Västgötaloppet 2018 the story

Starten Västgötaloppet 2018. Foto: Martin Damm.

Starten Västgötaloppet 2018. Jag allra längst till höger i bild. Foto: Martin Damm.

Gustaf Ljungberg inför starten av Västgötaloppet 2018

Gustaf Ljungberg inför starten av Västgötaloppet 2018

Rickard Bergengren och Johan Kanto efter målgång. Kul att se Kanto i Sverige. Jag trodde att han hade flyttat till Sjusjøen.

Rickard Bergengren och Johan Kanto efter målgång. Kul att se Kanto i Sverige. Jag trodde att han hade flyttat till Sjusjøen.

Resultat Västgötaloppet 2018 finns här. Jag blev 13:e man på tiden 1.59.43, vilket var 6.49 min efter segrande Pontus Nordström.

UIFs vallabod innan start

UIFs vallabod innan start

Jag vet att jag tränar en bråkdel av de runt mig i resultatlistan. Och jag tar egentligen bara en skidtävling per år på allvar (Vasaloppet), men ändå ska jag erkänna att det var lite mentalt tufft i söndags. Det var många framför mig – kanske t o m fler än hälften – som jag aldrig fått stryk av innan och med var många bakom mig som aldrig varit så nära mig tidigare.

Men, men. Så kan skidlivet vara ibland. Återigen tyckte jag att jag fick ut det jag hade för dagen. Jag fick Astrids magsjuka och var helt utslagen tidigare i veckan, men jag tyckte inte det påverkade så mycket.

Jag brukar säga att jag är elitledsåkare och inte elitåkare, så jag flyttar inte hemifrån som många andra när barnen spyr eller har feber under skidsäsongen. Samma vecka som Vasaloppet skulle jag däremot kunna tänka mig att göra det.

Fin bana
Loppet var av helt annan karaktär jämfört med Borås. Eftersom det var fjärde och sista deltävlingen i svenska långloppscupen kom det många starka åkare utifrån som satsade på totalen i cupen.

Jag tyckte det gick fort direkt på det första 7 km-varvet av sex på Lassalyckan, som bjöd på otroligt fina spår och vinterväder. Det lär vara Sveriges bästa långlopp för att vara en varvbana på ett konstsnöspår. Visserligen är jag jävig då min klubb Ulricehamns IF är arrangör tillsammans med Tvärreds IF och Äspereds IF, men jag tror många håller med mig.

Typ tre skåning, jag har ju i alla fall två skånska föräldrar. Linus Larsson gör en bejublat comeback i år och Rickard Bergengren visar februariform.

Typ tre skåning, jag har ju i alla fall två skånska föräldrar. Linus Larsson gör en bejublat comeback i år och Rickard Bergengren visar februariform.

Åkte med Erik Wilhelmsson
I drygt 1,5 varv slet jag mig med, men sedan kände jag att det gick för fort i klungan på cirka tio personer. När jag blev avhängd insåg jag att jag inte kunde åka 4,5 varv solo i vinden, så jag åkte jättelångsamt och väntade in bakomvarande gubbe. En självklarhet för mig.

Sedan jobbade jag och Simon Magnusson (som jag efteråt såg att han hette) på bra ihop och efter gissningsvis ett varv kom vi ikapp en annan Erik W, nämligen Wilhelmsson som slet med lite tröga skidor. Då kändes det bra och jag kände mig på g. Erik och jag åkte ihop länge men tiden började ta ut sin rätt. Min glidfördel mot honom minskade och försvann och han var stark uppför.

Tappade på slutet
Trots att jag tyckte att vi krigade på bra kom en duo ikapp bakom, Jörgen Fherm och Gustav Johansson (den senare med fästvalla, förmodligen enda topp 20). Vi fyra körde ihop till det var några kilometer kvar, då jag var tvungen att släppa, helt slut. Lyckligtvis kom ingen mer ikapp.

Ponutus Nordström vann Västgötaloppet 2018 före Ludwig Tärning och Andreas Svensson.

Ponutus Nordström vann Västgötaloppet 2018 före Ludwig Tärning och Andreas Svensson.

Tack till arrangören för långloppsveriges förmodligen proffsigaste varvlopp på konstsnö! Publiken gav också fint stöd, det uppskattas. Och tack till UIF för superb service.

Skidorna
Även denna gång hade Jan Flodin vallat skidorna och även denna gång åkte jag på 51:orna, som är ett par Madshus Populsion Cold stakskidor med fabriksslip. De gick helt ok, dock inte lika bra som förra helgen. Jag vet inte vad han hade på. Jag testade mot 43:orna (också stakskidor) på morgonen men de gick inte lika bra.

Data från Polar V800
Tid (satte på lite innan stängde av lite efter): 2.00.10
Sträcka: 39,81 km
Snittfart: 19,9 km/h
Maxfart: 40,9 km/h
Totalstigning: 465 m
Totaldrop: 440 m

Spurtar avhängd i mål. Foto: Anna-Karin Jonsson.

Spurtar avhängd i mål. Foto: Anna-Karin Jonsson.

Edvin Wilsson, SM-medaljör i landsvägscykling

Edvin Wilsson, SM-medaljör i landsvägscykling

UIF långlopp efter Västgötaloppet 2018 minus några personer. Linus Svensson, John Enander, Erik Wickström, Gustaf Ljungberg och Jesper Nilsson.

UIF långlopp efter Västgötaloppet 2018 minus några personer. Linus Svensson, John Enander, Erik Wickström, Gustaf Ljungberg och Jesper Nilsson.

Intervjuad efter målgång

Intervjuad efter målgång

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i tävling (sedan juli 2012), Träning och märktes , , . Bokmärk permalänken.