Vreta Ski Maraton 2018 the story

Så här glad kan man se ut i Vreta Ski Maraton 2018. Foto: Mikael Johansson.

Så här glad kan man se ut vid målgång i Vreta Ski Maraton 2018. Foto: Mikael Johansson.

Marika Sundin Vreta Ski Maraton 2018. Foto: Mikael Johansson.

Rickard Bergengrens fästmö Marika Sundin sopade hem bucklan i Vreta Ski Maraton 2018. Foto: Mikael Johansson.

Simon Grenlöv i Vreta Ski Maraton 2018. Foto: Mikael Johansson.

Simon Grenlöv i Vreta Ski Maraton 2018. Som vanligt var han dragvillig i början. Foto: Mikael Johansson.

Resultat Vreta Ski Maraton 2018 finns här. Jag blev 5:a på 1:44:38, vilket var 1.28 min efter segrande Markus Jönsson.

Oj vad sen jag blev med the story igen. Så risken är väl att jag inte minns alla detaljer. Vi prövar.

Formen hade successivt blivit bättre och i Vreta var det roligare att tävla än helgen innan. Kort och flack bana på 3 km som kördes 13 varv. En backe per varv. Totalstigningen per mil lite snällare än Vasaloppet och betydligt lättare än Västgötaloppet och Borås Ski Marathon.

Jag trycker på en banans enda backe framför Gustav Niord, som gjorde ett bra lopp men stördes av att han kraschade två gånger. Vreta Ski Maraton 2018. Foto: Mikael Johansson.

Jag trycker på en banans enda backe framför Gustav Niord, som gjorde ett bra lopp men stördes av att han kraschade två gånger. Även Oskar kraschade en gång. Foto: Mikael Johansson.

Ihop med Svärd och Moberg
Starten gick och jag kom iväg fint! Det var en stor grupp innan Fredrik Ousbäck höjde farten i backen på andra varvet så vi blev en grupp på åtta personer, samma gubbar som sedan blev topp 8.

Jag gled med och tyckte det gick bra. Behövde aldrig maxa som i Västgötaloppet då jag gick på rött typ hela tiden. Efter 5 varv stötte Joakim Lindberg i backen och fick med sig Markus Jönsson.

Oskar Svärd, Dan Moberg och jag hamnade i andra gruppen. Dan Moberg drog hårt i ca två varv och då gick det fortare än de fem första varven. Ett varv hade vi 23,0 km/h i snittfart. Då fick jag bita i. Sedan växeldrog vi tre sista tredjedelen av loppet. Jag skulle nog säga att vi drog hyfsat lika mycket, men jag orkade inte hålla lika hög fart som Moberg.

Oskar Svärd framför mig i Vreta Ski Maraton 2018. Foto: Mikael Johansson.

Oskar Svärd framför mig i Vreta Ski Maraton 2018. Foto: Mikael Johansson.

Orkade inte i långspurten
Jag kände mig ändå hyfsat fräsch och laddade för en attack i backen på sista varvet, men det blev liksom inte riktigt någon körning från någon av oss. Sedan orkade inte jag i långspurten och flög av några hundra meter från mål. Moberg och Svärd var starkare än mig.

Ett fall framåt
Sammanfattningsvis så var det här mitt klart bästa seedningslopp i vinter. Kände mig piggare, åkte bättre mot de andra och var närmare täten.

Kul också att komma till Vreta Ski Center, som är ett officiellt Vasaloppscenter. Tack för ett fint arrangemang och tack till min far som langade dricka.

Jan Flodin vallade mina skidor, mina “13” Madshus Redline Plus som alltid funkar fint på konstsnö i temperaturer hyfsat nära nollan. De gjorde jobbet även denna gång.

Jag skulle också vilja framföra en hyllning till Oskar Svärd som är en dröm i klungan. Inte huruvida han drar mycket eller lite, utan hur smidig han är med spårbyten, inte åka in i folk, inte hetsa etc. En total motsats till en stimmig åkare. Hatten av!

Data från Polar V800
Tid (satte på lite innan stängde av lite efter): 1:45:01
Sträcka: 38,47 km
Snittfart: 22,0 km/h
Maxfart: 44,6 km/h
Totalstigning: 330 m
Totaldrop: 350 m

Niklas Bergh, som jag gör podden Vasaloppet Lagom tillsammans med, var på plats och seedade upp sig till led 8.

Niklas Bergh, som jag gör podden Vasaloppet Lagom tillsammans med, var på plats och seedade upp sig till led 8.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.