Bandsjörullen 2022 the story

Resultat Bandsjörullen 2022. Detta är 46 km. Det fanns också en klass på 23 km.

Resultat Bandsjörullen 2022. Detta är 46 km. Det fanns också en klass på 23 km.

Hugo Hilmersson tvåa och Kristian Furuskog trea i första upplagan av Bandsjörullen utanför Klippan i Skåne.

Hugo Hilmersson tvåa och Kristian Furuskog trea i första upplagan av Bandsjörullen utanför Klippan i Skåne.

Slangbälten är tacksamt. Demokratiskt. Behovet av service blir lägre.

Slangbälten är tacksamt. Demokratiskt. Behovet av service blir lägre.

Jag var sen till start så det fick Lagomuppvärmningen, alltså stolsvärmen i bilen.Jag hann i alla fall med att åka rullskidor i 8 minuter före start.

Jag var sen så det fick Lagomuppvärmningen, alltså stolsvärmen i bilen. Jag hann i alla fall med att åka rullskidor i 8 minuter före start.

Skönt med bad i Bandsjön efter målgång. 5 juni är kanske min senaste badpremiär någonsin.

Skönt med bad i Bandsjön efter målgång. 5 juni är kanske min senaste badpremiär någonsin.

Resultat Bandsjörullen 2022 finns här. Jag lyckades bli först i mål på tiden 1:48:01, vilket var 1,22 min före tvåan Hugo Hilmersson.

För ett par månader sedan fick jag höra talas om ett nytt rullskidlopp. Bandsjörullen utanför Klippan arrangerat av IF Ski Team Skåne.

Vi skulle vara nere i Skåne (Vejbystrand) den helgen och det passade bra familjemässigt för mig att åka ett lopp den dagen så det var inte mycket att tveka på. Efter flera år med ljummet intresse för mig att åka rullskidlopp fick jag tillbaka suget förra året då jag återigen åkte flera tävlingar. Även i år kommer det att blir 3-4 lopp på hjul.

Lennart "Klingan" Klingberg. Projektledare för rullskidloppet Båstad-Mölle.

Lennart “Klingan” Klingberg. Projektledare för rullskidloppet Båstad-Mölle.

Tryckte till tidigt
Det blev ganska avvaktande åkning i starten, så jag själv drog på med en rökare efter bara någon kilometer, men ingen ville riktigt följa upp det. Så det lugnade sig igen.

Sedan efter några kilometer gjorde jag en ny förning där jag körde typ allt vad jag orkade, denna gång kanske en kilometer, alltså ganska långt. Då splittrades äntligen klungan och vi blev fyra personer redan efter 5 km. Perfekt. Jag ville inte bli själv, men jag ville ha en lite mindre klunga för högsta möjliga fart. Storklunga där många är på olika nivåer brukar inte vara optimalt för hög farthållning i rullskidlopp.

När banans stora backe (2 varv på 23 km) kom någon kilometer senare flög Sebastian Backlund av, så kvar blev Kristian Furuskog, Hugo Hilmersson och jag.

Bra lagtempokörning
Sedan körde vi ett riktigt fint lagtempo i ca 15 km där vi alla drog både ungefär lika mycket och lika hårt. Farten var bra. Kul körning!

I slutet av första varvet började jag känna att Kristian inte var så stark längre, framförallt uppför. Och jag började ta längre och hårdare förningar än Hugo också, men där var jag lite orolig att han ändå hade krafter.

Rullskid-Patrik är alltid först med det senaste

Rullskid-Patrik är alltid först med det senaste

Gick enligt plan
Tankarna gick nu att Kristian skulle släppa i den stora uppförsbacken efter drygt 5 km och att jag sedan på något sett skulle bli av med Hugo vid ett senare tillfälle före spurten. För en spurt på rullskidor vinner jag sällan.

In i backen hade jag hoppats på att Hugo skulle stöta, men det blev inte riktigt så. Därför fick jag själv lägga in ett ryck. Men det krävdes mycket. Det är svårt att bli av med någon på rullskidor som är ungefär lika bra som en själv, även om det går uppför.

