Craft Ski Marathon 2021 the story

Resultat Craft Ski Marathon 2021 i Orsa. Herrar.

Resultat Craft Ski Marathon 2021 i Orsa. Herrar.

Ut på andra varvet i Craft Ski Marathon. Jag, Adam Steen och doldisen Alfred Nilsson

Ut på andra varvet i Craft Ski Marathon. Jag, Adam Steen och doldisen Alfred Nilsson

Min Hestramössa från sent 80-talet är det mest värdefulla materiella ting jag äger. Den har varit med om mycket, under nästan hela min livstid. Passar fortfarande bra. Sportjohan tror jag.

Min Hestramössa från sent 80-talet är det mest värdefulla materiella ting jag äger. Den har varit med om mycket, under nästan hela min livstid. Passar fortfarande bra. Sportjohan tror jag.

Martin Holmstrand, tävlingsledare för Craft Ski Mrarathon.

Martin Holmstrand, tävlingsledare för Craft Ski Mrarathon.

Resultat Craft Ski Marathon finns här. Jag blev 5:a, 2,3 s efter segrande Bob Impola som vann på 2:00:42.

Efter ett fint träningsår med personbästa på det mesta och en volymökning på 45 procent (311 till 453 timmar) hade jag höga förväntningar inför Craft Ski Marathon.

Seedningslopp i januari brukar inte vara min grej, men förutom en krånglade rygg efter träningsracet på nyårsafton (som gjort att det blivit mer skejt på sistone) så har allt känts jättebra på slutet.

Inför start i Craft Ski Marathon i Orsa Grönklitt

Inför start i Craft Ski Marathon i Orsa Grönklitt

Lugn helg
Nytt för mig den här helgen var att dagarna innan inte var fullproppade, utan innehöll en del träning, som funkar fint som återhämtning. Jag kunde också sova ganska länge.

  • På torsdagen körde jag efter ankomst till Orsa 2 h stakning med ett gäng intervaller på slutet.
  • Fredagen filmade jag med Jojje för Wickström Coaching större delen av dagen, träffade Wickström Coaching-adepter och spelade sedan in en podcast för Visma Ski Classics på eftermiddagen. Men jag hann utan problem ut på 2 h skejt på kvällen.
  • På lördagen träffade jag Wickström Coaching-adepter, höll i en lektion, testade skidor, skrev en artikel för Visma Ski Classics och körde “Förberedelsepasset” som även adepterna har i sina program.

Vanligtvis brukar dagarna brukar vara rejält maxade när jag är i norr i januari. Ibland kan jag vara instruktör 6 timmar och sitta lika många timmar framför datorn dagen före ett lopp, för att sedan sova färre timmar än så.

Det var ovant och troligtvis prestationsförbättrande att fokusera mer på sin egen åkning, även om jag lite grann saknade att vara fullt igång och hjälpa andra med sin skidåkning.

Skidtester före start. Jag glidtestade ihop med Henrik Litzell och Kristian Olofsson

Skidtester före start. Jag glidtestade ihop med Henrik Litzell och Kristian Olofsson

Seedad 29:a
Jag hade nummer 29 och med fem i varje rad fick jag starta i sjunde led (även några damer före). Snål seedning från kompisen Holmis, men jag brydde mig inte om att tjata till mig något annat. Jag misstänkte ändå att första varvet skulle gå långsamt pga nattens snöfall.

Banan var 2*21 km. Isbjörnbacken i början och en ganska rejäl backe på slutet med bl a elitmilen baklänges och baksidan av isbjörnsbacken på elljusspåret. I övrigt i princip platt som en pannkaka. Bl a vägspåren, Stormon runt och Kallbolsrundan.

Starten gick bra och jag låg ca på plats 20 in i isbjörnsbacken efter en knapp kilometer. Sedan avancerade jag upp till ca plats 10-15 och där låg jag typ hela första varvet.

Skidstadion i Orsa Grönklitt

Skidstadion i Orsa Grönklitt

Lugnt förstavarv
Jag hade tyvärr glömt min klocka på laddning i Borås, så jag hade ingen koll på pulsen, men första varvet kändes riktigt långsamt även om snittfarten nog var helt okej. Det hade slutat snöa, men det var löst i spåren och det var trögt där framme.

Mikael Sandgren och Jonathan Hedbys gjorde ett kortare försök att gå loss och Niklas Hägglund i grön dräkt (tror jag det var, ej säker) var loss ca 5 km typ 30 s före men ingen tog det på riktigt allvar.

Tom Fahlén solo ca en halvmil
In i storbacken på första varvet efter knappt 2 mil var det föga förvånande nästan hela det 50 personer stora startfältet med. Lika väntat sprack det där.

Adam Steen (6:a), jag och segraren Bob Impola som kör på skidor från Kästle.

Adam Steen (6:a), jag och segraren Bob Impola som kör på skidor från Kästle.

