Lagom Konditions 20 budord

Niklas Bergh och jag på rullskidor i Stockholm nära Slussen på Södermalm

Niklas Bergh och jag på rullskidor i Stockholm nära Slussen på Södermalm

De fyra senaste avsnitten av Lagom Kondition har sett ut så här:

  • 210: Racereport Wings for Life. Niklas (sprang i Hagaparken) och Erik (sprang vid Byttorpssjön) berättar om sina springningar.
  • 211: Yoga för löpare (och längdskidåkare) med Cecilia Gustafsson och Peppe Lindholm. Vi pratar med yogaexperter och försöker förstå hur det ska gynna motionärer inom löpning och skidåkning.
  • 212: Lagom Konditions 20 budord. Se nedan. Vi utvecklar dem i podden.
  • 213: Anna Ståhlkloo – Det är aldrig försent att bli ultralöpare. Vi intervjuar Anna Ståhlkloo som efter att fyllt 40 år och fött tre barn blev Ultralöpare. Nu är hon i sitt livs form och blev 6:a i senaste Ultravasan 90. I sommar väntar UTMB.

De 20 budorden

1 Stakskjut heter det. Stakskjut är växeln vissa märkligt nog kallar för “stakning med frånskjut”. Verbet blir således i infinitivform “att stakskjuta”.
2 Använd gärna vätskeryggsäck, men erkänn i så fall att det är din snuttefilt. Andra typer av vätskesystem är nästan alltid bättre så länge du inte behöver bära med dig kläder.
3 En dubbelhawaii ska förtjänas. Det som gäller är träningspass på minst 4 timmar eller lopp på minst 2 timmar. Eller 8 timmars vandring. Ett tips för att få de två pizzorna att smaka bättre är att vänta ett par timmar mellan avslutad aktivitet och matintag.
4 Hastighet på skidor och rullskidor anges i km/h och inte min/km. Någon måste programmera om Strava, som har rört ihop enheterna.
5 Det är inte alltid spykrav vid intervallträning. Du får lov att träna intervaller utan att köra allt vad du orkar, det ger träningseffekt även strax under max.
6 Var nöjd med den träning du fick till. Det finns ingen anledning åt att lägga energi på träning osm inte blev av. Livet är som det är och prioriteringar blir som dom blir. “Men det gör inget” är en bra fas att ha till hands när du inte tränat på en vecka. Nya tag nästa vecka.
7 Ett lopp räcker för att kalla det en karriär. Det är helt okej att slänga sig med termer som “…under min marathonkarriär…” även om du bara sprungit ett enda 42 km-lopp. Det kan du gott göra.
8 Kupering anges i stifa. För att beskriva hur backig en bana är använder du måttet stifa, som är antal höjdmeter dividerat med antalet kilometer. Exempelvis är Vasaloppets stifa ca 9,3.
9 Är det något vi vill så är det att rullskidåkare ska känna motstånd här i livet. På rullskidor finns olika motstånd, där 2 är det vanligaste. Oavsett nivå bör de flesta av dina träningspass gå på 3:or eller 4:or.
10 Spring i skogen, persa på asfalt. I skogen får den den roliga, skonsamma och stärkande löpning. Men att springa fort på stadslopp är svårslaget.
11 Slipa inte stavspetsarna efter vartannat pass. Gör det istället efter varje pass. Vassa stavspetsar vid rullskidåkning gör livet bättre.
12 Ha inte tidsmål i Vasaloppet. Isiga spår och medvind kan gå flera timmar fortare än snöstorm och motvind. Om du ska ha ett prestationsmål kan du använda dig av placeringsmål eller att nå ett visst startled.
13 Älska Hedlund, Silfvercrona, Frisk, Sandelin och Holtz så som dig själv. Våra karaktärer beskriver en viss typ av motionärer. Alla är olika och vi gillar alla lika mycket, även mellannivåschefter med leasing-Audi.
14 Stolsvärme är en godkänd uppvärmning. Om du är sen till en lopp kan du värma upp genom att sätta på bilens stolsvärme.
15 Slakmotans motsvarighet heter mälut och dess adjektiv heter medörs. T ex “Jag körde bra i mälutet strax före Eldris” samt “Jag tycker det är svårt att få till staktekniken när det går medförs”.
16 Följ gärna eliten men kopiera inte deras träning i miniformat. Om du tränar 3 pass i veckan bör en ganska liten andel av passen vara lugna.
17 Försök nå stakmaskinens nirvana. Förhållandet med en stakmaskin tenderar att gå från hat till hat-kärlekt till kärlek. Lycka till på färden till nirvana.
18 Missa inte ostbågens dag. 5 mars är inte bara Eriks son födelsedag och ett intermittent datum för Vasaloppet, det är också då ostbågen, Niklas favoritsnack, ska firas.
19 Lita lika mycket på din handledspuls som på ditt horoskop. Använd pulsbälte om du vill veta din hjärtfrekvens.
20 Hitta din inre man, eller kvinna. Forskning visar att män tenderar att gå ut för hårt och kvinnor tenderar att underskatta sin förmåga. Vi kan lära av varandra.
Bubblare Skejta gärna och ofta, men inte i februari om du ska åka Vasaloppet. Skejt är en fantastisk träningsform, men siktar du på stordåd i Vasaloppet gör du klokt i att hålla dig till klassisk åkning sista månaden inför loppet.
Fundera redan nu på vilket rum som kommer att bli ditt laddrum. Så tidigt som 2017 lanserade Lagom Kondition teorin om att snart kommer alla att ha ett rum i sin bostad som enbart är till för att ladda olika enheter. Snart är det verklighet.
Ha som mål att springa två mil utan att det är en stor grej. En fin målbild för en motionär.
Blanda starkt. Sportdryck bör alltid blandas starkare än vad som står på paketet.
Träna grennära inför lopp. Träna gärna varierat sett på årsbasis, men bli mer och mer specifik både sett till träningsform och intensitet när ditt huvudmål närmar sig.
Knyckla nummerlappen. En nummerlapp som först skrynklats ihop ger mindre luftmotstånd.

Tack till avsnittens sponsorer:

Följ Lagom Kondition

Facebook
Instagram
Pod på Apple Podcasts
Pod på Spotify
Lagom pods hemsida
Lagom pods patreonsida

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.