Kör med vätska

Z och jag i Smågan två dagar innan mitt nionde Vasalopp (tidigare 2001, samt varje år sedan 2010).

Z och jag i Smågan två dagar innan mitt nionde Vasalopp (tidigare 2001, samt varje år sedan 2010).

Kul att träffa Jørgen Aukland (till vänster) för första gången på länge. Han har slutat på elitnivå men kör Nattvasan idag. Han var varit min största långloppsförebild, både som åkare och person. Jag testade även hans Swix Triac 3.0 (ej på bilden). Fantastiskt rör, men den nya handremmen passade inte mig. Jag vill kunna göra den mindre för att lättare kunna "släppa" stavar bakom kroppen.

Kul att träffa Jørgen Aukland (till vänster) för första gången på länge. Han har slutat på proffsnivå men kör Nattvasan idag. Han var varit min största långloppsförebild, både som åkare och person. Jag testade även hans Swix Triac 3.0 (ej på bilden). Fantastiskt rör, men den nya handremmen passade inte mig. Jag vill kunna göra den mindre för att lättare kunna ”släppa” stavar bakom kroppen. Den passar säkert andra bättre. Jag är kräsen när det kommer till handremmar, och så handlar det mycket om personliga preferenser.

Z och jag körde mellan Smågan och Mångsbodarna idag i magiskt vinterväder. 44 min lugn åkning på pälsskidor. Hade för övrigt bättre glid än Z som åkte på en toppmodell med burkvalla. Ska dock sägas att han inte givit glidytorna så mycket kärlek på sistone.

S-LAB INSULATED HYDRO BELT SET

S-LAB INSULATED HYDRO BELT SET

För första gången sedan 2001 ska jag åka med medhavd vätska i Vasaloppet. Det blir Salomons system med vätska kring midjan och en slang upp på framsidan. Detta trots att vi har typ 18 vätskestationer i Ulricehamns IF. Fördelen är att kunna dricka när man vill, samt att slippa dessa infernon till kontroller det brukar bli första 2-3 milen pga att klungan brukar vara stor i början.

Jag lägger slangen mellan understället och tävlingsdräkten. Dels för att få den att sitta bättre, dels för att hålla vätskan i slangen varmare (fördelen att ha den utanpå som en del har det är att man kan slänga det en bit in i loppet). Jag lär vara för flåsig för att kunna flåsa tillbaka innehållet mellan ”sugen”, vilket annars är att sätt att hålla kylan borta. Jag körde med systemet även i Åre Swix Open förra vintern och i Camp Ripan-loppet denna vinter och det funkade fint.

Det gäller ”bara” att få den sitta bra så att den inte är i vägen, samtidigt som den ska vara lätt att dricka ur. Jag kommer att försöka lösa det med ett gäng säkerhetsnålar.

Innehållet blir 1 liter med Skips sportdryck (vilket också klubben serverar). Hälften med koffein, hälften utan. Ganska stark blandning, ca 1/3 starkare än rekommendationen på paketet.

Vasaloppsspåret på myrarna mellan Smågan och Mångsbodarna fredag 3 mars 2017. Vädret funkade.

Vasaloppsspåret på myrarna mellan Smågan och Mångsbodarna fredag 3 mars 2017. Vädret funkade.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Kör med vätska

 1. Janne skriver:

  Lycka till på sön Erik. Ge järnet som vanligt.

 2. Niklas Solsjö skriver:

  Tur du åker på märket med bästa handremmen då😉

 3. Calle skriver:

  Hur mycket brukar du dricka totalt under ett Vasalopp? Gissar att det blir lite mer än 1 liter?
  Lycka till i loppet!

 4. Julian Schönfelder skriver:

  Hej! Om man skulle bli medlem i Ulricehman IF skidor, får man då tillgång till alla dessa 18 drickastationer som ambitös motionär (typ led2/3)? Eller är de endast avsedda för klubbens elit?

Kommentarsfältet är stängt.