Stafettvasan 2019 the story

Resultat Stafettvasan 2019 förstasträckan. Jag lade in min GPX-fil på Strava och om jag tänkt rätt så måste det ha varit Axel Jutterström som var först.

Resultat Stafettvasan 2019 förstasträckan. Jag lade in min GPX-fil på Strava och om jag tänkt rätt så måste det ha varit Axel Jutterström som var först.

Lars Nelsson har lagt av, men blev för ett par veckor sedan 17:e man i en Sverigecup på 30 km klassisk. Han åkte startbacken för första gången och visste inte riktigt när den slutade.

Lars Nelsson har lagt av, men blev för ett par veckor sedan 17:e man i en Sverigecup på 30 km klassisk. Han åkte startbacken för första gången och visste inte riktigt när den slutade.

Jørgen Aukland drog största delen av sträcka 1 för att sedan bli nedspurtad.

Jørgen Aukland drog största delen av sträcka 1 för att sedan bli nedspurtad.

Jag har investerat i en Apple Watch för att slippa ha med mig mobilen när jag använder Racefox, som jag även i år har ett samarbete med. Högsta värdena för ett lopp i år, vilket var väntat eftersom 24 km är kortare än 40 km. Dessutom var det hårt underlag och inte så knixigt, vilket i sin tur gav bra stabilitetsvärde.

Jag har investerat i en Apple Watch för att slippa ha med mig mobilen när jag använder Racefox, som jag även i år har ett samarbete med. Det här var högsta värdena för ett lopp i år, vilket var väntat eftersom 24 km är kortare än 40 km. Dessutom var det hårt underlag och inte så knixigt, vilket i sin tur gav bra stabilitetsvärde.

Stafettvasan. Mångsbodarna.

Stafettvasan. Mångsbodarna.

Stafettvasan 2019. Vasaloppets buss tillbaka till Sälen.

Stafettvasan 2019. Vasaloppets buss tillbaka till Sälen.

Resultat Stafettvasan 2019 finns här. Jag blev 6:a på tiden 1:04:10 på förstasträckan (24 km till Mångsbodarna) med start 07.00, vilket var 1.48 min efter Axel Jutterström som var först på sträckan (tror jag).

Startled 8, där Niklas Bergh och Tobias Magnusson (och några till) ska starta.

Startled 8, där Niklas Bergh och Tobias Magnusson (och några till) ska starta.

Vad kul det var att åka Stafettvasan för första gången. Det finns två starter, en kl 07.00 och en kl 09.00. Förstasträckan på den första starten brukar dra till sig flera duktiga åkare, så det var den jag ville köra.

Uppstigning kl 05.00 och frukost typ 05.20. Pappa kom till starten strax efter kl 05.30 och lade ut skidor åt mig och min klubbkompis John Endander. Då var det ca 20 före enligt pappa, men några hade lagt sig i rad två så det fanns plats för oss ganska långt till vänster i första raden. Ca 1/3 av startgärdet användes.

Bra backe
Jag kom iväg bra i starten och låg som bäst tvåa en gång i backen. Sedan låg jag på typ 7-10:e plats första halvan av backen. Fler och fler droppade av och några fick jag runda. En av de som flög av och inte sedan kom ikapp var Lars Nelson, men det visste jag inte förrän han sade det till mig efter målgång. Jag hade inte kollat någon startlista så jag visste inte vilka som åkte.

På toppen var vi fyra stycken i en grupp, med mig som trea. Sedan blev vi en grupp på sju personer. En av de som inte hängde med i tätgruppen till toppen men som som sedan åkte ikapp var Jørgen Aukland.

Jonas Nyberg, en av adepterna i Wickström Coaching.

Jonas Nyberg, en av adepterna i Wickström Coaching.

Flög av efter 8,5 km
På myrarna kände jag direkt att det gick fort, så jag drog inget. Det gick bra ett tag, men när Jørgen gick upp och drog efter 8,5 km flög jag och en till gubbe av.

Sedan åkte de andra fem ihop (det var Jørgen Aukland, Axel Jutterström, Filip Danielsson, Lars Bovold och Johan Herbert) hela vägen till Mångsbodarna, medan jag och Petter Myhr som han hette kämpade om platserna 6 och 7.

Jag drog klart mer än Petter, kanske 80 procent. I Smågan låg vi 23 sekunder efter och vid växling hade det blivit 1.48 min. Det var lite förvirrande i växlingen för mig. Man kunde tydligen åka på olika ställen. Och jag visste inte heller att man inte behövde lämna vidare sitt chip. Så vi tappade nog 5-6 sekunder där.

Team Taxus blev till slut 15:e lag i mål. Det är ett härligt gäng med Ulricehamn som gemensam nämnare som kört Stafettvasan i många år. Jag har träffat alla i laget vid olika tillfällen, men det är ingen av dem jag känner jättebra. De verkar i a f ha riktigt kul ihop med hela denna resa. Så tack till Bo Bingmark, Hans Rapp, Henrik Svensson och Peter Svenningsson!

Stafettvasan 2019. Mångsbodarna.

Stafettvasan 2019. Mångsbodarna.

Hade gärna följt med in
Hur var då min prestation? Nja, jag hade nog velat hänga med in. Flera av åkarna topp 10 är ganska unga och kör mer Sverigecupen etc än långlopp. Men jag tycker jag borde kunnat klara att följa med i plattstakningen. Det känns bra att backen ändå kändes kontrollerad. Den brukar vara gynnsam för mig i Vasaloppet och kul att den även gick bra idag, även om den är ganska styv att staka. Och så var det kul att vara före Nelson, som trots allt vann OS-guld i stafett 2014 och inte helt slutat att träna.

Hela loppet körde vi utanför spåret. Det hade oväntat kommit ca 3 mm nysnö på natten och det gick väldigt trögt i spåret. Men under det var det stenhårt, eftersom det varvats med plus och minus dagarna innan.

Racefox-värden i olika terränger

Racefox-värden i olika terränger

57 staktag per minut
Racefox-värdena blev ganska bra. Det ska dem bli när det är kortare än ett långlopp och underlaget är bra och svängarna få.

57 blev frekvensen. Något att tänka på för mig och alla andra när det vankas tester på SkiErg. Ganska få har så högt som 57 när det ska stakas 1 timme så fort som möjligt. Nu var det i och för sig ganska lättåkt, men vissa lopp kan ju vara det. Här finns alla Racefox-värden.

Plusskidor
Skidorna var ett par Redline Plusskidor (nr 53) med TS Blå-slip som Sören Kannius hade vallat. Jag trodde inte det skulle snöa så jag tänkte att isiga spår och minus fem skulle gå bra med en varmskida. Kanske hade en kallskida varit bättre, men det är svårt att säga.

Tempen var gissningsvis minus 6 i början och gissningsvis minus 4 i slutet. Soligt och fint. Soluppgången var helt otroligt vacker. Jørgen och jag konstaterade att en vackrare syn sällan har skådats i Vasaloppsarenan. Vasaloppsstarten borde vara kl 07.00!

Jørgen Aukland och Lars Nelson efter Stafettvasan 2019

Jørgen Aukland och Lars Nelson efter Stafettvasan 2019

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

2 svar på Stafettvasan 2019 the story

  1. Petra skriver:

    Hur tycker du att Apple Watch fungerar?
    Noterar att du kör med dubbla klockor 🙂

    • Erik Wickström skriver:

      Som träningsklocka är den inte min favorit. För få knappar och för mycket touchdisplay bland annat. Men jag gillar att man kan ha den istället för en telefon för Racefox.

Kommentarer är stängda.