Tom Fahlén kom loss och bakom honom bildades en grupp på sju personer med Bob Impola, Alfred Nilsson, Konrad Mattsson Myhr, jag, Adam Steen, Robert Eriksson och Nils Augustsson. Vi fick till ett fint lagtempo på vägspåret en kort stund där jag och Bob Impola drog hårdast. Så Tom blev snabbt infångad.

Sedan fortsatte Bob och jag att dra hårt, men de andra var inte lika villiga. Jag fortsatte att ta tuffa förningar men ingen riktigt fart från de andra. Runt Stormon släppte de till och med iväg mig så jag hade en ledning med typ 30 meter. Men jag väntade in klungan. Jag kände mig i pangslag (fantastisk känsla), men jag insåg det orimliga i att köra solo 15 km på en flack bana.

Både solen och Wickström Coaching-jackan från Trimtex värmde efter loppet

Både solen och Wickström Coaching-jackan från Trimtex värmde efter loppet

Jag hade ju velat ha med mig någon och frågade Bob varför han inte hakade på. Han sade att han var för trött. Jag tror faktiskt inte de andra maskade i klungan utan flera var nog hyfsat trötta.

Adam Steen, som inför loppet hade 9-1 i möten på mig i seedningslopp (men 1-9 i Vasaloppet) beskrev det så här på sin blogg:

Jag fick ligga på tokrött i många kilometrar när vi i klungan bakom försökte åka ikapp honom, ute på vägarna kom vi ikapp, men det kördes fortfarande väldigt hårt perioder […] Men på något vänster trixade jag mig med som siste man i den 7-9 man stora tätklungan kilometer efter kilometer. Bob Impola och Erik Wickström var de mest dragvilliga och starkaste på andra varvet, av det jag såg där bak i kön. Erik var faktiskt sjukt stark och oerhört jobbig att ha med i en klunga, det då han hela tiden ville köra hårt, medan jag själv låg på repet.

Avvaktande
Men sedan blev det liksom aldrig någon riktig körning på myrarna och efter ett tag gav jag lite grann upp försöken att spräcka klungan utan väntade istället in sista backen.

Jag gick in i backen som sexa. Min tanke var att köra hårt där och med lite tur bara ha med mig Tom och Bob på toppen av backen för att sedan kämpa om pallen.

Adam Steen och Göteborgs stjärnskott Samuel Hahnsson

Adam Steen och Göteborgs stjärnskott Samuel Hahnsson

Vanligtvis är det alltid någon som kör stenhårt redan i roten i ett liknande scenario med lugn åkning under lång tid innan en backe. Därför tänkte jag bara försöka hänga med i början och sedan trycka. Men det blev aningen avvaktande och det är lite svårt att komma fram med begränsat stavfäste och bara två spår i bredd. Dessutom var de andra starka.

In i sista branta delen på elljusspåret körde jag starkt och låg typ trea men det blev lite avvaktande på toppen och de som hade varit aningen avhängda försvann inte riktigt.

Supernöjd
Efter långa nedförsbacken på elljusspåret kommer några småknixar och där krävs spintkvaliteter jag inte har. Tyvärr gled jag in mot stadion som fyra med en liten lucka till trean. Sedan kom ytterligare en förbi och jag spurtade in som femma.

Med tanke på hur det kändes så tror jag pallen hade varit inom räckhåll om flera i klungan hade velat köra hårt under längre tid. Men självklart är jag oerhört nöjd med att bli femma i detta lopp. Ett av mina bästa seedningslopp någonsin. I Moraloppet förra året i januari blev jag f ö 15:e man och sex av de framför mig där slog jag i söndags.

Äntligen ett skidlopp där jag känner mig i form och inte får slita för att precis orka att hänga med i klungan. Både upplevelsen av loppet och resultatlistan spelar ju in i hur man utvärderar en prestation.

Henrik Litzell gjorde ett fint lopp och blev 27:a

Henrik Litzell gjorde ett fint lopp och blev 27:a

Tack till Craft Ski Marathon för en bra tävling och tack till Henrik Litzell som vallade skidorna.

Tack också till alla medtävlanden. Kul att se gamla ansikten och roligt att hälsa på några nya!

Paraffin: Swix HFBW 7
Pulver: Swix FC7X
Topping: HVC 2.0 Cold
Struktur: TS blå
Rill: 2 mm Red Creek bak
Skidor: Madshus Redline klassisk stakvariant (nummer 53).
Glid: Bra. Ungefär som de andra i klungan.
Väder: Ca -5 grader och sol. Snöfall under natten. Gott om snö och minusgrader under ganska lång period före loppet.
Spåren: Ganska lösa.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

2 svar på Craft Ski Marathon 2021 the story

  1. Anton Persson skriver:

    Den viktigaste frågan: Hur gick Bobs Kästle??

Kommentarer är stängda.