Uppdatering Jubileumsvasan

Träningspass på Borås skidstadion inför Jubileumsvasan efter en skidkurs.

Träningspass på Borås skidstadion inför Jubileumsvasan efter en skidkurs.

Jag hade inte räknat med det enorma intresset jag upplevt kring detta historiska lopp mellan Sälen och Mora. Stort tack för ert engagemang.

Bland medier har jag varit med på Rapport i SVT, Efter fem i TV4 samt på P4 Sjuhärad och Radio Sweden. Och det ”alla” vill prata om när de ser mig i skidsammanhang är Jubileumsvasan.

Mina förberedelser utrustningsmässigt och träningsmässigt har varit minimala och ångesten är minst sagt påtaglig.

Många frågar mig om jag går för seger och svaret är nej, även om jag troligtvis hade varit en given topp 10-åkare om vi i startfältet hade tävlat på vanliga skidor. Det finns flera deltagare som är bättre, som har tränat mer, har bättre utrustning och har allmänt bättre förberedelser. Så målet är målet. Men väl på startlinjen kommer jag troligtvis att ge allt efter mina egna förutsättningar.

Läget just nu:

 • SKIDOR: Har ett par 100 år gamla skidor på 270 cm med en tåjärnsbindning som fungerar hyfsat, men hälen är lite för mycket vinklad inåt.
 • STAVAR: Hade ett par 160 cm bambustavar, men bröt den ena. Har inga nu. Är desperat. Har något ett par är jag evigt tacksam. Jag hade 20 mm bambu, men tydligen kan man även ha 16 mm. Vad som helst är bättre än inget.
 • SKOR: De gamla loppisskorna gick sönder, så jag köpte ett par nyproducerade näbbskor från Kero. Jag har inte berättat för Ida vad de kostade.
 • VALLNING: Har testat att tjära (kladdigt i både garaget och bilen). Det sägs att man kan och får burkvalla hela skidan och lägga dagsaktuell valla i fästzonen. Jag borde testa det.
 • BYXOR: Mamma har sytt ett par knälånga brallor med hängslen som känns bra.
 • MÖSSA: En sjömarksbo har sytt en svart ullmössa som jag trivs med.
 • TRÖJA: Jag har skjorta och undertröja i bomull från Floby överskottslager. Funderar på någon under i ull.
 • HANDSKAR. Har inga. Några idéer?
 • VÄTSKA. Pappa ska stå på några ställen och Vasaloppet har tre kontroller. Men hur bär jag med mig egen vätska? Läderväska? Fickplunta? Alla som ger mig vätska och energi längs vägen kommer till himmelen.
 • TRÄNING: 7 st träningspass på träskidorna, det längsta 1 timme. Snittfart mellan 8 och 12 km/h med ganska hög puls, mestadels konstsnö. I övrigt i helt okej form.
 • BOENDE: Ej bokat något.

Även om jag själv inte lagt min själ i detta projekt (förutom på sistone då jag jobbar på högvarv för att hitta utrustning) ser jag verkligen fram emot att vara en av de 139 historiska deltagarna. En ära. Och jag tycker det är fantastiskt hur många ni är som hjälper till och vill att jag ska få en bra upplevelse i loppet. Stort tack för det!

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

6 svar på Uppdatering Jubileumsvasan

 1. Emil skriver:

  Lovikavantar såklart 👍

 2. Richard Lindberg skriver:

  Hej Erik. PÅ I22 i Kiruna så körde vi den kallaste gröna (swix) vallan under träskidorna om det blev klabbföre så fick man glid och det fastnade inte snö och is under. Gnuggade alltså det under hela skidan. Fästvalla med rätt temp har jag aldrig kört med under träskidor. Jag gnuggade grön under hela skidan för att få bättre glid.
  I Reglementet står det stearin, men det har jag ej testat, men riktig kallvalla tyckte jag vart ok. Körde detta de år jag utbildade soldater i Norr.
  Tjära gör ju bara att skidorna ej suger upp vatten, men det tar bort allt glid som finns. så tjärade bara inför vintersäsongen och ev inför nån vinterövning ute i fält. men ej om man skulle tävla på dem 🙂

 3. Kristina Berggren skriver:

  Hej Erik.
  Jag skulle testa stearin på glidytorna.
  Jag pratade med en jubileumsåkare som tränade i Orsa-Grönklitt förra veckan. Han använde stearin, från ljusstumpar, över glidytan, eller fjällräven impregneringsvax.
  Man borde ju kunna rilla i detta också, om det är tillåtet….?

  Stort Lycka till!

Kommentarer är stängda.