
Tekniklektion i Skidome med först Per Eklund och sedan Anna-Karin Lillevars, båda adepter som följer träningsprogrammen i Wickström Coaching.
Igår höll jag två lektioner i Skidome i Göteborg. Därefter utbildade jag ungdomsledarna i Hestra IF i skejt. Jag är glad att Skidome finns. Jättebra för kurser, lektioner, träning för barn etc så länge det inte är för trångt. Riktigt bra snö i år också jämfört med tidigare. Kanske inte superkul att träna långpass där i inomhusmiljö med många svängar (många göteborgare åker till Borås på vintern), men det är trots allt snö.

Madshus skiathlonsko känns bra. Jag gillar inte att staka i skejtskor, sulan blir för hård. Däremot tycker jag det går fint att skejta i kombiskor/skiathlonskor.
Däremellan tränade jag 14 min själv. Testade att staka 2 varv hyfsat snabbt med 1 min vila emellan. Båda tog 2.21 min inkl branta backen. Skidome säger att varvet är 1,2 km, vilket jag aldrig trott på. Igår gick det hyfsat fort, men jag snittade inte 30.6 km/h. Jag tänker alltid att jag ska ta med mig mitt mäthjul, men glömmer alltid. Jag skulle gissa att varvet är 900-1000 meter.
Korta stakskidor
Testade mina två par nya stakskidor från Madshus, som jag har haft ett samarbete med sedan 2013. Precis före Vasaloppet fick jag testa ett par av deras nya stakskidor, som de kallar för en hybrid. Åkte dock inte på dem i loppet och lämnade tillbaka det paret.
Skidorna har en design som skejtskidor och det står “skate” på skidorna, men de har ett spann som ska vara lämpligt för stakning. 192 cm långa, att jämföra med 205-210 cm som jag brukar åka på. Helt klart härligt i svängar med kortare skidor. Modellen är Redline och inte Propulsion.
Madshus har numer samma belag för plus och cold. Det som skiljer dessa par åt förutom varianter på spannet är stenslipen. På det ena paret är det en universell slip och på den andra en finare struktur, båda från fabriken i Norge.
Jag har tävlat på stenslipen från fabriken många gånger, även om det ofta blir från andra stenslipare. Två gånger har jag tävlat på stålsicklat (med valla). Det går att få skidor med toppglid med alla tre metoder.

Hestra IFs ungdomsträning vilar till viss del på dessa ledare, här i Skidome. Elisabeth, Joakim Albrektsson, Henrik Sjöberg (tidigare Pentonen), Lotta, Sören, Christian Bengtsson, Hans och jag. Igår gav jag dem en skejtlektion (och en kort staklektion) på nästan 4 timmar inkl filmtitt på tekniken. 1995 knep f ö Henke, Jocke och jag GM-guldet i stafett för Hestra IF i H13-14.
Håller med att ett varv är nånstans kring 1km. Skidome är en bra backup för att minimera transporttid för oss göteborgare. Kör nästan uteslutande skate och har väl toppat 50 varv nån gång, helst med spellista i lurarna och inte alltför många stakstånkare som spårar nytt i skatebädden. Blir nog nån snöförsäkring även kommande säsong, 10-kort t.ex.
Också nyfiken på anläggningen Snø i Lillestrøm utanför Oslo. Där ser det ut att bli schyst kupering.
Den norska inomhusarenan öppnar i januari 2020 enligt hemsida. Jag ska kommentera Birken i vinter. Det lär bli ett stopp där på vägen!
Hej!
Vad är skillnaden mellan de nya paren dp2 som du har fått nu och den du fick till Vasan?
Vad är specifikt med spann och hur skiljer den sig mot Fischer sprint skidan?
Om du har några tankar 🙂
Bra frågor. Men jag kommer göra dig besviken för jag känner att jag ska ta reda på mer för att uttala mig mer exakt om spannen.