Fjällvandring på Idre Fjäll (och lite cykling)

Ida vandrar på Städjan

Ida vandrar på Städjan

Karta vandring Idre Fjäll

Karta vandring Idre Fjäll

Start i Gränjåsvallen

Start i Gränjåsvallen

Lunchpaus vid trädgränsen

Lunchpaus vid trädgränsen

På Städjan med Ida

På Städjan med Ida

Fjällvandring med barn

Fjällvandring med barn

Det kommer bli fina vyer på Idre Fjällmaraton

Det kommer bli fina vyer på Idre Fjällmaraton

Astrid och Maj på klätterväggen på Idre Fjäll

Astrid och Maj på klätterväggen på Idre Fjäll

Aktivitetsområdet på Idre Fjäll

Aktivitetsområdet på Idre Fjäll

Cykling för barn på Idre Fjäll

Cykling för barn på Idre Fjäll

Karta cykling Idre Fjäll

Karta cykling Idre Fjäll

Skills area Idre Fjäll

Skills area Idre Fjäll

För ett par veckor sedan gjorde vi vår årliga sommartur norrut. Denna gång med två nätter på Idre Fjäll, tre nätter i Åre, två nätter i Östersund och en natt i Roslagen innan vi var hemma igen. Jag har inte fjällvandrat i Idre tidigare, men jag har länge velat det och nu passar det extra bra eftersom vår podcast Lagom Kondition har ett samarbete med den destinationen.

Vi kom till Idre Fjäll sent på kvällen och bodde i en bra stuga i fint läge nära “centrum”.

Städjan är spetsig sedd från nordväst

Städjan är spetsig sedd från nordväst

Upp på Städjan
Dagen efter gick vi upp på Städjan (rutt på Strava här). Stig gick inte många meter utan satt mest i bärstolen på Idas och min rygg. Astrid och Maj jämrade sig lite i början, men sedan gick de fint. De verkar faktiskt uppskatta att fjällvandra och uttrycker under resten av året att de gärna åker upp igen kommande sommar. Jag tror inte att det är en självklarhet för en 8-åring och 10-åring. De brukar kommer in i en lunk efter ett tag på turerna och går och pratar.

När vi var uppe (samt under längs vägen) blev det i vanlig ordning choklad. Dock inte Kinder-ägg på toppen denna gång då de var slut i butiken på Idre Fjäll.

Stig gillade lekrummet

Stig gillade lekrummet

6 km och 450 höjdmeter
Vandringen upp till Städjan startar med fördel i Gränjesvallen, 6 minuter med bil från Idre Fjäll. Därifrån går leden knappt 3 km uppför, först i skogen och sedan (efter knappt halvvägs) ovanför trädgränsen. Nedför går den förutom precis i början en annan (närliggande) väg ner som är aningen flackare och blir istället drygt 3 km.

450 höjdmeter på 3 km betyder att det är ganska brant vandring. Men väldigt fint och torrt och välskyltat. Drygt 3,5 timmar tog det med ett gäng pauser.

Se kartor för vandring på Idre Fjäll här. Se info kring vandringsleder på Idre Fjäll här.

Löpning Idre Fjäll

Löpning Idre Fjäll

Klättring och bad
Efter den turen drog vi till det nya aktivetsområdet med bad, parkourbana, minigolf, utegym etc. Det fanns också ett par padelbanor.

Astrid och Maj klättrade även på en klättervägg med topprep och auto belay. Inte upp en gång utan de höll på en timme. Båda gillar det där med klättring.

Löpning på Idre Fjällmaraton-banan
Dag 2 tog jag en löptur på 2 mil på morgonen. Se passet på Strava här. Jag sprang först de inledande 8 km på Idre Fjäll-maraton-banan. Det var flackt till Burusjön och sedan 2 km med en gradvis stigning innan jag vek av och sprang i nederdelen av Nipfjället och Städjan en mil för att sedan springa sista kilometern av loppets bana ner till målet.

Det bästa med cykelturen

Det bästa med cykelturen

20 augusti springer jag 45 km-loppet i Idre Fjällmaraton.

Cykling
Sedan cyklade jag med Astrid och Maj medan Ida var med Stig. Vi tog först “Lilla slingan” på 4,5 km av grön svårighetsgrad och sedan cyklade vi lite i “skills area” med pumptrack etc.

Därefter tog Astrid och jag ett halv downhillåk ner till Väst 6:an för att pröva på liftburen cykling någon timme. Det hade i så fall varit första gången för oss båda. Men det hade blixtrat i närområdet så liften stängde så det blev inget med det.

Överlag tyckte barnen cyklingen var okej, men de var inte överexalterade. Astrid tycker dock att det är ganska kul, framförallt med pumptrack. När vi dagen efter kom till Åre var de helt inställda på att fjällvandra och pratade inget om cykling.

Blir nog fler dagar i Idre nästa år
Sammanfattningsvis två bra dagar i Idre. Fin kombo med att aktivera sig på fjället för att sedan hänga i aktivitetsområdet. Vi kommer nog stanna längre nästa år och i så fall satsa på mer fjällvandring samt se om vi kan rida och gå höghöjdsbanan.

Jag har tidigare åkt rullskidor upp till Idre Fjäll från Idre och jag har även åkt rullskidbanan. Så träningsmässigt lockas jag mest av att än mer utforska fjällöpningen.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.