Billingens långlopp 2021 the story

Billingens långlopp 2021 resultat

Billingens långlopp 2021 resultat

Jonatan Steen (som var väldigt nöjd med att nå målet före mig), jag och segraren Marcus Johansson efter Billingens långlopp 2021

Jonatan Steen (som var väldigt nöjd med att nå målet före mig), jag och segraren Marcus Johansson efter Billingens långlopp 2021

Sånt här gillar jag. En chatgrupp där de trodde jag hade brutit staven. Då vet man att man inte åker fort.

Sånt här gillar jag. En chatgrupp där de trodde jag hade brutit staven. Då vet man att man inte åker fort.

Martin Holmstrand. Inte tävlingsledare i Billingens långlopp, men typ.

Martin Holmstrand. Inte tävlingsledare i Billingens långlopp, men typ.

Resultat Billingens långlopp 2021 finns här. Jag blev 30:e man, 6.01 min efter Marcus Johansson som vann på 1:40:04.

Andra halvan av januari och första halvan av februari är min absoluta högsäsong. Det är inte bara lektioner och kurser utan det brukar bli att allt möjligt kommer på samma gång, som konsultuppdrag, skrivjobb etc. Jag jobbar mycket, sover lite och tränar inte speciellt många pass själv utan får förlita mig på timmarna på skidorna som instruktör.

Så även detta år. Jag har tävlat med dessa förutsättningar förr. Jag har också tävlat med dessa förutsättningar och dessutom med tröga skidor flera gånger. Vanligtvis kommunicerar jag inte det utåt, men jag tycker det hör till ämnet att nämna att skidorna var minst sagt inte direkt spjut i söndags.

Claes Steimert, Johan Kanto och Samuel Hahnsson slog alla mig för första gången i Billingens långlopp

Claes Steimert, Johan Kanto och Samuel Hahnsson slog alla mig för första gången i Billingens långlopp

Typ samma startfält som i Craft
Men ändå. 30:e man!!! Jag kan ha missat någon, men när jag räknade så har 15 av de framför mig aldrig slagit mig på skidor. I Craft Ski Marathon för fyra veckor sedan var jag tongivande i tätklungan på sju personer och blev till slut femma, efter att kanske ha varit den som drog mest och hårdast. Eller i alla fall bland dem som drog mest och hårdast.

Nu var det med undantag från Marcus Johansson i princip samma tätklunga. Med en frånvarande Bob Impola siktade jag på pallen. Inte minst med tanke på att jag en vecka efter Craft hade varit den som höll fart i en träningstävling med Markus Jönsson och Samuel Hahnsson. De blev 7:a och 8:a i söndags.

Efter Billingens långlopp i Hestra IF-kläder. Foto: Lotta Stigsdotter

Efter Billingens långlopp i Hestra IF-kläder. Foto: Lotta Stigsdotter

Sjuk?
Senaste fyra veckorna har jag nästan inte kört några egna träningspass, men det har ändå känts bra när jag har åkt. Vanligtvis vet jag varför jag gör ett mindre bra resultat, men denna gång är jag förvånad. Det känns ovant.

Kanske har jag varit sjuk utan att märka det. De övriga i familjen har varit sjuka och jag har vabbat en del.

Hög nivå bland elitmotionärerna
Men det är en annan del jag också vill lyfta. Jag imponeras av hur bra elitmotionärerna har blivit. Många tränar mycket, kanske extra mycket ett pandemiår som detta. 6 min efter som jag var är ändå inte jättemycket, även om det var en hyfsat flack och snabb bana. Krång Mikael Sandgren, som också hade tröga skidor, blev 39:a. Vi är normalt sett ungefär lika bra.

Rickard Bergengren, som varit topp 100 i Vasan två år i rad, blev 70:e man. Det ska dock sägas att Rickards flytt till Skåne – i kombination med att han byggt en padelbana på slottet och anlitat en spansk padeltränare – inte påverkat skidsatsningen i optimal riktning. Inte heller hans projekt i att ta flygcert och hans talrika jakttimmar. Hur som helst superkul att Rickard är tillbaks i skidspåret! Han är saknad bland Borås skidåkare.

