Sjömarkens 14 km-spår som “lopp”

Stark laguppställning på Idrottsgården i Sjömarken

Stark laguppställning på Idrottsgården i Sjömarken

Gänget som startade lite tidigare samt senare.

Gänget som startade lite tidigare samt senare.

Sjömarkenrundan. Ett av världens mest prestigefyllda segement på Strava

Sjömarkenrundan. Ett av världens mest prestigefyllda segement på Strava

Igår var vi ett gäng löpare som sprang Sjömarkens 14 km-spår. Några rejsade, några joggade och några sprang 5 km-spåret.

Jag sprang i princip det jag hade. Om det varit ett vanligt lopp kanske jag hade chansat mer utför samt plockat ut det allra sista. Men jag tror inte jag hade kunnat springa en minut snabbare. Spåret är ganska kuperat med en stifa på 22,3 (höjdmeter per kilometer).

Niklas Gunnarsson har blivit riktigt bra i löpning

Niklas Gunnarsson har blivit riktigt bra i löpning

En som däremot hade kunnat göra det var Niklas Gunnarsson. Han är född 1987 och började springa för några år sedan utan konditionsidrottsbakgrund. Förra året var han lite skadad och sprang bara lugna pass, ca 10 mil i veckan, hela våren och sommaren. Sedan sprang han några intervallpass på hösten och klippte Kretsloppet 10 km på 33.51 min (jag hade 34.14 min). Inte supersnabb bana det året.

I år har han utvecklats rejält och gjort flera fina resultat.

Jag tog tät
Med tanke på att Niklas inte sprungit Sjömarkens spår tidigare sprang han avvaktande. Jag tog täten i början, men John Kumlin var otroligt mycket bättre än mig när det blev stökig stig, framförallt nedför.

Jag tycker jag är hyfsad i terrängen, men upplever att jag tappat lite senaste åren när det går riktigt fort med mycket rötter, kanske delvis pga feghet.

John och Niklas hade en lucka på 5-10 s på mig vid de tekniska delarna, men jag kom ikapp efter knappt 7 km på en grusväg och John släppte direkt (han hade lite problem med utslag som nog påverkade lite grann). John blev sedan 43 sekunder efter mig i mål.

Niklas hade mer att ge
Sedan drog jag runt Niklas hela återstående delen av rundan. Vi trivdes båda med att jag valde tempo. Andra halvan är lite mindre teknisk och jag tyckte jag sprang bra. Jag låg på fint och höll mig hyfsat högt i puls med ofta 160-162 när jag inte var teknisk begränsad (tror den visade lite för lågt i perioder).

Medan jag låg nära max satt Niklas i baksätet och pratade nästan oberörd. Eventuellt hade han även en cigg i mungipan.

Vid “röde gran” uppe i Hulebo, med drygt 1,5 km sade jag att nu får du springa. Innan dess ville han inte dra på. Dels pga av ett långvarigt sjukdomsuppehåll (första hårda passet på typ 4 veckor), dels för att han var rädd för att inte se markeringarna och springa fel.

På 1,5 km utför på stig drog han ifrån mig med 36 sekunder, inklusive en liten felspringning. Jag tappade även 25 sekunder på John Kumlin på den sträckan.

Kan verkligen rekommendera funktionen “compare efforts” i Strava. Kul och lärorikt.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.