Skogsloppet 2021 the story

Martin Isenwald och jag på Nordtorp

Martin Isenwald och jag på Nordtorp

Löpmängd i kilometer vecka för vecka sedan oktober 2020

Löpmängd i kilometer vecka för vecka sedan oktober 2020

Jag vs Johan Högstrand. Högstrand sprang ganska linjärt fortare än mig första 4 km. Sedan sprang jag lite snabbare än honom sista kilometern, dock ej i uppförsbacken på elljusspåret.

Johan Högstrand sprang ganska linjärt fortare än mig första 4 km. Sedan sprang jag lite snabbare än honom sista kilometern, dock ej i branta uppförsbacken på elljusspåret. Det verkar också som min långspurt svagt utför på asfalt var ganska snabb.

Pulskurva och höjdkurva Skogsloppet

Pulskurva och höjdkurva Skogsloppet

Resultat Skogsloppet uppdateras löpande här. Sista dag att springa är 30 april. I skrivande stund ligger jag 2:a på tiden 18.52 min (snittfart 3.39 min/km), vilket är 25 s efter Johan Högstrand.

I höstas höll jag uppe löpningen bra. 3-4 mil i veckan många av veckorna i oktober, november och december. Formen var också bra. Jag kutade ofta på i hyfsat fart med barnvagnen, bland runt Pickesjön på grusvägarna där hemifrån.

Post Skogsloppet i Kretsloppscupen

Post Skogsloppet i Kretsloppscupen

Efter årsskiftet tappade jag tyvärr löpningen lite grann och har istället ganska ofta legat på 0,5-2 mil i veckan (mestadels med barnvagn), med undantag från en uppryckning sista två veckorna.

Detta kryddat med årets första intervallpass på löpning först i förrgår gjorde att jag inte ha skyhögt ställda förväntningar inför dagens Skogsloppet. Men som vanligt när det blir race taggar jag till ordentligt.

Första delen i Kretsloppscupen
Skogsloppet är första deltävlingen i den nyinstiftade Kretsloppscupen. Jag jobbar med Kretsloppet och har varit högst delaktig i utformningen av Kretsloppscupen, där det ingår ett lopp per månad mellan april och oktober.

Sträckan för Skogsloppet var Nordtorps gula 5,2 km-spår, där jag bl a sprang 90 km i somras då jag gjorde alla loppen i Hemmavasan. Lite asfalt i början och slutet, annars en blandning av stig, elljusspår, grusväg och skogsbilväg. Hyfsat flackt med en stifa på ca 10.

Martin Isenwald

Martin Isenwald

Bra uppvärmning
Min gamla skidkompis Martin Isenwald har kommit igång fint med löpningen igen efter en gäng år av multisportande och på senare tid MTB och landsväg (bl a 4:a på veteran-SM i Båstad).

Vi hade bestämt träff på Nordtorp idag och värmde upp ihop. Ofta slarvar jag med uppvärmningen, men nu sprang vi 18 min plus lite tänjövningar och ruscher, så det var bra. Martin gjorde ett fint lopp och kutade in på 19.57 min.

Kamp mot Böhm
Jag själv tyckte att jag sprang riktigt bra. Ganska snabbt var jag uppe i 170 i puls och så låg jag där och matade i terrängen. Mina ledord var att aldrig stanna upp, utan istället “mosa” mig igenom svängar och tekniska passager. Det var något jag lärde mig när jag körde långloppscupen i MTB sommaren 2012.

Det är lite svårt att förklara, men på lugna pass brukar jag anpassa hastigheten efter terrängen med mikropauser vid svängar samt när man ska ta sig över spångar, rötter, naturliga hopp, stenar, hoppa över bäckar etc. Idag hade jag fullt fokus på att aldrig bromsa för att slippa accelerationer.

Jag hade skärmen för fart första 600 m för att pejsa mig lite grann. Sedan kollade jag enbart puls fram till 500 m kvar och insåg då att jag skulle ha chans att slå min kompis Jakob Böhm, som visste att jag skulle springa idag och ringde typ 1 min efter målgång.

Det blev en hejdlös långspurt på främst lätt utför på asfalt och jag lyckades till slut bli 5 s före Böhm. Han gjorde nyligen låga 32 min på milen. Jag såg inte riktigt det komma att jag skulle slå honom.

Jag var 6 s snabbare än Johan Högstrand sista 400 m kunde jag se i jämförelsen på Strava. Tyvärr lyckades Böhm inte få in tiden på Strava.

Nu ska jag ta det lugnt med löpningen ett tag och sedan sakta bygga upp mig för att försöka undvika skador. Det kändes lite väl tidigt med en urblåsning nu och därför hade jag ett par skor med mycket dämpning, trailskorna Hoka One One Speedgoat 3.

Data enligt Polar Vantage V
Distans: 5,17 km
Tid: 18.52 min
Snittfart: 3.39 min/km
Snittkadens: 180 steg/min
Totalstigning: 35 meter (Strava säger 53 meter när man lägger in TCX-filen där)
Totaldrop: 35 meter
Snittpuls: 168 (89 procent)
Maxpuls: 188 (100 procent, jag tror kanske att det kan stämma även om pulsmätningen alltid är svajig för mig när den går över 175, men 182 var den nog i alla fall)

Länk till passet inkl lite före och efter mål på Polar och Strava.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i tävling (sedan juli 2012) och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.