prestation och därmed sin sociala status. Jag skulle därför inte bli förvånad om det fanns ett antal personer med förbjudna substanser i kroppen i samtliga startled på startlinjen i Sälen.

Kommentarer är stängda.