Det blir tufft i Camp Ripan-loppet i morgon

Hans, Kristian Poromaa och Mats på banan för Camp Ripan-loppet i Kiruna

Hans, Kristian Poromaa och Mats på banan för Camp Ripan-loppet i Kiruna

Lite väl jobbigt igår

Lite väl jobbigt igår

Efter tekniklektionen och före gårdagskvällens vallaföreläsning tränade jag i Kiruna. Ett varv på lördagens tävlingsbana (13,5 km) plus lite skarv. Totalt 1 h 25 min, vilket är ett av mina längsta pass den här vintern. Det kändes, tyvärr lite för mycket för att vara januari.

Varvet på den väldigt fina och ganska tuffa tävlingsbanan åkte jag med tre personer som står i led 1 och 2 på Vasaloppet. Trots att de inte tryckte på så mycket snittade jag 77 procent i maxpuls. En bra dag ska pulsen på ett sådant pass vara 10-15 slag lägre. Men det kom å andra sidan inte så en överraskning. Helt klart är i alla fall att jag kommer att vara helt slut efter att ha stakat 40 km med över 900 höjdmeter (mer än Vasaloppet) i morgon.

Kirunavistelsen är för övrigt riktigt härlig. Jag gillar kalluft. Det får mig att drömma mig bort till universitetstiden i Fairbanks i Alaska, där jag bodde i fyra år. Där kunde det gå en vecka utan att det var varmare än -30 grader. Det kallaste jag upplevde där var -52 grader och det kallaste jag åkte skidor i var -42 grader. Men luften där, liksom i Kiruna, är torr så det är inte som i Borås när det är kallt.

Sedan 2010 har jag fästvallat för min egen träning ungefär fem gånger. Jag älskar "pälsskidor". Intressant i Kiruna är att mina Madshus Nanosonic Intelligrip glider lika bra som andra med vanliga skidor, med eller utan fästvalla. Annars är kallt och torr natursnö inte pälsskidornas melodi. Jag har preparatet dem med Skimaterias sicklar och rillers, inte minst för att Björn Winell som är vd där är en kompis till mig från Uppsala-tiden.

Sedan 2010 har jag fästvallat för min egen träning ungefär fem gånger. Jag älskar ”pälsskidor”. Intressant i Kiruna är att mina Madshus Nanosonic Intelligrip glider lika bra som andra med vanliga skidor, med eller utan fästvalla. Annars är kall och torr natursnö inte pälsskidornas melodi. Jag har preparerat dem med Skimaterias sicklar och rillers (och inte lagt på glidvalla), inte minst för att Björn Winell som är vd där är en kompis till mig från Uppsala-tiden.

Fortsatt god mat på Camp Ripan

Fortsatt god mat på Camp Ripan

Åt middag med Kristian Poromaa igår. Han får tyvärr avstå loppet i morgon pga sjukdom.

Åt middag med Kristian Poromaa igår. Han får tyvärr avstå loppet i morgon pga sjukdom.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det blir tufft i Camp Ripan-loppet i morgon

  1. Jimmie skriver:

    Är det enbart dina ”pälsskidor” som sicklar och rillar och inte använder glidvalla på? Eller gäller det samtliga dina skidor?

    • Erik Wickström skriver:

      För tävling använder jag alltid glidvalla. Vissa av mina tävlingsskidor stålsicklar jag, men de flesta stenslipar jag då jag fortfarande inte fullt litar på mig själv i stålsicklingen.

Kommentarsfältet är stängt.