Simon Nilsson, adept i Wickström Coaching, stod redan med jackan på när jag kom i mål

Simon Nilsson, adept i Wickström Coaching, stod redan med jackan på när jag kom i mål

Bland starka insatser bland de som slog mig vill jag bland annat lyfta mina skidkompisar Simon Grenlöv och Johan Kanto. Riktigt kul! Och så fick jag äntligen stryk av en adept. När Wickström Coaching-adepten Simon Nilssons rygg gled iväg gjorde jag allt för att hänga med. Men när jag inte orkade det blev jag ändå ganska glad. Efter över ett decennium som skidcoach är det första gången en adept slår mig på ett långlopp. Glädjande!

Bra start – sedan rullgardin
Loppet då? Jo. Det var sex spår i bredd och med nummer 5 stod jag därmed i första raden. Jag fick en bra start. Lustigt nog får jag ofta det, trots att jag är osnabb. Efter bara några hundra meter tog jag ryggen på Marcus Johansson, eftersom jag misstänkte att han skulle rycka tidigt i loppet och köra solo. Det lyckades han dock inte med, troligtvis på att hans konkurrenter hade bättre surf.

Jag låg i Marcus rygg som 2:a med övriga klungan efter i knappt 4 km, sedan testade jag att byta spår i en nedförsbacke och då kom typ 5-10 pers och gled om. I följande uppförsbacke var det som att all energi rann ur mig. Konstig känsla. Några kilometer senare hade både en förstaklunga med sju personer och en andraklunga med sex personer gått iväg.

Billingens långlopp 2021 karta

Billingens långlopp 2021 karta

Tredjeklungan
Mikael Sandgren och jag hamnade som en duo därefter. Trist att köra i tre mil med bara en annan åkare om en 14:e-plats tänkte jag. Men det blev ju betydligt värre. Strax därefter kom en buss med typ 20 åkare.

Denna tredjeklunga höll ihop till ca 1 mil kvar då Dan Moberg drog isär den och jag hamnade till slut i bakvagnen av den på en 30:e-plats.

Det var inte bara att jag gled med och var omotiverad i tredjeklungan. Jag gav allt. Min puls var hög och jag gjorde det jag kunde. Jag rejsade hela vägen. Det var bara sista 2 km jag slog av lite på takten, eftersom jag då låg själv och började få lite ont i en hand/handled (det har gått över nu). Men det förändrade inte min placering. Kanske hade jag kunnat åka 20 s fortare, inte mer.

Billingens långlopp 2021 banprofil

Billingens långlopp 2021 banprofil

Bra arrangemang
Efter loppet tog jag två träningsfria dagar i rad. Inte likt mig som tränat varje dag jag varit frisk sedan maj 2019, men jag ville vara säker på att jag inte var sjuk. Dessutom har jag återigen fått känningar i min nacke som hindrade mig att köra både KM för Wickström Coaching och DM i skejt helgen 23-24 jan. Den är dock bättre idag torsdag.

Sammanfattningsvis så var detta inget höjdarlopp, men jag hoppas komma tillbaka till Vasaloppet. Bra kört alla! Det var 29 åkare som var bättre än mig i söndags. Nivån på siktet under eliten har höjts enligt mig. Arrangemanget i Skövde var toppenbra. Det var faktiskt första gången jag åkte det långloppet. Jag körde med Salomons slangbälte med Umara-sportdryck och det funkade kanon.

Data från Polar Vantage V
Sträcka: 39,57 km (5,5 varv på 7,5 km)
Tid: 1:46:19
Snittfart: 22,3 km/h
Höjdmeter upp/ner: 450/445 meter
Handledspuls, så inget relevant värde där.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i tävling (sedan juli 2012), Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Billingens långlopp 2021 the story

  1. Niklas Solsjö skriver:

    Kul att du var nöjd med arrangemanget😃
    Mvh
    Stadionchefen 🙂

Kommentarer är stängda.