Men tack vare att Hugo också tryckte till (ivrigt påhejad av mig) lyckades vi bli av med Kristian, som dock ändå var ganska nära bakom.

Ryckte på knagglig asfalt
Nu blev det tydligt att jag var starkare än Hugo. Hans förningar var kortare och inte lika hårda. Men det är fortfarande svårt att gå ifrån.

På två ställen på banan fanns så kallade stoppzoner. Det var inför lite större korsningar och där fick man inte åka om varandra. Så inför en sådan såg jag till att han låg först så jag fick lite vila.

Och direkt när vi kom ut på den nya vägen körde jag max, för där var det banans sämsta asfalt så då blir farten lägre och fördelen att ligga bakom blir mindre. Jag körde så fort jag bara kunde i minst en minut (ibland behöver man våga maxa längre än bara 20-30 sekunder) och fick en lucka. Ganska nöjd med det faktiskt.

Bandsjörullen

Bandsjörullen

Lång solokörning i värmen
Sedan blev det solokörning i 14 km. Det var tufft och pulsen var hög i hettan. Jag var lite orolig att Kristian och Hugo, som efter ett tag hamnade ihop, skulle ta in mycket på mig i utförskörningarna in mot mål. Största backen var för övrigt ganska snabb. Jag hade 52 km/h i maxfart där. Större backe än på t ex Alliansloppet och Båstad-Mölle, men inte så att jag tyckte den var för brant eller kurvig.

Jag höll undan och blev till slut 1.22 min före Hugo som åkte ifrån Kristian på slutet. Första varvet gick på 53.33 min med 153 i snittpuls och andra varvet gick på 54.29 min med 157 i snittpuls. Så det var inte ett så stort tapp tycker jag med tanke på att jag åkte så mycket solo.

Bra på otrimmat
Sammanfattningsvis kändes loppet otroligt bra. Det är inte ofta jag har den känslan i kroppen. Fantastiskt att bara kunna mata på och att det svarar. Inte minst vid rycket.

Bandsjörullen 2022

Bandsjörullen 2022

Även om det var varmt är det sällan pulsen är så hög på rullskidor under så lång tid. Jag har tittat tillbaka på lite gamla resultat och det är alltid skillnad på rullmotstånd, underlag, klungstorlek, kupering, väder, vind och temperatur, men sammanfattnings har jag nog i alla fall inte åkt så mycket bättre än det här tidigare. Kul!

En annan grej värd att nämnas är att mina hjul rullade fint. Se “faktarutan nedan”. Helt otrimmat och inte keramiska lager. Det som kanske gör detta mer intressant är att jag också rullade minst lika bra som Kristian Furuskog. Han kom tyvärr i skottgluggen lite grann vid Värnamorullen förra året då han var först i mål, före eliten som hade låneskidor. Kristian hade samma 2:or nu som då och de rullar inte bättre än andras skidor. På Stravas eminenta funktion “compare effort” kan man se att de inte tog in på mig i de långa nedförsbackarna på andra varvet.

Stort tack till IF Ski Team Skåne för ett jättetrevligt och jordnära arrangemang!

Data enligt Polar Vantage V
Tid: 1:48:02
Sträcka: 46,87 km
Snittfart: 26,0 km/h
Totalstigning: 265 meter (357 meter när man lägger in det på Strava)
Totaldrop: 260 meter
Snittpuls: 155
Maxpuls: 186 (felvärde, tror att 177 var det högsta då jag gasade i början)
Rullskidor: Elpex rosa PU-2:or bak. Elpex gummi-2:or från typ 2013 fram. Otrimmat. Inga keramiska lager, inget annat smörjmedel än fett. Elpex Team 610-stomme. De rullade bra tycker jag. Tidigare har jag haft enbart gummi eller enbart rosa och då har jag upplevt att jag haft marginellt sämre än de jag åkte med.

Hela passet på Polar finns här.
Hela passet på Strava finns här.

Race report i podformat finns här.
En lång film från Bandsjörullen finns här.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i tävling (sedan juli 2012), Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.